Utforsk nye turområder

Noen ganger føles verden litt opp ned. Slik er det for Turlaget også i denne uvirkelige tiden.
Noen ganger føles verden litt opp ned. Slik er det for Turlaget også i denne uvirkelige tiden. Foto: André Marton Pedersen

Nå er tiden her for å gå den stien du alltid har vært nysgjerrig på.

Når verden er opp-ned er ikke løsningen å sitte inne. Fulle parkeringsplasser og kø på byfjellene er lett å gjøre noe med: Å oppsøke en sti få andre går på. Kanskje det er nettopp nå vi skal bli flinke til å oppdage nye turområder og bli kjent med nye stier?

Det kjente og kjære

Mange av oss har kjente og kjære turstier vi går om og om igjen. Det er noe trygt og godt ved å gå den samme stien og oppleve årstidenes forandringer.Det er herlig med naturen som hele tiden er der for oss, uansett hvor kaotisk verden rundt oss er. 

Men nå er det tid for å utfordre seg selv og prøve en ny sti, iallfall hvis stien du pleier å gå også deles av mange av andre. Kanskje du da skal se over neste ås, hva som befinner seg der? Gleden av å oppdage et nytt, flott turmål er fantastisk! 

Her er noen tips til hvordan du kan oppdage nye turområder:

- Ut.no er Norges største turportal med tusenvis av turtips. I fanen «I nærheten» kan du se på aktuelle turmål i nærheten av der du er. Last gjerne ned appen. Den gir deg også turtips i nærheten.

- Ta frem papirkartet og se hva som finnes ut turstier i nærheten av der du bor. Det er noe beroligende og deilig med å studere et utbrettet kart. Så mange muligheter der finnes. 

- Ring til turglade venner og spør dem om tips. De fleste liker å dele sine skjulte perler.

- Se deg rundt, vær nysgjerrig. Er det fjell eller turområder rundt deg som du synes virker spennende og forlokkende. Mest sannsynlig finnes det en sti inn dit.

Planlegg turen

Sett deg inn i hvor lang turen er og dermed hvor lang tid det vil ta å gå turen. Du går ca 3 km/t og bruker ca 15 minutter pr 100 meter opp- eller nedstigning. Pauser kommer i tillegg. Slik kan du enkelt beregne ca hvor lang tid turen vil ta. Sjekk værmelding og pakk litt ekstra klær, mat, drikke, gjerne et førstehjelpssett om nødvendig. På lengre turer anbefaler vi kart og kompass, men er du i nærområdet ditt kan du vurdere nødvendigheten av det. Mange har smarttelefoner med GPS og gode kart. Appen Norgeskart Friluftsliv og UT.no fungerer godt. DNT SjekkUT er en annen app med kart og ulike turmål i nærområdet. Gi beskjed til noen hvor du drar og når du er tilbake. Vi oppfordrer deg selvsagt til å følge Fjellvettreglene. 

Tips: 10 turting du kan gjøre nå

(Saken fortsetter under bildet)

Mange ulike stier i Kanadaskogen. Kanskje du vil utforske en av de mindre besøkte turstiene der?
Mange ulike stier i Kanadaskogen. Kanskje du vil utforske en av de mindre besøkte turstiene der? Foto: Linda Fongaard

Ikke dra på langtur eller besøk hyttene våre nå

Vi må igjen få understreke viktigheten av ikke å legge ut på langtur nå. Hvis noe skulle skje med deg, så blir det en ekstra belastning for et allerede hardt presset helsevesen. Vi oppfordrer derfor til å være forsiktig og holde deg i nærområdet. Hyttene våre er åpne som nødbuer, men vi ønsker ikke folk på hyttene våre nå pga smittevernomsyn. Vi håper vi kan få åpne opp hyttene igjen snarest mulig, men det får tiden vise når kan skje. 

Tips til deg som skal på tur nå

- Prøv et nytt turmål i ditt eget nærområde

- Unngå kolletiv trafikk til og fra turmålet om du kan

- Ikke dra på tur om du kjenner deg syk

- Hold god avstand (2 meter) fra andre turgåere

- Ha god hånd- og hostehygiene underveis

- Prøv å få deg en tur ut hver dag om du rekker det. Det gjør godt for kropp og sinn. God tur!

Annonse