Slik overnatter du i telt

Telttur åpner opp for flotte opplevelser.
Telttur åpner opp for flotte opplevelser. Foto: Hanne Trettsveen

I denne artikkelen beskriver vår eminente vinterturleder Jon Fraczak hva som er viktig å tenke på når man skal på telttur.

Vi får flere henvendelser fra folk som ønsker å overnatte i telt. Men hva er viktig å huske på? I denne artikkelen gir vår dyktige vinterturleder Jon Fraczak gode tips til hva som er viktig å tenke på når du skal på telttur.

Sjekk gjerne ut Bergen og Omland Friluftsråd sine hjemmeside for gode teltplasser.

1. Forbered teltturen godt

Størrelsen på teltet bør ta hensyn til aktivitet, komfort, størrelse og om du er alene eller flere på samme tur. Er dere flere, vurder å gå opp i størrelse og fordel vekten. Les deg opp på området du skal til og undersøk kart for potensielle teltplasser. Ha alltid med reparasjonssettet til teltet. I tillegg bør du vurdere å ha med gaffa-tape, strips, ståltråd, super-lim, sysaker, og multi-verktøy for ekstra sikkerhet. I tillegg kommer vanlig turplanlegging og pakkeliste.

2. Pakking av telt

Skal teltet på innsiden eller utsiden av sekken? Er det mye nedbør eller vind pakker du tørt og sikkert inne i teltet. Er innerteltet tørt kan du pakke det ned i egen pakkpose og feste det våte på utsiden.

Pakk alltid den siden av teltet som skal stå mot vinden, pluss noen av hempene, øverst i pakkposen for enkel tilgang og sikring før det tas helt ut. Fest en lengre line med karabinkrok til den første hempen for sikring til sekk, ski, tre eller stein på vindfulle dager. Stram/rull opp bardunsnorene så de ikke vikler seg.

På tørre dager og steder man ikke plages av insekter kan innerteltet ligge hjemme. Er det med, og du skal steder hvor det kan ta skade/bli vått, tar du med ekstra bunn.

Når man telter i Norge har man friluftsloven og med den allemannsretten som bygger på respekt for miljøverdier, eiere og andre brukere. Sett deg inn i loven og lokale forskrifter for telting før din neste tur.

3. Teltplassen

Husk de tre V’ene; vann, vind og varme. Kartet viser deg hvor du finner vann,  terrengformasjoner for le mot vind (sjekk værmeldinger for vindretning), og områder hvor du finner brennbart materiale.

Finn flate områder og unngå søkk, daler, helninger og myrområder hvor vann samles/ledes. Rydd området for gjenstander som kan gjøre overnattingen ubehagelig eller ødelegge teltet.

Trær og terrengformasjoner skaper god le. Om vinteren kan du også lage en buet levegg av snø som er like høy som teltet med avstand 1-2 ganger høyden på veggen fra teltet. Husk alltid å vurdere skredfare.

Skal man tenne bål for å holde varmen bør man holde seg i nærhet av eller under tregrensen, eventuelt samle lettantennelig materiale (never, kvister) og ved underveis. Vurder å ta med tarp/fjellduk for bedre komfort utenfor teltet og som alternativ til telt og ly for overnatting ute.

Finn ut hvor solen står opp og plasser teltet slik at du ikke våkner av et kokvarmt telt før du skal stå opp.

4. Sette opp telt

Før du pakker ut teltet, rydd og klagjør området teltet skal stå. Mens du setter opp putter du pakkposer i jakkelommen eller sekken. Husk å plassere teltet slik at åpningen skjermes for vind. Har du tunneltelt bør kortsiden bak stå mot vinden. Plugg hempene på kortsiden i full bredde (mot vindretningen). Om nødvendig, bruk ekstra sikring (line og karabin). Dra ut teltet og plugg kortsiden i full bredde bak (fra vindretnigen). Strekk ut bunnen på innerteltet før du plugger langsidene. Tre teltstengene, begynn med den lengst fra vinden og så videre, men ikke reis deler av teltet før du er ferdig med å tre alle. Sjekk/lag fargekoding for stenger og kanaler. Reis teltet ved å bardunere kortsiden som står mot vinden først, så baksiden og så langsidene. Om vinteren pakkes snø langs sidene (over storm-mattene) for økt sikring. Lag til en meterdyp kuldegrop i ⅔ bredde i ytterteltet. Ikke grav helt ut til sidene for å unngå snødrift inn i teltet. Siste ⅓ kan brukes som kokeplass. Når teltet er reist kan den som ikke bardunerer (hvis man er flere) starte med matlaging, kuldegrop og innredning av teltet. Pakk ned i samme rekkefølge. 

Tips: Bruk ski til bardunering i stedet for snøplugger for å spare vekt. Omslutt barduner på oversiden av skien for å unngå kuttskader. Vær forsiktig med bakskien når du presser den i snøen (45 grader ut fra teltet).

5. Overnatting i telt

Overnatting i telt skal være komfortabelt, men også innenfor grensen for hva man ønsker å bære. En sovepose skal være varm, men ikke så varm at man koker (sjekk komfort-temperatur). Dun er ofte å foretrekke, men merk at dun har dårligere isolasjonsverdi når det er vått enn poser av kunstfiber. Merk at soveposer for damer og menn kan være forskjellig.

Et oppblåsbart liggeunderlag er godt for en dårlig rygg, men hvis man telter i skog og mark med lyng og mose kan man la det ligge hjemme. Det vanlige liggeunderlaget bør alltid være med da det er lett og tåler røff behandling.

Av sikkerhetsgrunner anbefaler vi å tilberede mat utenfor teltet, men erfarne teltere kan lag maten i teltet sitt. Kok varmt vann til termos for varm drikke og raskere snøsmelting om morgenen. I tillegg gir varmt vann i flaske økt komfort i soveposen og kan brukes for tørking av klær (eks. tre sokkene over). Skru aldri på gassen før du har tent fyrstikken!

Bruk en feiekost til fjerning av rusk, snø og rim, både fra klær og telt for å unngå skader på telt og kondens. Fest tørkesnor inne i teltet.

Ta med kortspill og terninger og tegn opp brettspill på liggeunderlaget (eks. ludo, dam, backgammon, mølle etc.). Bruk stein, blomster, og annet som brikker.

Bruk vanlig liggeunderlag under det oppblåsbare som beskyttelse mot skarpe gjenstander og kulde (sjekk isolasjonsverdi). For ekstra varme bruk fjellduk/vindsekk og reguler varme/kondens med glidelåsen.

Ha på ulltøy i tilfelle du må på do om natten og dra buksen ned på anklene (men ikke helt av) hvis det blir for varmt. Ha lykt, jakke, bukse og sko lett tilgjengelig. Sett sammen soveposene hvis du må dele kroppsvarme (eller er nyforelsket ;) ) Ørepropper er god hjelp til innsoving.

Utsett ikke til i morgen det du kan gjøre før du legger deg og husk at gjenstander i kuldegropen (vinter) kan fryse til is!

Etter teltturen

Husk å lufte og tørke teltet når du kommer hjem og reparer skadene med en gang!

God tur!

Det er tillatt å telte på byfjellene, med unntak av områder innenfor nedbørfelt til drikkevann og i Fløyenområdet. For Fløyenområdet kan det gis tillatelse til telting etter søknad. Les mer om telting i byfjellene her.

Annonse