Disse triksene gir glade barn på tur

Turboklubben i Lysefjorden på sommeravslutning i Mobergsvikjo i Os i 2019.
Turboklubben i Lysefjorden på sommeravslutning i Mobergsvikjo i Os i 2019. Foto: André Marton Pedersen

Glade barn på tur er en fantastisk opplevelse og noe som skaper magiske øyeblikk og gode minner i lang tid for hele familien.

Gode tips for en vellykket tur

Planlegg sammen: Planlegg turen sammen med barna slik at de får et eierforhold til turen. Dersom barna får være med på planleggingen, har de også lyst til å bidra til at turen blir en god opplevelse for alle. Sett dere ned sammen med barna, studer kartet. Hvor har de lyst å gå? Kanskje de helst vil gå på oppdagelsesferd eller jungeltur helt utenfor oppgåtte stier og merkede ruter? Eller vil de fiske eller gå på insektjakt?

Beregn dobbel så lang tid: Det er vanskelig å gi et svar på hvor langt barna kan gå, for her er det store variasjoner. For de fleste handler det mer om motivasjon enn fysisk form, og «vondt i viljen» er en vanlig diagnose på barn som ikke orker mer. En tommelfingerregel er at en tur med barn fort kan ta dobbelt så lang tid som hvis det bare er voksne med på turen.

Inviter med venner: La gjerne barna få invitere med noen venner på turen, da holdes som regel motivasjonen oppe og turen kan vare litt lengre. 

La egne ambisjoner fare: Vi foreldre har ofte lyst å ta turer som vi kan skryte litt av i etterkant – gjerne på vegne av barna. Det er jo mer stas å fortelle at poden på fem gikk 15 km enn at han gikk to… La oss heller måle turen i antall gode opplevelser og timer ute enn antall tilbakelagte kilometer! 

Pakk sekken i god tid: For å unngå for mye stress akkurat i avreisefasen, kan det være lurt å ha pakket sekken og funnet frem nødvendig utstyr og klær dagen før man skal på tur. 

La Ipaden ligge hjemme: På tur knyttes det tette bånd mellom foreldre og barn. Tiden går saktere, man får tid til å prate, spille brettspill og kort. De fleste barn får gjerne nok skjermtid i hverdagen. Kanskje det er skjermfri på hytten?

Ros: Man kommer mye lengre med ros, støtte og trøst. 

Avpass turen etter alder: La heller turen bli litt for kort enn litt for lang. 

Pauser: Ta gode pauser med rom for fri lek, hvile og litt godt å spise. 

Din egen telefon: Husk å legge vekk telefonen sånn at du kan være 100% til stede.

Ikke gi opp: Ikke gi deg i første motbakke! Med støtte og motivasjon viser det seg ofte at barna orker mer enn både du og de tror, og mestringsfølelsen når målet er nådd er god å ha med seg. (Men her er det en hårfin balanse mellom forsiktig press til å fortsette og det å innse at denne turen tar vi igjen en annen gang.)

Ha en alternativ plan: Det er ingen skam å snu eller endre rute. Av og til kan det å snu være det aller klokeste valget. Det er viktig at turen – uansett – munner ut i en konklusjon om at dette vil vi gjøre igjen. Å ha en alternativ rute er lurt.

(saken fortsetter under bildet)

Å fange krabber og spise is samtidig - toppen av lykke!
Å fange krabber og spise is samtidig - toppen av lykke! Foto: André Marton Pedersen

Lurt å putte i sekken

Hengekøye. Tar ikke stor plass og er lett å slå opp. Veldig kjekt å ha med seg på tur og vil garantert være en suksess blant de minste. 

Presenning. Disse finnes i lette og rimelige utgaver og gir mange muligheter. De er morsomme å leke med og man kan både lage små hytter og de er fine å ake på hvis underlaget er litt hardt.

Tau er kjekt å ha! Sett opp et tau som snor seg mellom flere trær og følg tauet i blinde. Dessuten trenger man tau for å få spent fast presenningen.

Kniv. Spikking er gøy og det er viktig å lære barna at kniven er et nyttig redskap – ikke et våpen! Husk at man aldri må gå rundt med kniven uten at den er i slire og spikk alltid fra kroppen. Husk plaster!

Badeball. Lett å ta med, tar ingen plass og gir masse moro!Ark og blyant. Har du noen gang stått i naturen i to minutter og bare lyttet? Det er fascinerende hvor mange ulike lyder som dukker opp. Ta med ark og blyant og still dere opp og lytt til skogens lyder. Noter ned på arket etterpå alt dere hørte. En fin måte å bruke sansene sine.

Brødpose og tre spisse blyanter. Den kan jo brukes til mangt og er uansett fin å ha med seg, men visste du at du med en brødppose kan imponere barna med dine magiske evner? Fyll brødposen med vann og stikk så en spiss gjenstand, f.eks en blyant, gjennom brødposen. Wow! Ikke noe vann renner ut. Fortsett med flere blyanter, hvor mange klarer du får posen revner?

Tom shampooflaskeKanskje jeg ikke burde gitt dette tipset? Shampooflasken bør du iallfall vente med til det er noenlunde badetemperatur, for her kommer det til å bli vannkrig i fjæra!

Forstørrelsesglass. Jeg har ofte med et forstørrelsesglass på tur med barna. Det bruker de til å kikke på at fra småkryp til steiner, planter og alt mulig spennende som finnes på bakken.Veldig gøy å prøve å tenne på bålet kun ved hjelp av forstørrelsesglass.

Kikkert. En liten kikkert er verdt å ha med i sekken og en fin måte å komme nærmere dyrelivet på.

Krok og fiskesene. Går du på tur i fjellet i sommer, så tar du gjerne med deg fiskestangen, men om det blir for mye å dra på, så ta iallfall noen små fiskekroker og fiskesene 0,20 mm. Det veier ingenting og tar ingen plass. 

Tennstål og lo fra vaskemaskin. Å fyre opp et bål er veldig koselig på selv den korteste tur, og det blir skikkelig camp-stemning. Hvorfor ikke la barna bygge bålet selv? De kan enkelt bygge et flott pagodebål og det gi ekstra mestring å tenne bålet med tennstål. Det kan kjøpes i ulike sportsbutikker koster fra rundt 100-lappen og oppover. Vanskelig å få fyr med tennstål? Ekspert-tips: Ta med lo fra vaskemaskinen i en liten plastpose. Da tar det fyr med en gang.

Førstehjelpsutstyr. Aktive barn er eksperter på å falle og slå seg litt.

Mat og drikke som barna setter ekstra pris på. Dette kan for eksempel være ferdigblandet lapperøre som dere kan steke på primus, eller marsmallows som kan stekes over bålet. 

Bli med på tur med Barnas Turlag! Her treffer dere andre turglade barnefamilier og flinke turledere som legger til rette for gode tur- og naturopplevelser. Se Barnas Turlag sitt turprogram her.

Fjelleir i Bergsdalen.
Fjelleir i Bergsdalen. Foto: Hild Fjermestad Aase

Bli med på leken

Barna elsker når de voksne er med på leken, og vi voksne elsker å være med når vi bare tør å slippe oss løs – alle liker å leke! Da er det viktig at vi også kler oss slik at vi kan krype, kravle og klatre. La de dyreste «penturklærne» ligge hjemme. Noen tips til aktiviteter: 

  • Det er gøy å lære noe nytt når man er ute i naturen. Ta gjerne med lupe og håndbøker om insekter, blomster, trær, sopp osv. så kan barn og voksne sammen gå på skattejakt og lære litt om det de finner. 
  • La barna være fotografer på turen. Ofte legger de merke til ting vi andre helt overser. Skriv gjerne ut noen av bildene og lag utstilling i etterkant.
  • Kims lek: Ti gjenstander fra naturen legges på et oversiktlig underlag. Deltakerne får se på gjenstandene i for eksempel 1 minutt. Så skal de snu seg bort mens en av gjenstandene fjernes. Oppgaven er å finne ut hvilken gjenstand som er tatt bort. Er barna små bør det velges færre gjenstander. Som variasjon kan deltakerne få se på gjenstandene i 1 minutt før man legger et skjerf, jakke eller lignende over alle gjenstandene og så skal barna prøve å huske flest mulig av dem.
  • Buldre er gøy! Finn en liten fjellskrent eller en stor stein der oppgaven er å klatre sidelengs og rundt i stedet for oppover. Dette er både trygt og morsomt og krever ingen kompetanse eller utstyr. 
  • Det å lage bål er både morsomt og nyttig å kunne. La barna få hjelpe til med å finne ved til bålet, og husk å lære dem opp til å slukke godt og rydde opp etter seg før dere går videre. 
  • Tell skritt! Hvor mange må til for å komme til den toppen, den broa eller den hytta, tro? Her kan dere jo kjøre en gjettekonkurranse!
  • Sang- og ordleker. (Mitt skip er lastet med, lang, lang rekke, hermegåsa…) 

Husk at det meste man ønsker å få til her i verden krever litt trening – også dette! Ikke gi opp om det blir en nedtur eller to på veien!

26 kjappe kurs i friluftsliv

Denne artikkelen er hentet fra denne boken «26 kjappe kurs i friluftsvliv». Boken inneholder 26 innføringskurs i utvalgte tema som gir deg nyttige tips og råd til hvordan du kan utøve friluftsliv på en trygg og god måte. Kursene er rikt illustrert med bilder og tegninger som vil gi inspirasjon til å prøve ut nye aktiviteter. Uansett om du er nybegynner eller har erfaring med friluftsliv vil du ha glede av denne boken. Les mer om boken her.​​​​​​​

Tekst: Kristin Oftedal

Tips som virker - 26 kjappe kurs i friluftsliv
Tips som virker - 26 kjappe kurs i friluftsliv

Annonse