Bergenstrimmen inspirerer!

Byråd for eldre, helse og frivillighet Beate Husa på toppen av Permisjonsstien sammen med Helene Ødven i Turlaget.
Byråd for eldre, helse og frivillighet Beate Husa på toppen av Permisjonsstien sammen med Helene Ødven i Turlaget. Foto: André Marton Pedersen

Vi inviterte byråd for eldre, helse og frivillighet Beate Husa til å bli med på Bergenstrimmen. – Dette var skikkelig gøy!

Visste du at 200 meter bortenfor Stoltzen i Fjellveien ligger Permisjonsstien som er mye mindre besøkt, men gir like god utsikt på toppen? Permisjonsstien er en av mange ulike turer i turkonkurransen Bergenstrimmen som Turlaget lanserte i april. Byråd for eldre, helse og frivillighet i Bergen kommune Beate Husa ble med å gå opp Permisjonsstien sammen med Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag. Begge to har lastet ned appen Trimpoeng og meldt seg på Bergenstrimmen.

– Bergenstrimmen er et viktig og bra tilbud. Jeg oppfordrer alle til å bli med. Da kan man bli inspirert til å gå nærmiljøturer, og ikke minst til å prøve ut nye turer, sier Beate Husa og starter å gå oppover Permisjonsstien som ble laget i 1890-årene, og som Bergens skog- og Træplantningsselskap rustet opp i 2019.

Husa er selv veldig glad i Byfjellene og stolt over de turmulighetene i nærmiljøet. 

– Byfjellene har en enorm verdi, det tror jeg alle innbyggerne i Bergen er enig i, sier Husa. 

På vei oppover Permisjonsstien.
På vei oppover Permisjonsstien. Foto: André Marton Pedersen

Blir i bedre humør og god form

At turer og friluftsliv er positivt for folkehelsen er det liten tvil om. Forskning viser at bare ved å være 20 minutter i en park, går både pulsen og blodtrykket ned. 

– Jeg kjenner selv at jeg blir i godt humør av å gå på tur. Jeg sover bedre og det er bra med fjellturer både fysisk og psykisk, sier Husa. 

Hun og Helene Ødven fortsetter oppover de totalt 115 sherpatrappene. Stien snirkler seg bratt oppover skogskråningen.

– Å drive egenaktivitet som dette er veldig viktig for folkehelsen. Å gå ut på en ettermiddagstur i nærmiljøet og ha lav terskel for å komme seg ut. Det er det som er meningen med Bergenstrimmen, sier Ødven.

Bergenstrimmen ble startet i april og hittil er det rundt 700 påmeldte og 6000 innsjekkinger på de ulike digitale turpostene. Bergenstrimmen er delt opp i fire ulike konkurranser: Bergenstrimmen Sør (Fana og Ytrebygda bydel), Bergenstrimmen Vest (Laksevåg og Fyllingsdalen), Bergenstrimmen Sentrum (Årstad og Bergenhus) og Bergenstrimmen Nord (Arna og Åsane). 

Permisjonsstien ligger på Fjellveien 200 meter nord for Stoltzen. Det er totalt 220 trappetrinn som ble bygget av Sherpaer i 2019. Høydeforskjellen mellom start i Fjellveien og øverste trappetrinn er 115 meter.
Beate Husa sjekker inn på toppen og får 10 poeng. Nå ligger hun på 162. plass.
Beate Husa sjekker inn på toppen og får 10 poeng. Nå ligger hun på 162. plass. Foto: André Marton Pedersen

Nådde toppen - fikk 10 poeng!

De ulike turmålene gir ulike poeng avhengig av lengde, høyde og vanskelighetsgrad. Når Husa kommer opp på toppen er det rett frem med mobilen. Hun åpner Trimpoeng-appen og sjekker inn. 10 poeng og en foreløpig plassering på 162. plass av totalt 212 deltagere.

– Dette var skikkelig gøy! Den lille belønningen betyr noe, det motiverer, sier Husa. – Jeg har aldri gått Permisjonsstien før, men det var en kjempefin tur med nydelig utsikt på toppen, så den kommer jeg til å gå om igjen.

Hun berømmer Turlaget sitt tilbud og frivillighet. 

– Det som er så flott med Turlaget er at alle er velkommen. Naturen tilhører oss alle, men det at frivillige i Turlaget legger til rette for turer er veldig bra. Tusen takk til alle de frivillige som engasjerer seg og er med i Turlaget. Jeg tror de frivillige også får mye tilbake gjennom et slikt engasjement, og det er også bra for folkehelsen, sier Husa. 

Bergenstrimmen er kommet for å bli. Dette kommer vi til å fortsette med i årene fremover. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag

Vinn over sofaen

Byråden har konkurranseinstinkt og hun ønsker å krype oppover på konkurranselisten.

– Det viktigste er ikke å konkurrere mot andre, men å konkurrere mot seg selv, og komme seg opp av sofaen og ut på tur. Men 162. plass er jeg ikke helt fornøyd med. Målet må jo være å komme blant de topp 100 iallfall! smiler Husa.

Pulsen senker seg på toppen. Nydelig utsikt over Bergen by. Ødven byr på kaffe og fullkorn sjokoladekjeks.

– Vi i Turlaget er veldig glade for å kunne jobbe så godt sammen med Bergen kommune. Vi samarbeider med mange byråder og det setter vi pris på. Jeg håper de ser at vi lykkes med å få mange folk ut på tur. Tusen takk for turen, avslutter Ødven.

Se flere bilder fra turen her

Annonse