Ryddeaksjon på Narøyna

Alt søppelet samles i sekker for så å bli hentet senere.
Alt søppelet samles i sekker for så å bli hentet senere. Foto: André Marton Pedersen

Norges Miljøvernforbund og en gjeng frivillige ryddet Narøyna i Øygarden. Fylte 50 søppelsekker på 5 timer.

Det er blikkstille på Hjeltefjorden utenfor Bergen. I en godt brukt Buster aluminiumsbåt med 150 hk brummende på hekken suser vi utover mot Narøyna, en av de ytterste øyene i vest. Bak båtrattet står Ruben Oddekalv, profesjonell strandrydder og nestleder i Norges Miljøvernforbund.

Han trimmer opp motoren, det er grunt farvann under oss. Vi legger inntil ved det fjellberget, blankslipt etter tusener av år med sjøsprøyt og vind, en gjeng frivillige strandryddere hopper i land.

– Sett i gang! roper Ruben. – Det er bare å kjøre på! Hele viken, og viken på andre siden, skal ryddes. Og oppe på platået der også, legger han til. Ruben peker opp på et område bak svabergene over 100 meter fra oss og 15 meter over havnivået.

– Det er svære tønner, bøtter, flasker, emballasje og alt mulig rart der oppe også, sier Ruben.

Stormer med store bølger og kraftig vind har kastet plastavfall så langt som 300 meter innover øyen.

Plastproblemet er mye større enn vi aner. Forskningen er nettopp kommet i gang, og vi vet ennå ikke dybden av problemet. Ruben Oddekalv, nestleder i Norges Miljøvernforbund

70 år med gamle synder

De fem frivillige henter hver sin plastsekk, tar på seg plukkehansker og gyver løs på det krevende ryddearbeidet. I starten ser det ikke ut til at det er så mye søppel å rydde, men etter hvert oppdager de at det ligger lag på lag med gammelt avfall nedover i jordlagene.

De finner pistrete tau, plastflasker, rustne oljetønner, bøtter, en plaståre og en saueskalle. Ruben fester saueskallen fremme på båten. Så gyver han tilbake på ny økt. Bærer en rusten tønne på skulderen over en myr.

– Det vi rydder nå, er 70 år med gamle synder. Søppelet ligger nedgrodd i vegetasjonen, men etter at denne første, store jobben er gjort, gjenstår det bare vedlikeholdsrydding, og det er ikke de store mengdene, heldigvis. Det gir håp, sier Ruben.

Jeg er styggelig redd for at nanoplast er i alle ledd i næringskjeden, også i deg og meg. Ruben Oddekalv, nestleder i Norges Miljøvernforbund

(saken fortsetter under bildet)

Ryddeaksjon på Narøyna i Øygarden kommune med Norges Miljøvernforbund og frivillige.
Ryddeaksjon på Narøyna i Øygarden kommune med Norges Miljøvernforbund og frivillige. Foto: Nils-Anders Nøttsæter

Alt vi rydder, hjelper

På verdensbasis havner åtte millioner tonn plast i havet. Det vil si 15 tonn plast rett ut i havet – hvert minutt. Dette er en gigantisk trussel mot dyrene og vegetasjonen i havet. I Norge er bildekk, maling, kunstgressbaner og tekstiler blant de største kildene til mikroplastforurensning.

– Jeg lyver hvis jeg sier at jeg ikke blir motløs av all forsøplingen, det er sinnssykt skremmende, men samtidig må vi huske på at alt vi klarer å rydde vekk, blir borte fra naturen og dermed ikke gjør skade mer, sier Ruben.

Hvert kilo og hvert tonn vi plukker er et kilo og et tonn som ikke brytes ned til mikroplast, ikke kveler en hval og ikke tar livet av en fugl. Ruben Oddekalv, nestleder i Norges Miljøvernforbund

Vi må holde engasjementet oppe

Siden plasthvalen ble oppdaget på Sotra i 2017, med magen full av plast, har det vært mye fokus på marin forsøpling og strandrydding. Ruben er bekymret for at dette engasjementet bare er en forbigående bølge.

– Denne saken er så alvorlig at vi ikke har råd til at den går i glemmeboken. Det å plukke plast må bli naturlig for alle som er utendørs.

Han oppfordrer alle til å dra ut på en strand og plukke plast.

– Reis ut på en strand og ta tak i problemet. Det er først når du har vært på en strand og plukket, du får eierskap til problemet, enten du er frivillig eller politiker, sier Ruben.

(saken fortsetter under bildet)

Ruben rydder i sivet. Masse gammelt søppel dukker opp.
Ruben rydder i sivet. Masse gammelt søppel dukker opp. Foto: André Marton Pedersen

50 sekker på fem timer

De frivillige strandrydderne har ryddet i flere timer. Bak dem ligger 50 stappfulle bossekker.

– Tusen takk for knallbra innsats, skryter Ruben. – Godt jobbet!

Brødskiver med salt salami skylles ned med svart kaffe. Sjelden er havet så stille og vakkert. Du kan se krumningen på jordskorpen i horisonten.

– Det er jo dette vi er glad i, sier Ruben og ser utover.  – Naturen, havet, dyrelivet.

Han tror vi kommer til å klare å løse plastproblemet.

– I motsetning til klimaspørsmålet, som er så stort og uhåndgripelig, så ligger plasten her rett foran oss. Alle kan ta i det, og det vi tar i, blir vekke. Det er fullt mulig å få bukt med dette problemet, sier Ruben.

– Men da må alle trå til og bidra.


Har du lyst til å bidra? Les mer på Hold Norge rent.

Se flere bilder fra ryddeaksjonen

Annonse