Hektet på hengekøye

Hengekøyene henger tett på Fløyvarden når det er finværsdager. Hilde og Hanne er to av mange som har funnet veien hit.
Hengekøyene henger tett på Fløyvarden når det er finværsdager. Hilde og Hanne er to av mange som har funnet veien hit. Foto: Karoline Nilssen Hagesæter

Mange har oppdaget gleden av å tilbringe tid ute i hengekøye. Når solen popper frem, gjør hengekøyene det også.

En tur til Fløyen en solfylt helgemorgen avslører flere titalls personer som har tilbragt natten under åpen himmel. Noen av dem som er med på trenden, er kusinene Hilde Storebø (31) og Hanne Kaland (23). De tok turen til fjells sammen med tre andre venner kvelden før i 19-tiden, og da var det begynt å fylle seg opp med hengekøyer i området rundt Fløyvarden. De klarte likevel å finne plass med utsikt.

– Vi er jo kanskje litt bortskjemte i Bergen, siden vi har så mange fjell i nærheten med solide trær. Det er perfekte plasser å sette opp hengekøyer, og man kan da våkne til en fantastisk utsikt, forteller Hanne (23).

Lukten av kaffe har lagt seg i luften og skaper god stemning til helgefrokosten. Jentene har også planer om pannekaker. Det å ta med en gassbrenner eller et stormkjøkken, kan gi frokosten et ekstra løft.

Til tross for at jentene har hatt hengekøyene en stund, er det først denne våren de har begynt å ta dem med ut på tur og overnatte ute. Det at mange legger ut bilder og historier fra slike turer på sosiale medier, har trolig bidratt til at flere hiver seg på bølgen. Hengekøyetrenden har imidlertid ført til at mange butikker er utsolgt for nettopp hengekøyer. Hanne skulle nylig kjøpe en til morens bursdag og fikk ikke tak i noen før på tredje forsøk. Men har du først fått deg hengekøye, er det ikke mye annet du trenger for å kunne bruke den.

– Det viktigste er å ha nok isolasjon med seg, som varme klær, sovepose og liggeunderlag. Selve hengekøyen er veldig liten og tar ikke mye plass, forklarer Hilde (31).

Det er ikke bare Hilde, Hanne og vennene deres som nyter morgenen på fjellet. Like ved Fløibanens endestopp sitter Juni Victoria Lie (22) og Christine Lee (23) i en hengekøye og nyter utsikten.

– Vi så noen som lå i hengekøye og syntes det så digg ut. Så kjøpte vi det selv for litt siden, og nå har vi brukt den hver dag. Det blir nok flere netter ute, smiler de to.

Tips til overnatting i hengekøye

  • Bruk flate, brede tau/reimer for å henge den opp – da skader du ikke treet.
  • Velg to solide trær som står ca. 4–5 meter fra hverandre når du skal henge den opp.
  • Heng den litt høyere enn du tror er nødvendig, så du slipper å subbe i bakken. Ha helst en halv meters avstand til bakken når du ligger oppi.
  • Ta med myggnett og presenning eller tarp.
  • Vær bevisst på plasseringen i forhold til vindretning og eventuell morgensol.
  • Myke liggeunderlag fungerer ofte best, da blir ikke hengekøyen så ustabil.

Tekst: Karoline Nilssen Hagesæter

Fantastisk flott å våkne til denne utsikten, synes Christine og Juni Victoria.
Fantastisk flott å våkne til denne utsikten, synes Christine og Juni Victoria. Foto: Ågot Caroline Nilssen

Annonse