Nye Sotra Øygarden Turlag vil satse på kystfriluftsliv

Tur til Sandeie på Algrøy med styreleder i Sotra Øygarden Turlag, Heidi Reisegg Endal.
Tur til Sandeie på Algrøy med styreleder i Sotra Øygarden Turlag, Heidi Reisegg Endal. Foto: André Marton Pedersen

Det tok Heidi Reisegg Endal hele seks år før hun oppdaget turperlen Sandeie på Algrøy. Nå vil den ferske styrelederen åpne øygardingenes øyne for turperlene i havgapet.

– Denne veien, sier Heidi og åpner grinden. Denne stien har hun gått mange ganger; vi er på vei til Sandeie, favorittstedet hennes på Algrøy.

– Det er et flott område med mye skjellsand og mulighet for telting. Gode fiskemuligheter er det også der, sier Heidi og trasker mot vest.

Nest største turlag i Bergen og Hordaland Turlag

12. februar slo Fjell Turlag, Sund Turlag og Sotra-Øygarden Turlag seg sammen til Sotra Øygarden Turlag. Bakgrunnen for sammenslåingen av de tre turlagene var at det var vanskelig å finne nok frivillige til å sitte i de ulike styrene. Da var det bedre å slå dem sammenog kunne yte et enda bedre tilbud til sine medlemmer. Dermed ble det nest største Turlaget i Bergen og Hordaland Turlag dannet med sine nær 1500 medlemmer. Kun Nordhordland Turlag er nå et større lokallag enn Sotra Øygarden Turlag.

Det var diskusjoner rundt navnevalget, men etter en avstemning på stiftelsesmøtet 12. februar var det navnet Sotra Øygarden Turlag som fikk flest stemmer. I styret er alle de tidligere turlagene representert, og flere av styremedlemmene har solid erfaring, både innen organisasjonsarbeid og ikke minst friluftsliv. Heidi ble valgt som styreleder og ser frem til at det nye turlaget skal vise frem alle de vakre turperlene som finnes i øyriket.

– Vi som er i styret nå, brenner for å få et bra turlag. Jeg vil at vi skal bruke kystfriluftslivet mye, at vi får litt flere turer uti havgapet. Vi har vill natur, klipper, store bølger. Det er veldig mange muligheter her ute, sier den ferske styrelederen.

Perlen Sandeie

Vi passerer knauser, svaberg, små vann og sikter mot saltvann og måkeskrik. Bak furskogen ser vi havet og hører de dype drønnene fra bølgene som sakte men sikkert knuser stein til sand. Sandeie ligger knappe to timers gange fra parkeringsplassen. En tur i åpent og ramsalt terreng.

– Nå er vi der snart, sier Heidi og setter opp farten. Vi passerer noen brakebusker, Heidi peker på et egnet sted å plukke traktkantareller, og så stopper hun opp. Heidi kaster frem armen.

– Der er det, smiler hun mot stedet, som om hun treffer igjen en gammel venn.

Det er lett å forstå at hun er glad i Sandeie. Omgitt av blankskurte, grå klipper, med brummende hav på andre siden, fremstår stedet som en liten skjult oase med badestrand og gressplen. Spredt utover ligger en del plastsøppel, oppsplintret tauverk, et halvt padlebrett og tomme flasker.

– Vi har allerede ryddet her, men vi får vel ta en runde til, sukker Heidi og ser rundt seg.

Satsing på kystfriluftsliv

Bergen og Hordaland Turlag jobber nå med en egen kystfriluftslivssatsning som skal være ferdig i løpet av 2020. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, er glad for at turlagene i vest har slått seg sammen, og hun ser frem til et spennende turprogram i havgapet fremover.

– Historisk sett har Turlaget for det meste oppholdt seg i fjellet, men vi ser nå en dreining med etablering av flere lokallag langs kysten vår, og dermed får medlemmene våre et utvidet tilbud innen kystfriluftsliv også. Det er veldig bra, sier Helene, som ønsker Sotra Øygarden masse lykke til fremover.

Bli kjent med nye steder

Etter en liten matbit, skive med brunost og innskriving i turboken (en del av Sotra Øygarden Turlag sitt Kystpass) bærer det tilbake.

Heidi begynner å snakke om andre skjulte perler hun kjenner til, og nevner Krabbakjeila, Lutatangen, Dethloffhytta og Maggesteinen.

– Jeg har lyst til å gjøre nye steder kjent for folk, at de ikke bare går på de vante plassene sine, men at de blir bedre kjent over hele kommunen. Jeg vil at folk skal bli glad i naturen her, avslutter Heidi.

Sandeie, Algrøy i Sotra Øygarden kommune.
Sandeie, Algrøy i Sotra Øygarden kommune. Foto: Heidi Reisegg Endal

Annonse