Bli med på strandryddeuken

Ryddeaksjon på Narøyna i Fjell kommune med Norges Miljøvernforbund, mai 2019.
Ryddeaksjon på Narøyna i Fjell kommune med Norges Miljøvernforbund, mai 2019. Foto: Nils-Anders Nøttsæter

Hold Norge Rent inviterer til nasjonal ryddedugnad 5.–20. september og håper du har lyst til å bli med!

Hver dag i løpet av perioden 5. –20. september oppfordrer vi til rydding langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet. Du velger selv hvilken dag du ønsker å rydde, registrer ryddeaksjoner i Rydde.

Friluftsliv betydelig kilde til forsøpling

Friluftsliv og annen utendørsrekreasjon er dessverre en betydelig kilde til forsøpling viser Hold Norge Rents 2019-rapport om forsøpling langs vassdrag og innsjøer.

En del av denne forsøplingen skyldes utvilsomt uhell der folk mister eller glemmer igjen ting. Også vær og vind kan føre til at gjenstander kommer på avveie. Men vi ser også åpenbare spor etter villet forsøpling knyttet til friluftsliv. Dette gjelder for eksempel forlatte engangsgriller, ødelagt turutstyr som legges igjen og agnemballasje som ligger igjen etter fritidsfiskere.

Må ta igjen det tapte

Denne våren måtte frivillig opprydding settes på pause grunnet smittevernhensyn, og samtidig opplevde Hold Norge Rent en økende strøm av meldinger om forsøpling. Forsøplingen er svært variert og inkluderer alt fra parker som er nedgriset etter solskinnsdager via avfall som er dumpet i naturen til strender som er fulle av plast.

– I høst skal vi ta igjen for den tapte ryddesesongen i våres og rydde det som har kommet på avveie i løpet av vinteren, våren og sommeren, sier ryddegenreal Fanny Pindsle i Hold Norge Rent.

Forsøpling er sløsing med ressurser, og det forringer området som blir forsøplet. Men forsøpling kan også være skadelig både for mennesker og dyr så vel som for næringslivet og miljøet.

Her er Hold Norge Rents råd for trygg rydding:

  • Unngå områder der mange samles og hold alltid minst en meters avstand
  • Bruk hansker og vask hendene grundig etter ryddingen
  • Vær oppmerksom på at nytt avfall kan være smittefarlig
  • Ikke del pose eller søppelsekk med andre
  • La store gjenstander ligge og meld inn om gjenstandene i Rydde slik at de kan ryddes til høsten
  • Unngå bruk av kollektivtransport
  • Unngå å overbelaste gjenvinningsstasjonene
  • De som er tilstede skal kunne holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære, og avstanden må kunne holdes under hele ryddeaksjonen.

NB! Personer som er syke eller har symptomer på luftveisinfeksjoner o.l., kan ikke delta på frivillige ryddeaksjoner.

– Husk å ha det hyggelig, og ta gjerne med noe godt å spise og drikke, oppfordrer Hold Norge Rents ryddegeneral, Fanny Pindsle.

Marin forsøpling på Algrøy, Sotra.
Marin forsøpling på Algrøy, Sotra. Foto: André Marton Pedersen

Annonse