Rydder opp 60 år med plastforsøpling

De friviilige står på hardt for å rydde Bovika i Austevoll. Totalt ble 1,5 tonn ryddet vekk den dagen.
De friviilige står på hardt for å rydde Bovika i Austevoll. Totalt ble 1,5 tonn ryddet vekk den dagen. Foto: André Marton Pedersen

7000 tonn søppel fjernet fra norsk natur, men fortsatt gjenstår flere tusen viker. Bli med til Austevoll.

Bovika - en monstervik

Nå skal det ryddes! 15 personer hopper i land fra båtene som har lagt til i Bovika i Austevoll. Det er en stor jobb som står fremfor de ivrige frivillige. Ødelagte fiskekasser, plastbøtter, flasker, snusbokser, tau og isoporbiter ligger spredt utover viken og langt oppover øyen.

Det er miljøvernaktivist og styremedlem i Clean Shores Norway, Rune Gaasø, som er initiativtager til strandryddeaksjonen som ble holdt tirsdag 15. september.

– Nå er vi her, folkens! Her kan dere finne alt fra populære nylonstrømper fra 60-tallet til Pokemon-kort fra 2020, så bare sett i gang! Hele viken skal ryddes! sier Gaasø.

Monsterviken Bovika er ille med alt søppelet som har drevet inn i viken gjennom 60 år, men dessverre er ikke denne viken i Austevoll unik.

– Det ligger mange slike viker som dette langs kysten av Norge. Trolig er det snakk om noen titalls tusen slik viker som Bovika, sier Gaasø.

Nasjonal strandryddedag feirer 10 år

På lørdag 19. september er det nasjonal strandryddedag. Vanligvis holdes den i mai, men pga korona er den i år forskjøvet til september. Strandryddedagen feirer 10 år i år. Det er gjort en stor innsats i løpet av de ti årene. Samlet statistikk fra 2011-2019 viser at minst 360 000 frivillige har vært med på ryddedugnaden. Det er holdt over 17 000 ryddeaksjoner og 7 000 tonn søppel er fjernet fra norsk natur. 

Gaasø oppfordrer alle til å være med videre på ryddedugnaden. De neste 10 årene blir like viktig.

– Gå inn på ryddenorge.no. Der kan du finne en strandryddeaksjon nær deg, eller du kan starte din egen aksjon. Du kan også kontakte Clean Shores, Bergen og Omland Friluftsliv eller Naturvernforbundet for å få mer info om hvor du kan plukke søppel. Det er mange ryddeaksjoner som holdes fremover og vi trenger all hjelp vi kan få, sier Gaasø.

Les mer om 10-årsfeiringen av strandryddedagen her

Tominutters ryddeaksjon

Men man trenger ikke være med på et organisert opplegg for å gjøre en forskjell. Gaasø er opptatt av at det skal være enkelt å rydde.

– Ta med deg en pose når du er ute på tur. Det at alle bryr seg om nærmiljøet er det som gjør at vi får ryddet mye. Få med deg en venn, sett opp en plakat i nærbutikken og bli med og plukk, oppfordrer miljøvernaktivisten.

En annen person som brenner for miljøet og havet er Elisabeth Skage, styreleder i Bergen og Hordaland Turlag. Hun har selv vært med og plukket boss i flere monsterviker på Sotra.

– Det er ekstremt viktig at folk er med og rydder opp. Man gjør noe praktisk og konkret og det føles godt, men kanskje det viktigste er de holdningene man skaper og at man endrer adferd etter å ha vært med på en strandryddeaksjon. De som har vært med å grave i fjæra og finner lag på lag med søppel, vil nok tenke seg om en gang ekstra før de kaster noe i naturen. Plasten forsvinner jo ikke, den brytes bare ned til mikro- og nanoplast som blir en del av næringskjeden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Strandryddeaksjon i Bovika i Austevoll, september 2020.
Strandryddeaksjon i Bovika i Austevoll, september 2020. Foto: André Marton Pedersen

Turlaget satser på kystfriluftsliv

Turlaget har etablert en egen kystfriluftslivgruppe og Skage forteller at de ønsker å tilby enda flere aktiviteter ved havet i fremtiden.

– Vi ønsker å gjøre kysten tilgjengelig for folk flest og skape arenaer for å lære barn og voksne kystfriluftsliv. Når folk får denne kunnskapen blir de glade i kysten. Når man blir glad i kysten og skjønner hvor viktig havet er for livsgrunnslaget vårt, så tar vi vare på det, sier den plastengasjerte styrelederen.

Hun har flere konkrete tips til å forhindre plastforsøpling.

– La det gå sport i å anvende gjenbruksløsninger. Bruk nisteboks i stedet for plastposer, kjøp ris uten boil-in-bag og ta med eget nett når du skal handle. Og for all del, kutt ut engangsartikler som f.eks sugerør, plastbestikk og engangsgriller. Ta alltid med deg din egen kopp når du skal ulike steder, så slipper du å bruke engangskopper.

De som har vært med å grave i fjæra og finner lag på lag med søppel, vil nok tenke seg om en gang ekstra før de kaster noe i naturen. Elisabeth Skage, styreleder i Bergen og Hordaland Turlag

Fysisk krevende, psykisk oppløftende

Det er gått flere timer med rydding i Bovika og de frivillige kjenner det på kroppen. Det er fysisk anstrengende å rydde i strandsonen med tunge fiskekasser og tau som må dras opp av jorden, men psykisk er det en opptur. Det kjennes godt å rydde - og det hjelper!

– Alt hjelper! Selv om det kommer ut ca 15 tonn plast i havet hvert minutt, så er det en utrolig viktig jobb vi nå gjør. Det er veldig mange som har ryddet de siste årene og det jobbes intenst både i private bedrifter og hos myndighetene for å bøte på plastproblemet. Det er bra! Flere og flere har blitt skitten på hendene når de har plukket og det skaper gode holdninger, sier Gaasø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skulle vi ringt til Rothesay Seafoods og bedt dem hente fiskekassen sin? Kanskje de savner den?
Skulle vi ringt til Rothesay Seafoods og bedt dem hente fiskekassen sin? Kanskje de savner den? Foto: André Marton Pedersen

Friluftsfolket forsøpler også

Friluftsliv og annen utendørsrekreasjon er dessverre en betydelig kilde til forsøpling viser Hold Norge Rent sin 2019-rapport om forsøpling langs vassdrag og innsjøer. En del av denne forsøplingen skyldes utvilsomt uhell der folk mister eller glemmer igjen ting. Også vær og vind kan føre til at gjenstander kommer på avveie. Men man ser også åpenbare spor etter villet forsøpling knyttet til friluftsliv. Dette gjelder for eksempel forlatte engangsgriller, ødelagt turutstyr som legges igjen og agnemballasje som ligger igjen etter fritidsfiskere.

Det får en naturglad styreleder til å rynke med pannen.

– Man må alltid ta med søppelet hjem. Det kan ikke understrekes sterkt nok. Og ha med deg et par hansker og avfallsposer når du er på tur, da kan du ta med deg søppelet du finner underveis, sier Skage.

Rune Gaasø oppfordrer folk til å adoptere en vik.

– Det er mange bedrifter som nå vil adoptere en vik. Skoler er også med og velforeninger likeså. De adopterer en strand i sitt nærmiljø og så holder de den ren. Slik får man eierskap til vår felles natur, sier han.

Har du lyst til å adoptere din bit av Norge? Det finnes et nasjonalt system hvor en gruppe kan adoptere en strand eller en vik i den hensikt å holde det avfallsfritt. Hold Norge Rent administrerer ordningen. Forpliktelsen er å rydde/befare området tre ganger i året. Dette er en superenkel måte å ta ansvar på en langvarig måte og egner seg godt til bedrifter, skoleklasser etc. De som er interessert gå inn på Hold Norge Rent sine hjemmesider for mer info. 

Utfordrer lokallagene

Styreleder Elisabeth Skage kommer en en utfordring til Bergen og Hordaland Turlag sine 16 lokallag.

– Mange av våre lokallag ligger ved kysten og vi har mange aktiviteter og turstier der. Jeg vil derfor utfordre alle våre lokallag til å adoptere en strand. Jeg vil også utfordre lokallagene til å arrangere iallfall to strandryddeaksjoner i året. I tillegg håper jeg også at alle våre arrangementer, turer og kurs vil være fri for engangsartikler fremover. Det hadde vært helt fantastisk!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Miljøvernaktivist og styremedlem i Clean Shores Norway, Rune Gaasø ser til at alt går bra for seg.
Miljøvernaktivist og styremedlem i Clean Shores Norway, Rune Gaasø ser til at alt går bra for seg. Foto: André Marton Pedersen

1,5 tonn mindre boss i Bovika

Ryddeaksjonen avsluttes og slitne, men fornøyde, frivillige hopper ombord på Bergen og Omland Friluftsliv (BOF) og Redningsselskapet sine båter. De gjorde en solid innsats som førte til at det er 1,5 tonn mindre søppel i Bovika.

Gaasø smiler tilfreds.

– Det er heldigvis ikke så mange monsterviker som dette igjen her i Hordaland. Mange viker er ryddet og det er gjort en knallflott innsats. Ja, det kommer inn nytt søppel hele tiden, men det er små mengder i forhold til alt som har samlet seg gjennom tiårene. Det er viktig at vi fortsetter å rydde.

Han er optimistisk med tanke på fremtiden.

– Veldig optimistisk, for jeg ser at idéer som forsøpler ikke vinner frem lenger. Folk vil ha bærekraftige prosjekter og da klarer vi å løse dette problemet! avslutter Gaasø.

Ting å være obs på når du skal rydde

  • Vær forsiktig med sprøyter, skarpe gjenstander, umerkede beholdere med væske, bilbatterier og annet farlig avfall. 

  • Ta hensyn til naturen, unngå å rydde bort planter eller ilanddrevet tang.

  • Det kan være glatt på svaberg og stein. 

  • Vær oppmerksom på fugl som hekker, er det hekkesesong kan det være lurt å vente med å rydde området. Husk at det er ferdselsforbud i fuglereservater mellom 15. april og 15. juli.

Se flere bilder fra ryddeaksjonen i Bovika


Annonse