10 Gode tips til høstferien

Åsheimveten på Osterøy, september 2021.
Åsheimveten på Osterøy, september 2021. Foto: André Marton Pedersen

Hyttetur, nærtur, telttur eller lommelyktur? Vi har samlet 10 gode høstturtips til deg.

Å være på fjellet eller i skogen om høsten gir deg avkobling, frisk luft og sterke synsinntrykk. Årstiden er både utetid og hyggetid, og som skapt for å dra på hyttetur med familie eller venner. 

Her er 10 tips til deg som vil finne på noe utendørs i høstferien.

1. Gå fra hytte til hytte

 Nå er alle turlagshyttene åpen igjen - med full kapasitet! Enmeters-regelen er historie og i praksis betyr dette at det nå ikke er obligatorisk å bestille seng på turlagshyttene lenger, og både drop-in og dagsbesøk er tillatt. Halvparten av det totale antallet senger på hyttene kan forhåndbestilles, mens andre halvparten er holdt av til gjester uten reservasjon. Slik sikrer vi at det alltid er plass på hytten. Har du bestilt seng må du møte opp innen kl. 19 den dagen du har bestilt oppholdet, etter dette tidspunktet blir nemlig alle sengene tilgengelige for gjester som ankommer uten å ha bestilt på forhånd. Husk at du må holde deg hjemme om du er syk.

På høsten er dagene kortere og været mer skiftende. I fjellet faller ofte den første snøen over 1000-1200 moh. i månedsskiftet september- oktober. Høsttur i høyden setter derfor litt ekstra krav til forberedelse, utstyr, og valg av turer og terreng.  Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er en herlig del av høstturpakken.

2. Opplev Alexander Grieghytten

Vanligvis er Alexander Grieghytten i Bergsdalen en utleiehytte. Det vil si at man må leie hele hytten. Men i høstferien har Turlaget åpnet opp for at folk kan bestille sitt eget rom. Man trenger altså ikke leie hele hytten. Denne ordningen gjelder kun fra 10.–14. oktober, så her gjelder det å benytte seg av muligheten. Medlemsprisen for å leie et rom med fire sengeplasser er 570 kroner pr. døgn. Prisen for ikke-medlemmer er 1220 kroner pr døgn. 

3. Gå på nærtur

Nærturen er den kronglete stien som tar av rett borti veien, den hemmelighetsfulle skogen og de furukledde åsene. Nærturen byr på pustepauser i hverdagen og gir små glimt av lykke - og det gjør den enda viktigere enn de lange turene i høyfjellet. Det er lett å finne nye og gode turforslag i ditt eget nærmiljø på ut.no. Går du inn på ut.no fra en datamaskin dukker et søkefelt opp. Trykker du på det, så kommer det opp et forslag som heter «i nærheten av meg». Der får du opp flotte turforslag med kart og veibeskrivelse. Du kan bruke den i eget nabolag - og når du plutselig står på et nytt sted og har noen ledige timer.

Slik finner du din nærtur i ut.no

4. Bli med på våre fellesturer i høstferien

Vi har mange ulike turer i høstferien og i lokallagene er det mange ulike grupper man kan hive seg med på tur i. Gå gjerne inn på ditt lokallag og se turprogrammet deres og hvilke turgrupper som er aktive. Alle er hjertelig velkommen med på tur.  Se våre kurs og fellesturer her.

Sommerturlederkurs i Stølsheimen, 2.–3. okt 2021.
Sommerturlederkurs i Stølsheimen, 2.–3. okt 2021. Foto: Jon Fraczak

5. Øk din kompetanse med digitale friluftskurs 

DNTs nye digitale friluftskurs er enkle å ta og består av flere små kurs, som samlet skal gi kompetanse, tips og triks til hvordan drive enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang. De gir også en innføring i allemannsretten og sporløs ferdsel.    

Se de digitale friluftskursene her

6. Dra på telttur 

Å overnatte i telt er spennende, spesielt når det blir tidlig mørkt. Pass på å ha med varme ullklær og lue, og hold varmen frem til du legger deg i soveposen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig, som hodelykt eller lommelykt til lesestunden i soveposen. I denne artikkelen beskriver vinterturleder Jon Fraczak hva som er viktig å tenke på når man skal på telttur.

7. Prøv tur-appen KulTur  

Appen er laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur, og de som er ferske i friluftslivet. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Gratis både for iPhone og Android. Nå er endelig Androidversjonen i Google Play! Du finner den her.

8. Gå på lommelykttur

Kortere dager betyr flere muligheter på kveldstid. Ta med lommelykt på turen! For barna er det både morsomt og spennende, for alt ser annerledes ut i lyset fra lykten. Et tips er å henge opp noen reflekser langs løypen. Da er det lettere og morsommere å finne veien. Eller hva med å lage et skattekart og legge ut små skatter i hagen eller skogen? 

9. Ta middagen ute

Kombinerer man tur med middag, blir det lettere å komme seg ut. Inviter med familie eller venner på høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; lag maten hjemme og ha middagen klar i boks og på mattermos. 

Sjekk ut våre frivilliges favorittsteder

10. Fang en fjellørret

Fortsatt biter fisken godt og prøver du deg i et av fjellvannene nå er sjansen stor for å fange fin fjellørret. Bruk gjerne makk, det liker fisken, men spinner og sluk fungerer også. Det smaker nydelig med fersk ørret på tallerken etter en fin høstdag ute.

Lurer du på noe?

Om du har spørsmål eller trenger utstyr til høstferien, så er Turbutikken i Marken tilgjengelig for deg. De ansatte der har gode kunnskaper om fjell, ruter og ikke minst hvilket utstyr som behøves. Ta gjerne turen innom for inspirasjon og en god prat.

Tur til Kalvedalshytta, 2021.
Tur til Kalvedalshytta, 2021. Foto: Jan Lillebø

Annonse