Utstyrsguide: Dette er like bra brukt

Bruktkjøp er like bra som å kjøpe nytt.  Alt kan kjøpes brukt egentlig. I år blir det digital Grønn fredag.

Digital #grønnfredag

I år blir det ingen fysisk grønn fredag hos Tursenteret i Marken. Men vi oppfordrer til å delta på digital grønn fredag. Hvordan deltar man på det, tenker du? På sosiale medier kan du vise dine bruktfunn, dele dine tips til reparasjon og på nettbutikken finn.no kan du selge utstyr du ikke lengre bruker, eller som ikke passer. Bruk #grønnfredag for lettere å finne ting fra DNT ung. I tillegg kan du arrangere en utendørs byttekveld med dine nærmeste. 

Fra black til grønn fredag

Nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr. I tillegg er det dessverre regelen heller enn unntaket at mange har turklær eller - utstyr som blir liggende fordi de ikke passer, eller fordi man har for mye å velge i. 

DNT ung sto i bresjen da motsvaret til Black Friday, byttekvelden Grønn Fredag, ble arrangert for første gang i 2016. I ettertid har flere fulgt etter ved å arrangere byttedager, oppmuntret til gjenbruk eller reparasjon, samt kurset folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har. DNT ung lanserte også Miljøvettreglene samme år, sammen med Protect Our Winters Norge. 

–  Jo oftere ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk - ikke bare den ene dagen, men året rundt. Utsikten på tur blir ikke finere med ny jakke! sier Markus Malmin, leder i DNT ung.  

I år blir det ikke Grønn Fredag hos Tursenteret som vanlig, men en digital grønn fredag istedet.
I år blir det ikke Grønn Fredag hos Tursenteret som vanlig, men en digital grønn fredag istedet. Foto: André Marton Pedersen

Kjøpe sekk? Vær obs på dette

Sekken må passe godt til ryggen din, det er viktigere jo tyngre man bærer.

  • Ryggen må være passe lang så ikke toppen av sekken ligger nedfor toppen av skulderen eller rager langt ovenfor skulderen.
  • Skulderreimene skal hverken knipe i nakken eller gli lett av skuldrene og de må ligge fint rundt skulderen.
  • Rygganlegget skal være behagelig også når man bærer (litt) tungt.
  • Hoftebeltet må hvile på hoftekammen og ikke presse på muskulaturen i baken og det må sitte behagelig.

Klær og sko - alt kan kjøpes brukt

Egentlig er det ingen typer klær eller fottøy som ikke bør kjøpes brukt, sier Nils Bloch-Hoell, utstyrskonsulent i DNT. Spesielt gunstig er det å få fatt i ting som er feilkjøp, som fottøy med feil passform eller størrelse. Det er svært sjelden at det som selges er så slitt at det har fått en umulig passform, sier Bloch-Hoell. 

Velg kvalitet

– Er det noe man bør unngå å kjøpe brukt? 

– Gjenstander med tydelige slitasjespor bør man unngå eller få svært billig så det kan lønne seg å få dem reparert. Ellers er en grei huskeregel at det du har på ryggen og på beina er noe du bør du være ekstra påpasselig at passer din kropp om du kjøper brukt, sier utstyrsekspert Nils Bloch-Hoell.

– Det samme gjelder for brukt sikkerhetsutstyr som for eksempel hjelm, sender/mottaker eller klatreutstyr. Det er vanskelig å kontrollere i ettertid hvor hard bruk utstyret har fått før du kjøper det, så her kan det lønne seg å kjøpe utstyret fra noen man stoler på, sier Bloch-Hoell. 

Desto sikrere du er på kjøpet og behovet, jo bedre. Dersom du vet at kommer til å bruke soveposen jevnlig og ikke bare på den ene årlige turen, kan det være lurt å investere i noe som varer. Det har redaktør i Fjell og Vidde, Julie Maske, god erfaring med: 

–Det er fint å kunne blande og kjøpe noe man virkelig ønsker og trenger som har lang bruksverdi helt nytt. Vi investerte i sovepose til datteren min da hun var ferdig med ungdomsskolen, og den kan hun ringe og takke meg for nå, mange år senere. Det er fint å kjøpe ting som skal vare lenge nytt, dersom en har penger til det. Men kjøp av høy kvalitet, for da har man en garanti for at det vil vare. 

Husk: Dersom du har lite erfaring med utstyret du vurdere å kjøpe brukt, om det så er primus, vindsekk eller telt, be om hjelp fra noen som kan mer. Spør en kollega, venn eller ta kontakt med din lokale turistforening.  

Brukt dopapir?

Det er lett å velge resirkulert fremfor nytt dopapir, og brunt papir er mindre skadelig for naturen enn det blekte hvite papir. Derfor går det godt an å kjøpe «brukt dopapir» også.

Vasstindbu, Romsdalen
Vasstindbu, Romsdalen Foto: Line Hårklau

Annonse

Skrevet av Sabine Koch 19. november 2020