DNT ung: Reparer, lån eller kjøp brukt

DNT ung Bergen støtter Grønn Fredag fremfor kjøpefesten Black Friday.
DNT ung Bergen støtter Grønn Fredag fremfor kjøpefesten Black Friday. Foto: Hanna Eskeland

Denne uken blir vi proppet med tilbud fra Black Friday. DNT ung oppfordrer heller til å kjøpe brukt utstyr, reparere ødelagte klær eller låne av venner.

Velg Grønn Fredag istedet

BLACK FRIDAY! 25–60% avslag på alle ordinære varer! Dette og lignende budskap fyller manges innbokser disse dager, for på fredag er det Black Friday - handelsstandens egen kjøpefest. Men det finnes et alternativ som er langt bedre for miljøet: Grønn Fredag!

Hanna Eskeland er styremedlem og PR-ansvarlig i DNT ung Bergen. Hun sier at for DNT ung Bergen er Grønn Fredag en veldig viktig dag.

– Vi i DNT ung ønsker å ta miljøvennlige valg og da er Grønn Fredag en fin og viktig dag å markere det på, sier hun.

Eskeland forteller om utstyrspress, særlig blant unge som føler de må ha det nyeste og beste utstyret.

– På sosiale medier blir vi proppet med reklame for alt som er nytt og bedre og det er mye utstyrspress der. Vi oppfordrer heller til å finne brukt utstyr på Finn.no, eller låne utstyr av venner. Prøv også å reparere utstyret ditt, og ikke kjøpe nytt med en gang noe blir ødelagt, sier Eskeland.

Nå blir vi proppet med tilbud fra Black Friday. Bli heller med på Grønn Fredag: Bytt, reparer eller lån utstyr. Hanna Eskeland, styremedlem og PR-ansvarlig i DNT ung

Digital Grønn Fredag

Tidligere år har DNT ung Bergen arrangert byttekveld på Tursenteret i Marken, hvor folk kan bytte eller selge sitt eget brukte turutstyr. Slik blir det dessverre ikke noe av i år, på grunn av smitteverntiltakene.

– Derfor arrangerer vi digital Grønn Fredag istedet, sier Eskeland og oppfordrer alle til å bytte klær, men i privat regi. Del gjerne dine bilder med #grønnfredag.

(Saken fortsetter under bildet)

Hanna Eskeland oppfordrer folk til å bli med på Grønn Fredag og reparere fremfor å kjøpe nytt.
Hanna Eskeland oppfordrer folk til å bli med på Grønn Fredag og reparere fremfor å kjøpe nytt. Foto: Hanna Eskeland

Forbruket må ned

Eskeland er bekymret for hvordan vi skjøtter kloden vår. Jorden er ikke så grønn lenger som den en gang var. I Norge er naturen i snitt halvparten så intakt som den opprinnelig var. I følge FN-sambandet vil vi trenge 2,7 jordkloder hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig nordmann. 

– Jeg tror vi mennesker holder på å ødelegge verden på den måten vi holder på nå. Vi må få ned forbruket vårt. Vi kjøper mye mer enn det vi trenger. Og på grunn av korona tror ekspertene at vi kommer til å handle enda mer i juletiden. Det er ikke bra, sier Eskeland.

Jeg er ikke oppgitt, men jeg håper tidligere generasjoner vil hjelpe oss ungdommer med å snu trendene som ødelegger miljøet. Hanna Eskeland, styremedlem og PR-ansvarlig i DNT ung

Kjøpeglade nordmenn

Nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr. Ingen andre steder i verden selges det mer sportsutstyr per innbygger enn i Norge. 

– Vi i styret i DNT ung Bergen oppfordrer våre turledere til å være gode forbilder. Vi kan bruke brukt utstyr og gamle anorakker når vi er ute. Hvis ungdom føler at de ikke trenger nytt og fancy utstyr for å bli med på tur, så blir kanskje terskelen deres lavere for å bli med. Det er ikke slik at man må kjøpe masse nytt utstyr for å være med på tur med DNT ung, sier Eskeland.

Jeg håper mange blir inspirert av Grønn Fredag og prøver å reparere noe av det ødelagte de har hjemme. Det er fint å bruke opp tingene sine før man kjøper nytt. Hanna Eskeland, styremedlem og PR-ansvarlig i DNT ung

«Et rikt liv med enkle midler»

Bærekraftstrategien til DNT er "Et rikt liv med enkle midler". Likevel er det slik at friluftsliv lett kan føre til utstyrsjag, særlig for de som driver mange forskjellige typer friluftsliv.

– Derfor er det ekstra viktig at vi låner og reparerer. Det er for ille å tenker på at våre akiviteter kan føre til mindre urørt natur. Jeg oppfordrer folk til å tenke mer miljøvennlig og bærekraftig i sitt eget forbruk, understreker Eskeland.

Selv takker hun nei til å delta på kjøpefesten på fredag.

– Nei, jeg skal ikke kjøpe noe på Black Friday bare fordi det er på tilbud. Jeg kjøper kun ting jeg virkelig trenger og vil ikke la meg friste av tilbud. Bli heller med på Grønn Fredag - og spar miljøet! oppfordrer hun og resten av gjengen i DNT ung Bergen.

DNT ung og resten av friluftsmiljøet sto i bresjen da Grønn Fredag ble arrangert for første gang i 2016.  I ettertid har flere organisasjoner og bedrifter fulgt etter og tatt avstand fra Black friday ved å arrangere byttekvelder, vise hvordan man gjenbruker eller reparerer, samt kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har.  

Annonse