250 nye lokale turforslag på ut.no

Utsikt fra Olsnessåta på Osterøy.
Utsikt fra Olsnessåta på Osterøy. Foto: Laila Borge

Nå er UT.no oppdatert med enda flere nærmiljøturer. – Vi er blitt superinspirert!

Turlagsdetektiver på turforslagjakt

De siste månedene har flere ansatte i Bergen og Hordaland Turlag saumfart lokallagenes nettsider, turprogram og turbøker på jakt etter gode turforslag som kan tilgjengeliggjøres for et større publikum. Og detektivarbeidet har gitt resultater! Nå er det blitt lagt inn hele 250 nærmiljøturer på ut.no, og for hver dag som går publiseres nye turforslag.

Leder for dette arbeidet, Helen Uglenes, forteller at det har vært utrolig inspirerende å finne «så mye gull» på de ulike lokallagenes nettsider og turprogram.

– Ja, vi som har jobbet med dette er blitt veldig inspirert over alle de flotte turene vi har funnet. Vi har fått mange nye turer på bucket-listen vår! sier Uglenes.

Opptur Bergen-turer på ut.no

Lokallagene som hittil har fått sine lokale turer publisert på ut.no er Vaksdal, Osterøy, Askøy, Sotra-Øygarden, Bømlo, Austevoll, Fusa, Os, Samnanger og Nordhordland. De resterende lokallagene jobbes det med nå og turene deres vil bli fortløpende publisert.

– I tillegg har vi fått lov av Selja Forlag til å publisere en del av de flotte turbeskrivelsene fra boken Opptur Bergen på ut.no. Det er vi veldig glade for! sier Uglenes.

Populær turapp

Det er midler over statsbudsjettet som muliggjør denne innsatsen. Under presentasjonen av statsbudsjettet tidligere i høst kunne vi lese at 2 millioner kroner er avsatt til DNTs arbeid med ut.no: “UT.no er mye brukt. For å styrke og videreutvikle UT.no som en nasjonal turportal, vil regjeringa fra 2021 øremerke midler til DNT til drift og videreutvikling av UT.no.” 

Uglenes er glad for støtten.

– Vi gjør dette for å inspirere flere folk til å bruke nærmiljøet. Det viktigste vi gjør er jo å få folk ut på tur. UT.no har hatt en 85% økning av bruken siden i fjor. Mange har fått øynene opp for alle de flotte turene som ligger der, og jeg tror mange har funnet funksjonen "i nærheten av meg". Trykk på søkefeltet og det popper opp mange turer rett der du er. Genialt! sier hun.

Turer for rullestolbrukere

I tillegg er det siden i sommer blitt jobbet mye med å kartlegge turmulighetene for rullestolbrukere i Hordaland. Alle turene er lagt ut på ut.no. Turer som er kartlagt med tanke på rullestol/funksjonsnedsettelser er alle merket rullestolvennlig. Skriver man det i søkefeltet på UT.no dukker de turene opp.

– I dette prosjektet har vi kartlagt over 20 turer som er tilrettelagt for rullestolbrukere i hele Hordaland. Dette har vært jobbet med siden i sommer, sier Uglenes.

Nå håper hun at mange bruker appen eller nettsiden ut.no til å utforske nye stier.

– Vi som har jobbet med dette har iallfall fått øynene opp for alle turmulighetene og er blitt superinspirert! Nå har jeg lyst å gå på flotte stølsturer i Vaksdal, ta med barna til Sotra og ikke minst dra til Osterøy som er et eldorado av turmuligheter! avslutter Uglenes. 

Den Norske Turistforening, i samarbeid med Statskog og Friluftsrådenes Landsforbund, drifter turportalen UT.no, som er en åpen, gratis portal der alle friluftsaktører som har relevant innhold kan publisere. Det siste året har interessen for å vise frem sitt innhold vært stor og antallet innholdsleverandører på UT er nå 652 stykker, alt fra idrettslag og kommuner til store friluftsorganisasjoner. 

Annonse