Slik ferdes du trygt på isen

Skøytetur på Insta Raudlivatnet, 3. januar 2021.
Skøytetur på Insta Raudlivatnet, 3. januar 2021. Foto: Leo Zijerveld

Riktig utstyr, god kunnskap og flere personer i lag er nøkkelen til flotte skøyteopplevelser.

Kunsten å ferdes trygt på islagte vann

Det at vi er inne i en kuldeperiode og det meldes kaldt vær de neste dagene frister mange til å teste skøytene sine. Vi tok en prat med Leo Zijerveld, en av lederne i DNT Turskøyting Bergen, for å få noen tips til hvordan å ferdes trygt på isen.

– Om det er trygt å ferdes på is eller ikke avhenger av tre ting: utstyret ditt, kunnskapen din og selskapet ditt. Når det gjelder utstyr må du ha med deg ispigger. Disse ispiggene må du bruke for å komme deg opp om går gjennom isen. Du må ha med en vanntett pose med tørre klær i ryggsekken (gir oppdrift og byttetøy), fløyte til å varsle med, og så må du ha med deg en kasteline, slik at du kan hjelpe folk opp av vannet. Når jeg er på tur har jeg også med en isstav. En isstav ser ut som en skistav, men den er litt tyngre og med en spiss på tuppen. Den bruker jeg for å sjekke tykkelsen på isen underveis, forklarer Zijerveld.

Når er isen trygg?

For at Bergen kommune skal melde om trygg is må den være 15 cm tykk. Likevel er det flere som går på skøyter når det er tynnere is enn det.

– Hvis du ha kunnskap for å bedømme isen og sikkerhetsutstyret er på plass, så kan du ha en trygg skøyteopplevelse selv om isen ikke er 15 cm tykk. Nyt isen, men være sikker på at du vet hva du holder på med. Om du ikke har kunnskapen, så dra ut sammen med en person som har det. Ikke dra på skøytetur alene, man er tryggere om man er to, sier Zijerveld.

Vær obs på dette

Zijerveld har flere tips til hvordan du kan bedømme isen er trygg eller ikke.

– Du må være veldig obs når du kommer til vannet. Selv om isen er 10 cm tykk et sted, så er den ikke det over hele vannet. Isens tykkelse varierer mye, selv på små områder. Vær særlig obs på inn- og utløpsoser. Der er isen ofte svak. Trange sund og steder med sterk strøm kan være utrygge. I vann med stor dybdeforskjell kan det også være svakere islag, sier Zijerfeld som henter mye kunnskap fra Østlandet og Sverige.

– Hva annet må man passe på?

– Snø på isen er også en ulempe, for snø isolerer og det fører gjerne til at isen ikke vokser så fort som udekket is. Lytt til isen, hvis du hører en høyfrekvent lyd og at den endrer seg, så kan det varsle fare.

– De dype drønnene - er det et faretegn?

– Nei, det er et godt tegn. De dype lydene er et tegn på at isen har styrke. Isen beveger seg litt og lager lyd, men det er ikke farlig.

Om uhellet skulle skje

Om man går gjennom isen er det viktig å ikke få panikk. Man må bruke ispiggene for å komme seg opp av vannet så fort som mulig. Bruk fløyten din til å varsle de andre. De kan bruke kastelinen til å hjelpe deg opp av vannet. Når du så er oppe av vannet må du skifte til tørre klær så fort som mulig.

Leo Zijerveld har vokst opp med skøyteturer og ser frem til fine skøyteopplevelser i tiden fremover.

– Det å bevege seg på skøyter er noe av det fineste jeg vet om. Det er så lett, det går så fort og det er en stor naturopplevelse. Man får et annet perspektiv på landskapet. Vi mister mye om vi ikke bruker isen, så ta isen i bruk, men sikkerhet kommer alltid først, avslutter Zijerveld. 

Utstyr, kunnskap og selskap er tre viktige faktorer for gode skøyeopplevelser.
Utstyr, kunnskap og selskap er tre viktige faktorer for gode skøyeopplevelser.

Kilder til informasjon

Den mest komplette kilden på norsk er varsom.no publisert av Norges Vassdrag og Energi direktorat (NVE). På denne siden, under isskole kan du lese om alt fra utstyr, istyper til redning og mye mer. Under isvarsling ligger det en del informasjon om aktuelle isforhold i hele Norge. Brukere kan selv legge inn sine observasjoner gjennom regObs og all informasjon er lett tilgjengelig gjennom iskart.

På turskøytegruppen i skiforeningen ligger det også en god del informasjon, blant annet en tydelig oppsummering om isvett og sikkerhet. På siden til Turskøytegruppe i DNT Vansjø finnes det noen gode kjøpetips og blant annet en liste med butikker og nettsteder som selger utstyr.

Annonse