Artig og bratt i spektakulære omgivelser

Kvammafjella.
Kvammafjella. Foto: Endre Rieber Sommersten

Fantastisk utsikt og nedkjøring i spektakulære omgivelser. Cathrine Horn, leder for DNT fjellsport Bergen, er veldig glad i topptur på ski. 

Når du har kommet på andreplass i kåringen «Årets ildsjel» for innsatsen i DNT fjellsport Bergen, er det klart at favoritt-turen går i bratt terreng. 

– En av de turene jeg liker alle best, starter på Hodnaberg ved Hamlagrøvannet med toppturski på beina. Du går først over Sveindalseggen, med en bratt nedkjøring østover mot Songrestølene. Fra dalbunnen der går turen til Songrevannet og videre sørover til Hengskyrkja, forteller Cathrine, og fortsetter: 

– Returen gir artig og bratt nedkjøring i toppen, med fin nedkjøring ned flanken. Deretter er det litt opp og ut mot kanten i retning Kiellandbu. Herfra får du flott skikjøring i spektakulære omgivelser ned til dalbunnen og tilbake opp over Sveindalseggen. 
På en fin dag går du mye i solen. 

– Underveis får du variert utsikt i alle himmelretninger, med den flotteste fra Hengskyrkja mot Fyksesundet, Hardangerfjorden, Folgefonna og Rosendalsalpene, smiler Cathrine. Hun gikk turen for første gang i april i år, da det var nærturer som gjaldt. 

Turen byr på cirka 1300 høydemeter både opp og ned, og er omtrent 15–20 kilometer.  

– Den passer for toppturentusiaster med erfaring i både å vurdere skredfare og kjøre på ski i bratte heng, understreker fjellsportlederen, som opplevde å bli nummer to i kåringen av «Årets ildsjel» i fjor.  


– Det var kjempestas å bli nominert og være blant de tre finalistene. En utrolig flott opplevelse som jeg er veldig takknemlig for. Det er mange som gjør en kjempeinnsats som frivillige i DNT fjellsport Bergen, og det er veldig kjekt at dette legges merke til! 

Cathrine flyttet tilbake til Bergen sommeren 2016. 

– Da tok jeg sommerturlederkurs hos Bergen og Hordaland Turlag etter å ha vært aktiv i fjellsportgruppen i Stavanger Turistforening. Samme sommer tok jeg et klatrekurs og kom raskt inn i miljøet i DNT fjellsport Bergen gjennom ukentlig klatring. 

Hun tok over stafettpinnen som leder i fjellsportgruppen etter ett år som styremedlem og har nå vært leder i ett og et halvt år. 
– Vi har både helge- og hverdagsaktiviteter i DNT fjellsport Bergen for dem som er nysgjerrige på bratt friluftsliv, og vi blir veldig glade om vi får med nye folk på våre turer, sier Cathrine.

Tekst: Ågot Caroline Nilssen

DNT Fjellsport Bergen på tur, 2020.
DNT Fjellsport Bergen på tur, 2020. Foto: Endre Rieber Sommersten

Annonse