En vinterturleder forteller

Vinterturlederkurs, helg 2 i Stølsheimen, 2021.
Vinterturlederkurs, helg 2 i Stølsheimen, 2021. Foto: Jørund Raukleiv Strømsøesøe

Syv nye vinterturledere er godkjente og her forteller en av dem om hvordan det var å være med på Turlagets vinterturlederkurs.

Vi er veldig stolte over å ha fått syv nye vinterturledere. Her forteller den nyutdannede vinterturlederen Jørund Raukleiv Strømsøe om hvordan det var å være med på kurset:

Vinterturlederkurs 2021

Vi var mange som ventet i spenning på om BHT sitt vinterturlederkurs i 2021 kunne gjennomføres innenfor rammene av smitteverntiltak. Kunne kurset gå som normalt? Det har vært et høyst unormalt år med avlysninger av de fleste turer og kurs, den ene negative nyheten av avløst den andre.

Med stor glede mottok vi meldingen om at både skredkurs og vinterturlederkurs kunne gå som normalt! Endelig en positiv nyhet og noe å se fram til. Togbilletter ble booket i en fei, flexibillett vel å merke, vi trodde ikke helt på at det ble noe av likevel ... Smilene satt løst da vi satt med en meters avstand og snørte på oss skiskoene før vi ankom Hallingskeid andre helgen i januar. Til tross for litt lite snø fikk vi øvd oss på graving av snøprofil, sikre veivalg i vinterfjellet og praktisk bruk av skredsøker og søkestang.

Snøhulegraving ved Høgabu

Siste helga i januar var Høgabu i Bergsdalen målet da vi la på fellene nede på Lid. Motivasjonen var upåklagelig i det vi passerte speiderhytten på Nyheim før vi tok fatt på bakken med stor B. På vei opp Bakken fikk vi bekreftet tidligere erfaringer med skifeller i kaldt vær, de løsner! Som vinterturleder må man legge til 1–2 timer på en tur som innebærer skifeller og sørge for at det er nok gaffatape tilgjengelig i turfølget.   

Høgabu ble bygget i 1937 og er med det en av DNT sine første hytter som ble bygget som selvbetjeningshytter og med den strabasiøse Bakken lagt bak oss tok vi de siste svingene ned mot hytta. På et vinterturlederkurs er det lagt opp til et tett program og mørket seg på før vi tok fatt på kveldens oppgave; snøhule. I utgangspunktet skulle natten tilbringes i snøhulen vi laget, men smittevernreglementet gjelder også i snøhule og vi måtte krype til køys inne på hytta.

Kurset har en varighet på 7 dager, og kan arrangeres sammenhengende eller over 3 helger. Kurset gjennomføres på høyfjellet i vinterhalvåret.

Se bilder fra kurshelgen i Bergsdalen

(Saken fortsetter under bildet)

Nattorientering i ukjent terreng

Gullbrå ligger øverst i Eksingedalen og var startsted for turen til Torvedalshytta denne fredags kvelden, andre kurshelg er i gang! Nattorientering i ukjent terreng uten spor ble en god utfordring for vordende vinterturledere. Dunjakker og ullvotter ble funnet fram, meteorologisk institutt meldte om temperaturer under 20 blå i Stølsheimen denne helga. Forebygging av frostskader ble et gjennomgående tema og kameratsjekk ble en jevn rutine. Har James hvite flekker i ansiktet eller på øreflippene? Nei, heldigvis ikke. Det var imidlertid fingre og tær det gikk hardest utover denne helgen og erfaringen ble å være i bevegelse så mye som mulig. Strålende vintervær og nydelige farger gjorde turen til Selhamar på lørdag uforglemmelig, men hadde sin pris. Er det noen som kan gjette hva som skjer når en går gjennom overvann på vei ut på isen på Selhamarvatnet i minus 22 grader? Jo, vannet fryser umiddelbart og legger som et tykt islag både på over- og undersiden av skiene dine. Da var det godt å ha stålkanter på skiene og skrape av det meste av isen.

Bunnfryst bacalao

Da vi kom fram til hytta var det bare å begynne å tine bokser med bacalao som var bunnfryst og umulig å få ut av boksen før etter 20 min i kokende vannbad. Men, mat og varme i stua ble det etter hvert og det gjorde godt i kalde kropper. Utover kvelden brukte vi tiden på litt teori og forberedelse til søndagens etappe ned til Trefall i Eksingedalen.

En vinterturleder i DNT kan lede turer på høyfjellet i vinterhalvåret, også i krevende terreng. 

Se bilder fra kurshelgen i Stølsheimen

(Saken fortsetter under bildet)

Evalueringens time

Etter frokost var tiden kommet for evaluering av hver enkelt .... Vi hadde gjennom alle tre helgene hatt rollespill hvor vi byttet på å være turledere og turdeltakere slik at vi fikk settingen mest mulig realistisk. Ved bytte av turledere var det både egenevaluering, evaluering fra de andre deltakerne og kursholderne. Ikke noe barneskirenn dette her altså! 

Gleden var stor da den ene etter den andre kom smilende ut og det ble mange high-five. Syv nye vinterturledere er nå klare til å dere med på vinterturer i årene som kommer! Turen ned til Trefall ble en sjarmøretappe og de ivrigste fikk seg noen flotte svinger i puddersnøen ned mot sivilisasjonen.

Vi gleder oss til å oppleve vinterfjellet sammen med dere!

Tekst: Jørund Raukleiv Strømsøe, vinterturleder.

Se bilder fra NF skredkurset ved Hallingskeid

(Se mer info om vinterturlederkurs under bildet)

Kursets innhold

 • Vinterturlederrollen
 • Planlegging og gjennomføring av tur
 • Veivalg, vurdering av skredutsatt terreng
 • Vinterorientering og nattorientering
 • Meteorologi og værtegn
 • Nedkjøling og ernæring
 • Vinterklær og utstyr
 • Subjektive og objektive farer i fjellet
 • Nødbivuakk vinterstid
 • Kameratredning

Opptakskrav

 • Medlemskap i DNT
 • Gjennomført DNT Ambassadørkurs
 • Godkjent grunnleggende turleder
 • Godkjent sommerturleder
 • Erfaring fra turer i høyfjellet vinterstid
 • Gode orienteringskunnskaper
 • Erfaring som turleder sommerstid
 • Minimum 16 år

Annonse