Til Topps til Løvstakken

Til Topps på tur til Løvstakken, februar 2021.
Til Topps på tur til Løvstakken, februar 2021. Foto: André Marton Pedersen

– «Nabla alé motsa» smiler Shannon fra Etiopia. – Det betyr «til topps» på tigrinja-språket.

– Er det noen som ikke har fått skrevet seg på deltagerlisten, så gjør det nå, roper turleder Tore Fagerlie Nilsen fra toppen av Den Blå Steinen i Bergen sentrum. Rundt ham står 25 personer i turgruppen Til Topps - en internasjonal turgruppe med språktrening og inkludering som mål. De går på tur to ganger i uken og denne lørdagen er det Løvstakken som er målet.

Shannon fra Etiopia er en av deltagerne. Hun har bodd i Norge i 12 år og snakker godt norsk. Det er andre gang hun er med Til Topps på tur og trives i gruppen. 

– Jeg liker å møte nye folk og å komme ut i naturen. Det er fint å snakke med forskjellige folk, sier hun.

På turene blir hun kjent med andre og får trent seg på norsk.

— Du må være litt utadvendt og si «hei» til de andre som er her. Det er viktig å være sosial, sier hun. 

Til Topps startet som et prosjekt mellom Røde Kors og noen frivillige i 2013. Bergen og Hordaland Turlag ble med å arrangere Til Topps i 2016. Flere turledere fra Byfjellstrimmen er med som turledere, i tillegg til frivillige fra Røde Kors.

(Saken fortsetter under bildet)

Alaoui Bouboud Bouchra er fra Marokko og har vært speider i Atlasfjellene. Nå er hun på vei til Løvstakken med Til Topps.
Alaoui Bouboud Bouchra er fra Marokko og har vært speider i Atlasfjellene. Nå er hun på vei til Løvstakken med Til Topps. Foto: André Marton Pedersen

Mer enn norskopplæring

Gruppen går over Damsgårdsbroen og oppover Løvstien.

Alaoui Bouboud Bouchra fra Marokko har fått pulsen opp i i de bratte oppoverbakkene. Hun er glad hun er med i en gruppe, for å gå alene til Løvstakken er noe hun ikke våger ennå, iallfall ikke på en dag som denne med vind og tåke.

– Dette er et tilbud som er gull verdt! Man blir kjent med norsk kultur og natur, og får trent norsk istedenfor å bare sitte hjemme, sier hun og holder godt driv oppover bakkene. Men det er ikke alle som mestrer tempoet, eller det å gå i ulendt terreng. En av deltagerne må melde pass og turleder Mohamed Homedy følger personen ned til Melkeplassen og til bussen, før han skyndter seg tilbake til turgruppen.

Turleder Annelen Starefoss forteller at hun såg tidlig at det kom til å bli utfordrende for personen å fullføre turen.

– Hun var ikke vant å gå i motbakker og var feil kledd for dette ruskeværet, så da er det bedre at hun blir med på onsdagsturene våre, for da går vi ikke så langt som på lørdagene, forklarer Annelen.

En vandrende språkcafé

Tåken tetter seg til oppover mot Løvstakken, men stemningen er god og i ene pausen danses OL-floken for å holde varmen. Mange synger med: «Vi slår en god, gammaldags floke...»

– Denne gjengen her i dag er en veldig fin gjeng. Vi er vanligvis 15–20 personer som går på tur sammen. Vi er en vandrende språkcafé. Her er folk fra Thailand, Nederland, Polen, Marokko, Frankrike, Tyrkia og Syria og enda flere til. Det er mye prating på ulike språk her, men målet er at alle skal øve seg på å snakke norsk. Det er veldig gøy! sier Annelen.

(Saken fortsetter under bildet)

Supassara Odfjell kalles bare Super-Sara etter hun klarte å komme seg opp på Løvstakken.
Supassara Odfjell kalles bare Super-Sara etter hun klarte å komme seg opp på Løvstakken. Foto: André Marton Pedersen

Super-Sara fra Thailand

Etter litt over to timers gange er alle på toppen av Løvstakken. Det er flere som ikke har vært der før og for Supassara Odfjell fra Thailand var det en ekstra stor seier å komme til topps, for hun måtte virkelig bite tennene sammen for å orke hele turen.

– Jeg er kjempe stolt! Det er fint å være her! sier hun, som i gruppen nå bare kalles Super-Sara!

Annelen ser utover mot det som pleier å være fin utsikt, men nå bare er hvit skodde.

– Det er gøy å vise de fjellene våre og lære de hvordan vi gjør det med skotøy og regnklær, ja, det er mye som skal læres. Det er mye opplæring - på mange plan, sier hun og starter på tilbaketuren.

Shannon følger på. Hun har lyst å være med på flere turer fremover, skal ligge i hardtrening.

Jeg gleder meg til å fortsette å gå på tur med denne gruppen, for jeg skal delta på 4-fjellsturen. Det gleder jeg med til, sier Shannon.  

Se flere bilder fra turen

Hvem er turene for? 

Alle er velkommen på disse turene. Særlig for de vil:

  • Lære og øve på å snakke norsk.
  • Treffe nye folk fra forskjellige nasjoner.
  • Lære om turkultur i Norge.
  • Bli kjent med fine steder å gå på tur i.
  • Ønsker fysisk aktivitet og frisk luft​​​​​​.
Til Topps Bergen er en turgruppe hvor folk fra hele verden som bor i Norge møtes og går turer sammen. De går turer i fjellene rundt Bergen. Alle er velkommen, og tilbudet er gratis. Du møter hyggelige mennesker og får god trening i å snakke norsk. Ta med litt å spise og drikke. De middels/krevende turene varer i ca. 3–4 timer. De lette og korte turene varer i ca. 2–3 timer. Til Topps arrangerer turer og aktiviteter hele året.

Annonse