Turledere på blinkskuddjakt

Turleder Jon Fraczak på fotokurs med andre turledere i Nordnesparken. Her har han kommandert noen turledere opp på benkene og får et spennende bilde med fin kontrast i.
Turleder Jon Fraczak på fotokurs med andre turledere i Nordnesparken. Her har han kommandert noen turledere opp på benkene og får et spennende bilde med fin kontrast i. Foto: Jon Fraczak

Fotokurs og skattejakt under turledersamling i Nordnesparken.

Turlederutvalget inviterte til fotokurs med informasjonsleder i Turlaget André Marton Pedersen, og sosial aktivitet for turledere i Nordnesparken. 14 turledere fant vegen til Nordnes onsdag 10. mars for en lærerik og hyggelig samling. Vinden som suste i trærne la ingen demper hverken for fotokurset eller skattejakten.

Det ble et lærerikt og inspirerende fotokurs. Vi knipset i vei ut fra oppgavene og temaene som ble gitt. Det var bare å jakte på de fineste motivene og bildene i Nordnesparken. Vi lærte mye om hvordan man med enkle knep kan få bildet levende og flott. Dette var spennende kveld og timen med André Marton Pedersen gikk altfor fort. 

Se blinkskuddene fra Nordnesparken

Turlagets fototips:

 • Nærbilde: Et tips er å gå svært tett på det du skal ta bilde av. Det blir et annerledes og spennende bilde.

 • Totalbilde: Hvis ikke du går tett på, så prøv å gå langt unna. Å ta totalbilde av mennesker som en liten del av en stor og mektig natur gjør ofte susen. Det blir noe storslått over det.

 • Dybde: En måte å skape dybde på er å ha noe i forgrunnen og noe annet i bakgrunnen.

 • Nye vinkler: Ofte står vi rett opp og ned og tar bildet. Prøv heller å legge deg ned på bakken, eller klatre opp i et tre. Da får du en spennende vinkel, et nytt perspektiv.

 • Situasjoner: Ta bilde av folk når de er i en situasjon. Da er de helt ekte.

 • Timing: Timingen for når du tar bildet har mye å si.

 • Lysforhold: Tidlig om morgenen, eller seint om kvelden, er lyset som regel best. Det gir en fin mulighet å få inn kontraster i bildet.

 • Motlys: Bilder i motlys blir ofte stemningsfullt.

 • Utsnitt: Plasser objektet du tar bildet av litt på siden i bildet, da blir det som regel best.

 • Rene flater: Prøv å ha så rene flater i bildet som mulig. Bestem deg for hva du vil ta bilde av og unngå alt det andre.

 • Bruk naturen: Naturen har mange gøye formasjoner som du med fordel kan bruke i komposisjonen din.

 • Lek: Lek, prøv deg frem og ha det moro! Det skal jo være gøy dette, ikke sant?

 • Speilbilde: Refleksjoner gjør seg ofte på bilder. Bruk øynene aktivt når du er ute. Snu deg. Let etter motiv.

 • Ta opp kamera når du minst vil det: Det er ikke alltid like lett å ta opp kameraet for å ta et bilde, men det er ofte de bildene som er fine å ha i etterkant.

 • Ta mange bilder: Ta mange bilder og plukk ut de beste. Resten sletter du.

Skattejakt i Nordnesparken 

Etter fotokurset var det tid for skattejakt med GPS. Turlederne skulle frem til et ord som gjenspeiles i foreningens tilbud, og verdier. Denne gang skulle vi bruke GPS på mobil, og ikke kart og kompass som vi til vanlig bruker og har mer under huden.

Postene ble funnet og ved målgang sjekket vi ut om turlederne bestod testen om hva DNTs verdier (STIEN) står for, og med litt hjelp så kom de frem til det. Det vanket premier til alle sammen som var et naturvennlig grillspyd. Det kan brukes om igjen og om igjen, i stedet for å bryte greiner på et tre for å lage grillspyd når vi ferdes ute i naturen.

Etter to timer så gikk vi hjem med mange nye tips om hvordan finne det perfekte fotomotivet som fanger naturopplevelser for livet!

Tekst: Åse Øvrestrand

Turledersamlingene skal gi et faglig påfyll innen turledelse og ferdigheter innen friluftsliv.  Feks Førstehjelp, orientering, skred, gruppeprosesser osv. Turledersamlingene er sosiale arrangement som skal bidra til at turledere blir bedre kjent med andre turledere i Bergen og Hordaland turlag. Vi inviterer da til tur, grilling, klatring, kajakkpadling eller lignende. 

Annonse