Opptur Bergen - boklansering på Fløyen

Forlegger i Seljar Forlag, Torkjell Djupedalen, sammen med forfatter Knut Langeland, på lanseringen av turboken OPPTUR Bergen.
Forlegger i Seljar Forlag, Torkjell Djupedalen, sammen med forfatter Knut Langeland, på lanseringen av turboken OPPTUR Bergen. Foto: André Marton Pedersen

Turboken OPPTUR Bergen har kommet ut med nye turer og oppdatert innhold.

Hva er vel mer naturlig enn å lansere en turbok om Bergen på en tur til Fløyen? Byfjellstrimmen inviterte til tur da den nye utgaven av turboken OPPTUR Bergen skulle lanseres. Turen startet i Fjellveien torsdag ettermiddag, gikk opp Skredderdalen og endte opp på Skomakerdiket på Fløyen. Med på turen var selvsagt forfatteren av boken Knut Langeland og forlegger i Selja Forlag Torkjell Djupedal.

– Det er stas å bli ferdig med dette prosjektet. Det har vært mye arbeid, men nå som boken er mellom hendene, så er alt arbeidet glemt, sier Djupedal.

Ny utgave med flere turer og oppdatert innhold

OPPTUR Bergen er en turbok med 159 turer og er et resultat av et samarbeid mellom Selja Forlag og Bergen og Hordaland Turlag. Boken ble første gang utgitt i 2011, og i den nye utgaven har nye turer kommet til.

– Det er mye som har skjedd de siste årene. Oppstemten, Løvstien og Jubileumsstien har for eksempel kommet. Det er også gjort mange justeringer på ulike stier som måtte oppdateres. Forrige utgave var utsolgt, så vi trengte å komme med en oppdatert versjon, sier Djupedal.

Det er tidligere BT-journalist Knut Langeland som har gått alle turene og skrevet om dem.

– Det har vært en stor jobb. Jeg har gått alle turene, noen av dem flere ganger, men for en som er glad i naturen og det å være ute, så har det vært kjekt, sier Langeland.

I boken er alle turene flyfotografert og på bildet er det tegnet inn sti.

– Tekstene forteller tydelig startpunkt og hele ruten, men i tillegg er det alltid noe ekstra. Det er ikke bare beskrivelse fra A til Å, men også kulturhistorie, natur eller kuriosa. Alle turene er krydret. Leseren skal bli litt klokere, sier Djupedal.

– Det er to måter å bruke boken på. Du kan lese deg opp på turbeskrivelsen og hvor turen starter og slutter, eller du kan bruke den som en ren inspirasjonsbok og finne dine egne turer, sier Langeland. 

God timing for en turbok

Djupedal hadde med seg flere eksemplarer av boken på lanseringen på Fløyen. Samtlige ble solgt på stedet. Han mener det er en god timing for lansering av en turbok.

– Vi har solgt ekstra mye av de ulike OPPTUR-bøkene i disse koronatidene. Boken er midt i blinken for den tiden vi er inne i med oppfordring til nærturer, sier Djupedal.

Det er laget totalt 11 OPPTUR-bøker og solgt nærmere 80 000 eksemplarer av de ulike OPPTUR-bøkene.

En kur mot ensomhet og stillesitting

Med på boklanseringen var seksjonssjef for idrett og friluftsliv i Vestland fylkeskommune, Britt-Karen Spjeld, og Stian Jean Opedal Davis, som er leder for hovedutvalg for kultur, idrett og integrering i Bergen kommune. 

– Først vil jeg få berømme Turlaget for all den innsatsen de gjør for å vedlikeholde stier og hytter og skape gode fellesskap. Tusen takk for at dere gjør den innsatsen, skrøt Davis, før han pratet om OPPTUR Bergen:

– Denne boken er en kur mot ensomhet og stillesitting. Vi har sett at flere og flere har tatt til nærmiljøet når koronaen har slått inn for fullt. OPPTUR Bergen er virkelig en mulighet for folk som ikke har vært så aktiv før til å ta naturen i bruk. Jeg skal selv kjøpe boken, for jeg har mye å lære. Jeg tror at OPPTUR Bergen sammen med det fellesskapet som Bergen og Hordaland Turlag skaper virkelig gjør en forskjell og sørger for at folk kommer seg ut og har det fint, til tross for at vi lever i en litt trist tid.

Godt samarbeid med Turlaget

Selv bor forlegger Torkjell Djupedal i Førde, men har et brennende hjerte for Bergen.

– Jeg har laget mange bøker om mange plasser, men Bergen er favorittbyen min. Denne byen har et eget sus over seg. Alle bor langs sjøen, i en dalside eller nært et fjell. For å være en såpass stor by, så er det enestående. Ingen andre norske byer har så mange flotte turområder så nært for så mange, skryter han.

Djupedal er glad for det gode samarbeidet med Turlaget. 

– Det samarbeidet har vært veldig kjekt og er viktig for boken. Det gir tyngde og troverdighet å ha Bergen og Hordaland Turlag med å lage boken, avslutter han.

Opptur Bergen blir blant annet solgt hos Tursenteret i Marken og på nett hos Selja Forlag.

Se bilder fra turen og boklanseringen

Annonse