Påskerennet

Her blir det nok maks poengsum for både utkledning, innsatsvilje og hoppstil!
Her blir det nok maks poengsum for både utkledning, innsatsvilje og hoppstil! Foto: Thorbjørn Kaland

Det er de som ikke lander med skiene først, som får mest applaus.

Ingen norske fjell er mer besteget, mer omtalt i media og mer innlemmet i våre fotoalbum enn Påskefjellet. Det ble første gang besteget i de tider da man ennå ikke hadde lovfestet ferie i vårt kongerike. Kirken hadde gitt oss påskefri til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse. Folk reiste da i karavaner fra byene der de hadde arbeid til gårdene de kom fra. Her ble det trangt, og stølsbyggene oppe i lien ble kjærkomne tilholdssteder. Slik ble den særegne norske påsketradisjonen skapt.

Skifest på påskeaften

Til påskefjellet har vi heretter reist år etter år. «Alle» nordmenn drar på ski i påsken, om vi skal tro ukeblader og avismagasiner, som fyller forsider med solbrune ansikter i snø, under blå himmel. Etter å ha «påsket» landet rundt har jeg sett hvordan hyttefelt, turlagshytter og høyfjellshotell samler seg til skifest påskeaften.

Slik foregår det

Når helgen nærmer seg, begynner planleggingen. Gamle og rare antrekk graves ut fra skuffer og ryggsekker. Påskerennet er ofte kostymerenn. En gamasje blir hodeplagg. Om det var salig kong Olav V som inspirerte våre fedre da han hoppet i Holmenkollen, er uvisst, men hopprennet har iallfall en sentral rolle i påskerennet. Alle må utfor det faretruende ovarennet. Noen for første, skjelvende gang. Det er ikke alltid lett å se om skiene letter og forlater snøen når de runder hoppkanten, men applausen er alltid like høylytt. Andre har tatt seg tid til å trene i forveien, og kan briljere med akrobatiske hopp og forsøk på salto. Men det er de som ikke lander med skiene først, som får mest applaus.

Solen skinner alltid på påskefesten

Om kvelden er det fest. En påskeuke med fjellturer i alle retninger skal oppsummeres. Om været ikke ble så solrikt som man hadde håpet på, så skinner solen uansett på påskefesten. Under festmåltidet kommer premieutdelingen og hedersutnevnelser. I Holmenkollen gis best stilkarakter til det mest stilrene hoppet. I påskerennet gis de beste stilkarakterene til dem som avviker mest fra det stilrene hopp.

Hvor enn ditt påskefjell ligger, så lever vi alle med drømmen om sol hele påsken. Og blir det ikke sol hele uken, blir det alltid solskinn i påskerennet. Pakker du noen karnevalsgevanter i ryggsekken, øker vinnersjansene i påskerennet.

Ord og bilder av Thorbjørn Kaland

Å kle seg ut er en del av moroa.
Å kle seg ut er en del av moroa. Foto: Thorbjørn Kaland

Annonse