Grenseløs turglede med truger

Foto: Liv-Anne Aanesen

Det fine med truger er at du ikke trenger forkunnskaper for å komme deg ut på tur. Du spenner bare trugene fast på vinterskoene og er klar til å labbe av gårde – kort eller langt.

Gode, moderne truger

Du trodde kanskje at truger er noe nymotens som sportsutstyrsindustrien har funnet opp i nyere tid? Slik er det slett ikke. I Tirol er det faktisk funnet truger som er 5800 år gamle! Og selvsagt brukte folk som Amundsen & co. truger på sine ekspedisjoner.

Truger har vært brukt til alle tider i snøterreng der ski var upraktisk og tungvint. Som i vestlandske, snørike lier på vinterstid, og i mellomsesongen når snøen er akkurat litt for skrinn for ski, men for dyp for turer til fots. Og de er perfekte for deg som rett og slett ikke har funnet deg helt til rette på ski, men liker natur + tur + snø.

Det er først de siste ti årene at truger har blitt «allemannseie» her hjemme. De tidlige tennisracketformede trugene av tre, flettverk og lær har blitt avløst av moderne, lette truger i metall og syntetiske materialer med innebygde, fleksible stegjern i bæreflaten. Disse gjør deg nesten helt grenseløs!

Allsidig trugebruk

Ja, bruken av truger er superallsidig. Du får rimelige og enkle «hyttetruger» som tar deg fra parkeringsplassen til inngangsdøren uten å tråkke til knes i snø, og går du oppover i pris, finner du sportstruger du kan gå dagsturer og klatre helt til topps med. Du finner også truger i barnestørrelse, perfekt for lek og moro i snøen. Prisene varierer fra 500 kroner for de enkleste modellene og opp til 5000 kroner. For i underkant av 2000 kroner har du truger som takler det meste.

Det fine med truger er at du ikke trenger forkunnskaper for å komme deg ut på tur. Du spenner bare trugene fast på vinterskoene og er klar til å labbe av gårde – kort eller langt. Kanskje har du en nærtur som snøen gjør uframkommelig om vinteren? Gjør den til en helårstur med truger. Du kan også ta ut på langtur, men husk da at det går litt langsommere enn på en barmarkstur, og tidsbruken er fort dobbelt så lang sammenlignet med ski. Så legg en realistisk turplan. Hva med en minitopptur med akebrett på ryggen? Det kan fort bli en favorittaktivitet for hele familien.

Bruk skistaver også

Et godt tips er å bruke skistaver på trugetur for å holde balansen i snøen. Staver er særlig nyttig der det er ulendt og i oppoverbakke, men også som støtte nedover og på flatmark. Velg også truger som passer vekten din og snødybden. Truger med stor bæreflate er lettere å gå med i mye og løs snø, men litt mer masete å bruke fordi de tar større plass mellom føttene. Dette er en avveining du må gjøre før du velger å kjøpe. Sportsbutikkene har normalt god kunnskap og kan hjelpe deg, eller kanskje du kan få lånt et par truger og prøve før du kjøper?

Da jeg først begynte med truger for åtte år siden, hadde jeg et par skikkelig store som kun hadde gripeklo foran. Vi hadde mange fine år i lag, men turopplevelsene har blitt bedre og lettere med de trugene jeg bruker nå.  Disse har langt mindre bæreflate og to stegjern (framme og ved hælen). Velg også et par du synes er enkle å spenne fast. Jeg synes modellene med reimer i gummi eller tekstil fungerer godt og pålitelig.

Når du har gått litt på trugene, vil du merke at du automatisk justerer gå-teknikken din. Du går gjerne mer bredbeint og med en litt mer labbete gange enn vanlig. Du trenger altså ikke å løfte hele trugen klar av snøen for hvert skritt. I motbakke vil du oppdage at du har god nytte av de integrerte stegjernene for å unngå å skli bakover. Disse jernene gjør at trugene også kan brukes over isete og avblåste partier. Den eneste svakheten trugene har, er at de ikke er så sidestabile der det er skrått og bratt, siden de mangler stålkanten som fjellski har. Det kan derfor lønne seg å velge en trasé der du unngår slike partier.

Et siste tips er å trekke på et par gamasjer – og du er klar for trugetur i all den deilige snøen!

God trugetur!

Tekst: Liv-Anne Aanesen

Foto: Hilde Vethe Styve

Annonse