Telttur på Jubileumsstien med Barnas Turlag

Foto: Dan Jørgen Sørheim

Denne helgen gjennomførte 12 spreke barn fra 3 år - 13 år og 9 vel så spreke foreldre ved Barnas Turlag Bergen første av totalt 4 helger hvor vi sammen skal gå Jubileumsstien - Bergen på langs fra Krokeide til Hordvik.

Tema for helgens tur var "orientering og utforskning" hvor alle barna fikk utdelt kart og kompass som de med stor innlevelse kunne følge med på hvor vi var, hvor vi skulle og referanser fra kartet man kunne se etter i terrenget og omvendt. Tilbakelagt ligger nå etappe 1 - Fanafjellet og etappe 2 - Smøråsfjellet og 109 av de ca. 300 stolpene som er plassert ut i denne anledning.  

Overnatting på Fanafjellet

Etter frammøte, ferdaråd og introduksjon av turledere Anna og Dan lørdag formiddag tok vi fatt på de første 300 hødemeterene fra Krokeide opp mot Fanafjellet. Vel oppe på Fanafjellet mellom varden på Folldalshaugene og Lyseskarfjellet "Linken" fant vi et ok område i ly for den kalde nordavinden hvor vi fikk satt opp 8 telt og 2 hengekøyer med utsikt mot Hardangerfjorden, Rosendalsalpene og Folgefonna i det fjerne. Her lagde alle deltakerne egne middager på primus eller felles grill etter ønske før barna fikk tid til å bli bedre kjent og samtidig utforske terrenget rundt leiren. Med en flott solnedgang i vest og månen tydelig på himmelen i øst ble det en kveld for minneboken.

All mating av trollet er strengt forbud

Etter å våkne til rim i gresset og frost på teltet men med en soloppgang som varmet opp både kropp og utstyr søndagen, bar det videre ned til Fana kulturpark for en god lunsj før vi tok fatt på 2. etappe videre forbi Fana Kirke, Klokkarvatnet og opp mot Smøråsfjellet via Orrhaugane. Det var artig å se at det nå var de yngste deltakerne som lå i tet og dro resten av turfølget opp på Smøråsfjellet etter såpass mange km i beina i full konsentrasjon om naturen rundt seg. Skiltene vi fant på veien om at "I skogen finnes det troll, vær forsiktig" og "All mating av trollet er STRENGT forbudt" la heller ingen demper på konsentrasjonen.

Vel oppe på Smøråsfjellet fikk barna oppleve noen av de flotte turtilbudene som er tilrettelagt av Smøråsfjellets venner som Hamretoppen og Trollbu før det ble en høytidelig overrekkelse av diplom til alle barna for vel gjennomført tur ved Jonnemann Koien. Før vi så gikk den siste km ned mot Valle hvor turen ble avsluttet og alle kunne reise hjem å ligge beina høyt med god samvittighet etter en flott tur med en fin atmosfære i godt selskap.

Skrevet av: Turleder Dan Jørgen Sørheim

Bilder: Anna Bjarnadottir og Dan Jørgen Sørheim

Skrevet av Linn Senneset 27. april 2021