Rongevær - Turlagets første kysthytte

Rongevær, 18. april 2021.
Rongevær, 18. april 2021. Foto: André Marton Pedersen

Stor glede da Austrheim kommunestyre enstemmig stemte ja til at Turlaget nå skal overta Rongevær kurs- og fritidssenter.

Turlagets første kysthytte

Sist høst tok Austrheim kommune kontakt med Bergen og Hordaland Turlag og spurte om Turlaget ville overta driften av Rongevær kurs- og fritidssenter. Turlaget har i flere år jaktet på et egnet kystanlegg, og etter en befaring på Rongevær høsten 2020 meldte Turlaget tilbake at dette var et spennende prosjekt å bli med på. Hytteutvalget var positive, og det var også styret. I går ble kontrakten om overtakelse av Rongevær kurs- og fritidssenter vedtatt i kommunestyret i Austrheim kommune. Saken var enstemmig.

Turlaget har dermed fått sin første kysthytte!

– Vi har lett etter hytte ved sjøen i årevis, og det har vært viktig for oss å få en kysthytte på plass. Det er veldig stas at vi får overta Rongevær. Dette gir oss muligheten til å sette sjøbein og få en fot langs kysten også. Vi har masse aktivitet langs kysten allerede, og med denne hytten kan vi utvide tilbudet vårt, sier hytte- og rutesjef i Turlaget, Johnny Bjørge.

Dette er kysthytten - se video fra Rongevær

Et hav av muligheter

Hele anlegget består av et hovedbygg, to etasjers naust med stort forsamlingslokale, 100 m2 kai og flytebrygge. Austrheim kommune har tidligere leid ut anlegget til gjester, men ønsket nå at Turlaget skulle overta. Det er blitt enighet om en langtidskontrakt mellom Turlaget og kommunen, hvor Turlaget tar på seg å vedlikeholde og drifte Rongevær. Johnny Bjørge er glad for at Turlaget endelig får sin egen kysthytte.

– Huset ligger flott til i skjermet farvann. Det er et vanvittig øyrike der med mange muligheter, sier Bjørge, som ser for seg masse aktivitet der fremover, som padlekurs, basecamp hav og fisking. Hytten vil også være åpen for alle medlemmer og kan bookes via ut.no når alt er på plass. Den vil også være åpen for alle medlemmer og kan bookes via Ut.no når alt er på plass.

Skal tilpasses turlagsbruk

Det er ca. 300 meter å ro til Rongevær kyst- og fritidssenter fra fastlandet, kaien på Baløy. Turlaget vil anskaffe robåter som gjester kan bruke til og fra øyen. Roturen foregår i smult farvann, godt beskyttet mot bølger. Det skal også etableres et flytebryggeanlegg på fastlandet, og et naust hvor redningsvester og annet nødvendig er tilgjengelig. Bjørge ønsker å ta vare på mye av sjarmen og historien, men sier at anlegget må oppgraderes og tilrettelegges for turlagsbruk før det kan leies ut.

Vilkår og info for bruk av Rongevær kysthytte

Nordhordland Turlag med padletur til Rongevær, 18. april 2021.
Nordhordland Turlag med padletur til Rongevær, 18. april 2021. Foto: André Marton Pedersen
Rongevær kyst- og fritidssenter er opprinnelig et gammelt skolebygg fra slutten av 1930-tallet i Austrheim kommune. Det var en feide mellom lokalbefolkningen på de omkringliggende øyene som la grunnlaget for plasseringen av skolebygget. For at det skulle være rettferdig for alle ble bygget plassert på øya Nordra Kjerringa. Da måtte nemlig alle ro for å komme seg til og fra skolen. Skolen ble drevet helt frem til ca. 1990.

Et samlingssted for alle

Styreleder i Nordhordland Turlag, Børge Brundtland, ser frem til mange aktiviteter på Rongevær i fremtiden.

– Det er særdeles verdifullt både for Nordhordland Turlag og for hele Nordhordlands-regionen å få et slikt samlingssted. Vi har et fantastisk øyrike her, og jeg håper dette anlegget vil gi kajakkinteressen ytterligere fart. Stedet er velegnet for å ha kurs og fungerer som base for padling og andre sjøaktiviteter.

Brundtland kjenner området godt og sier turmulighetene er mange.

– Det er mange flotte turmål og mye kystkultur i dette området. På Krossøy, ikke langt unna, er det et unikt naustmiljø. Krossøygavlen er for eksempel et flott turmål til fots. Radøy har også mange unike områder som er verdt et besøk. Man kan enten bruke båt eller bil for å forflytte seg rundt. Jeg håper Rongevær blir et samlingssted for alle som er glad i sjølivet.

Hytten overtas av Turlaget 20. juni. Da vil nødvendig oppgradering og tilrettelegging for turlagsbruk gjøres og hytten vil åpnes så snart dette er på plass.

– Det er en ganske stor jobb som skal gjøres, men vi ser frem til å komme i gang og åpne hytten for alle, avslutter Bjørge.

Merk: Huset ligger ikke på selve øyen Rongeværet, men på øyen Nordra Kjerringa, nordøst for Husøyna og omtrent 300 meter nord for enden av Baløyvegen.

Her ligger hytten

Se flere bilder fra Rongevær

Annonse