– Viktig å få alle med

Anna Nes, nyvalgt leder for DNT ung, på Hananipa.
Anna Nes, nyvalgt leder for DNT ung, på Hananipa. Foto: André Marton Pedersen

Nyvalgt leder for DNT ung, Anna Nes, vil sette fokus på psykisk helse og ensomhet, miljø og bærekraft og hjelpe DNT ung opp på beina etter pandemien.

DNT ung - en viktig stemme i samfunnet

DNT Ung har fått nytt styre og ny leder. Det er Anna Nes som har tatt over stafettpinnen som leder etter Markus Malmin gikk av etter to år som styreleder i DNT ung.

– Det er stas å få den tilliten fra DNT ung, samtidig er det litt skummelt også. Det er jo mye ansvar. DNT ung er så viktig og etablert i det norske samfunnet, så det blir viktig å kunne bruke den påvirkningskraften vi har på en god måte, sier Anna Nes på tur opp mot Hananipa fra Skulstad ved Trengereid.

Det er særlig tre hovedtema som Anna og DNT ung er særlig opptatt av. 

– Fremover ønsker jeg at hovedfokuset skal ligge på miljøvett og bærekraft, psykisk helse og ensomhet og ikke minst at vi hjelper de ulike DNT ung-gruppene i Norge i gang igjen etter pandemien. Disse tre temaene vil være viktig for oss å fokusere på fremover, sier Anna.

Hun peker på at dårlig psykisk helse er et stort problem i samfunnet, særlig nå under pandemien, hvor det er vanskelig å møte andre og mange ungdommer føler seg ekstra ensom. Men det finnes løsninger, mener Anna.

– Forskning viser at bare det å være ute i naturen i to minutter senker stressnivået. Friluftslivet er en arena man kan oppleve utrolig mye mestring, ved for eksempel å komme seg opp på en fjelltopp, sove ute eller klare å lage et bål. Det tror jeg er veldig godt for psykisk helse. 

På vei opp mot Hananipa.
På vei opp mot Hananipa. Foto: André Marton Pedersen

Vær rustet mot uventet søppel 

Ved siden av fulltidsstudium i juss i Bergen jobber Anna som deltidsansatt hos Tursenteret i Marken. Det er Turlagets egen butikk og som turveileder der hjelper hun folk med turtips og utstyr. Anna var også forkjemper for Bruktstativet som kom i Tursenteret og som er blitt veldig populært. Miljø og klima er en veldig viktig sak både for henne personlig og for DNT ung.

Sammen med Protect Our Winters Norge laget DNT Ung syv råd for hvordan man kan ta vare på miljøet når man er på tur i friluft. Rådene kalte de Miljøvettreglene, og målet er opplyse folk om hvordan man kan gjøre gunstige miljøvalg når man er på tur og bidra til å ta vare på naturen for fremtidige generasjoner.

– Det er et paradoks at friluftsmennesker som bruker naturen og trenger at den er bærekraftig samtidig er en av de gruppene som forbruker naturen mest. Vi i DNT ung vil være med på å påvirke vårt fotavtrykk positivt, for eksempel gjennom den type mat vi spiser, transportvalg og utstyret man bruker. Man kan jo kjøpe brukt utstyr, låne eller arve, forklarer Anna.

Hun går selv foran som et godt eksempel og plukker alltid søppel med seg når hun er på tur. 

– Når man går på tur eller i gaten og kommer over uventet søppel, så er det fint å ta det med seg. Det er en veldig liten handling, men utgjør veldig mye.  Jeg tar alltid med meg søppel, spesielt når jeg har nye mennesker med meg på tur. Da gjør jeg gjerne et poeng ut av at jeg stopper og plukker søppel. “Se hva jeg fant”, sier jeg og viser det tydelig frem. De fleste blir overrasket over at jeg faktisk oppdager søppelet. Det er lett å overse søppelelet om man ikke er bevisst på at det er et problem. Jeg tror jeg har inspirert flere til å gjøre det samme når de er på tur selv, sier Anna. 

Se video fra turen til Hananipa

Liker det ekstreme

Anna er oppvokst i Sandvika på Østlandet. Flatt overalt. Da er er det uvant å bo i Bergen, omkranset av fjell.

– Det kan bli litt tett for meg ja. Jeg bor jo nedi en gryte på en måte, så  da er det deilig å komme seg opp på fjellet og få utsikt.  

Det kjipe med Vestlandet er at uansett hvor du skal gå på tur, så starter du med en oppoverbakke. Anna Nes, leder for DNT ung og turveileder i Tursenteret i Marken

Hun omtaler seg selv som en ekstrem person. Det er svart-hvitt og enten-eller som gjelder for Anna.  

– Enten så liker jeg de turene hvor man får en skikkelig utfordring og går i flere dager med en tung pulk i tøft vær, eller så så liker jeg de ekstremt lette turene som å ta Fløibanen til Fløyen og gå ti minutter inn i skogen, henge opp en hengekøye og være der en dag og lese bok. Begge disse ulike versjonene er like gode og like viktige i mitt friluftsliv, smiler Anna.

Fremover håper hun friluftslivet kan inkludere enda flere.

– Jeg håper friluftslivet får en enda lavere terskel, at det blir enda lettere å bli med på tur for absolutt alle, avslutter Anna Nes.

DNT ung er Norges største friluftsorganisasjon for ungdom, med over 48 000 medlemmer. De arrangerer turer og kurs for alle mellom 13 og 26 år over hele Norge! 

Lær mer: Dette er DNT ung

Anna Nes trenger ikke gå langt for å være lykkelig. Det holder massevis med kortere turer også.
Anna Nes trenger ikke gå langt for å være lykkelig. Det holder massevis med kortere turer også. Foto: André Marton Pedersen

Annonse