Rongevær - Turlagets første kysthytte (pressemelding)

Dette er Rongevær kyst- og kultursenter, som Turlaget nå overtar.
Dette er Rongevær kyst- og kultursenter, som Turlaget nå overtar. Foto: André Marton Pedersen

Pressemelding, 7. juni 2021:  Turlaget overtar Rongevær kyst- og feriesenter i Austrheim og markerer med bunadsrodd ordfører.

Signering torsdag 10. juni

Med de to bunadskledde turlagslederne Elisabeth Skage (styreleder) og Helene Ødven (daglig leder) skal ordfører i Austrheim kommune Per Lerøy bli rodd fra Baløy og over til Rongevær kurs- og feriesenter på Nordre Kjerringa, hvor kontrakten som fastslår at Turlaget overtar Rongevær skal signeres kl 12.

Program

Kl 12: Oppmøte ved kaien på Baløy

Kl 12:30: Signering på Rongevær, Nordre Kjerringa

13:00: Enkel servering, kaffe og skoleboller

Kl 14: Retur Baløy

Det stiller representanter for Austrheim kommune og Bergen og Hordaland Turlag under signeringen.

Bakgrunn

Det var sist høst at Austrheim kommune tok kontakt med Bergen og Hordaland Turlag og spurte om Turlaget ville overta driften av Rongevær kurs- og fritidssenter. Turlaget har i flere år jaktet på et egnet kystanlegg, og etter en befaring på Rongevær høsten 2020 meldte Turlaget tilbake at dette var et spennende prosjekt å bli med på. Hytteutvalget var positive, og det var også styret. 20. mai ble kontrakten om overtakelse av Rongevær kurs- og fritidssenter vedtatt i kommunestyret i Austrheim kommune. Saken var enstemmig.

– Vi har lett etter hytte ved sjøen i årevis, og det har vært viktig for oss å få en kysthytte på plass. Det er veldig stas at vi får overta Rongevær. Dette gir oss muligheten til å sette sjøbein og få en fot langs kysten også. Vi har masse aktivitet langs kysten allerede, og med denne hytten kan vi utvide tilbudet vårt, sier hytte- og rutesjef i Turlaget, Johnny Bjørge.

Se video Rongevær kurs- og feriesenter

Her er bilder og dronevideo til bruk for pressen

Last ned fra linken. Fotokred: Bergen og Hordaland Turlag.

Om Rongevær

Hele anlegget består av et hovedbygg, to etasjers naust med stort forsamlingslokale, 100 m2 kai og flytebrygge. Austrheim kommune har tidligere leid ut anlegget til gjester, men ønsket nå at Turlaget skulle overta. Det er blitt enighet om en langtidskontrakt mellom Turlaget og kommunen, hvor Turlaget tar på seg å vedlikeholde og drifte Rongevær. Johnny Bjørge er glad for at Turlaget endelig får sin egen kysthytte.

– Huset ligger flott til i skjermet farvann. Det er et vanvittig øyrike der med mange muligheter, sier Bjørge, som ser for seg masse aktivitet der fremover, som padlekurs, basecamp hav og fisking. Hytten vil også være åpen for alle medlemmer og kan bookes via ut.no når alt er på plass. Den vil også være åpen for alle medlemmer og kan bookes via Ut.no når alt er på plass.

Rongevær kyst- og fritidssenter er opprinnelig et gammelt skolebygg fra slutten av 1930-tallet i Austrheim kommune. Det var en feide mellom lokalbefolkningen på de omkringliggende øyene som la grunnlaget for plasseringen av skolebygget. For at det skulle være rettferdig for alle ble bygget plassert på øya Nordra Kjerringa. Da måtte nemlig alle ro for å komme seg til og fra skolen. Skolen ble drevet helt frem til ca. 1990.
Rongevær ligger flott til mange mange muligheter.
Rongevær ligger flott til mange mange muligheter. Foto: André Marton Pedersen

Skal tilpasses turlagsbruk

Det er ca. 300 meter å ro til Rongevær kyst- og fritidssenter fra fastlandet, kaien på Baløy. Turlaget vil anskaffe robåter som gjester kan bruke til og fra øyen. Roturen foregår i smult farvann, godt beskyttet mot bølger. Det skal også etableres et flytebryggeanlegg på fastlandet, og et naust hvor redningsvester og annet nødvendig er tilgjengelig. Bjørge ønsker å ta vare på mye av sjarmen og historien, men sier at anlegget må oppgraderes og tilrettelegges for turlagsbruk før det kan leies ut.

For mer info kan dere kontakte

Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, tlf: 982 49 808, helene.odven@dnt.no.

Johnny Bjørge, hytte og rutesjef i Bergen og Hordaland Turlag, tlf: 930 87 194, johnny.bjorge@dnt.no.

Elisabeth Skage, styreleder i Bergen og Hordaland Turlag, tlf: 404 36 988, styreleder.bht@dnt.no.

Børge Brundtland, styreleder i Nordhordland Turlag, tlf: 411 63 908, borge.brundtland@broadpark.no.

Her ligger Rongevær

Annonse