Kontrakt signert - Rongevær blir turlagshytte

Ordfører i Austrheim, Per Lerøy, ble rodd ut til Rongevær kyst- og fritidssenter for å signere kontrakten som sier at Turlaget nå skal drifte hytten fremover.
Ordfører i Austrheim, Per Lerøy, ble rodd ut til Rongevær kyst- og fritidssenter for å signere kontrakten som sier at Turlaget nå skal drifte hytten fremover. Foto: André Marton Pedersen

Torsdag 10. juni 2021 går inn som en viktig dag i historieboken til Turlaget. Det er den dagen Turlaget fikk sin første kysthytte.

I en oselver, Norges nasjonalbåt, ble ordfører i Austrheim kommune, Per Lerøy, og leder for hovedutvalg for kultur, idrett og integrering i Vestland fylke, Stian Jean Opedal Davies, rodd over fra kaien på Baløy til Nordre Kjerringa av de to bunadskledde turlagslederene Elisabeth Skage (styreleder) og Helene Ødven (daglig leder). I medfølgende båter og kajakker fulgte representanter for Austrheim kommune, Nordhordland Turlag og ikke minst hytte- og rutesjef i Turlaget Johnny Bjørge.

Etter den vel 300 meter lange roturen ankom følget Rongevær kyst- og fritidssenter. Inne i naustet ventet varm fiskesuppe og det viktigste: En kontrakt som skulle signeres.

Se roturen mot Rongevær

Endelig kysthytte for Bergen og Hordaland Turlag

Turlaget har i en årrekke leitet etter den perfekte kysthytten. Ulike tomter og hytter har blitt vurdert, utallige møter og befaringer vært gjort. Denne dagen ville det annerledes. Elisabeth Skage og Per Lerøy signerte langtidskontrakten, hvor Turlaget tar på seg å vedlikeholde og drifte Rongevær. Turlaget har dermed fått fin første kysthytte i sin 131 år lange historie.

– Dette er en drøm vi har båret på veldig lenge. Vi har lett i mange år og endelig skjer det. Det var godt å få signere kontrakten. Det gleder meg veldig å tenke på at dette fantastiske anlegget skal gjøres tilgjengelig for alle. Det blir alle sitt! sier Skage etter signeringen.

– Dette er helt fantastisk. Det er virkelig en milepæl vi har nådd, legger ordfører i Austrheim, Per Lerøy, til og fortsetter: – Vi opplever Turlaget som en seriøs og skikkelig organisasjon som har et veldig godt omdømme og ressurser til å kunne utvikle Rongevær til å bli noe mer enn hva vi i kommunen har klart. Vi ønsker at dette skal være et område som blir aktivit brukt av mennesker i alle aldre. Austrheim er en kystkommune, Norge er et kystland. Det at folk lærer seg å bevege seg i kystnære områder og på sjøen, synes jeg er uhyre viktig. 

Jeg er enormt stolt og glad, og jeg gleder meg til å kunne åpne anlegget for alle. Elisabeth Skage, styreleder i Bergen og Hordaland Turlag
Her blir kontrakten signert.
Her blir kontrakten signert. Foto: André Marton Pedersen

Skal tilpasses turlagsbruk

Rongevær kyst- og frtidssenter er et gammel skolebygg fra slutten av 30-tallet som ble drevet helt frem til 1989. Etter det har det vært utleid av Austrheim kommune til ulike lag og organisasjoner. Hele anlegget består av et hovedbygg, to etasjers naust med stort forsamlingslokale, 100 m2 kai og flytebrygge. Nå vil Turlaget videreutvikle anlegget og allerede i går ettermiddag dro hytte- og ruteutvalget i Turlaget ut til Rongevær og hadde sitt første møte der. Der ble det diskutert hva som må gjøres med anlegget før det kan åpnes. De ønsker å ta vare på mye av sjarmen og historien, men sier at anlegget må oppgraderes og tilrettelegges for turlagsbruk før det kan leies ut.

Elisabeth Skage sier Turlaget setter i gang med arbeidet så snart som mulig og gleder seg til anlegget kan åpnes for alle.

– Vi har lyst å skape gode kystaktiviteter, lære folk å padle, fiske og ferdes langs kysten. Hytten vil være både åpen for større grupper og for enkeltbestillinger. Med denne kysthytten kan vi utvide tilbudet vårt og skape aktiviteter i helt nye områder, sier Skage.

Kommunen har fått udelt positive tilbakemeldinger på nyheten om at Turlaget nå overtar Rongevær. – Jeg vil oppfordre folk til å bruke denne kystperlen. Det er et fantastisk anlegg. Jeg håper inderlig det blir brukt aktivt hele året, avslutter Lerøy.

Det er ennå bestemt når hytten kan bli åpnet for allemenheten, trolig i løpet av sommeren 2022.

Se bildekavalkade fra åpningen

Rongevær kyst- og fritidssenter er opprinnelig et gammelt skolebygg fra slutten av 1930-tallet i Austrheim kommune. Det var en feide mellom lokalbefolkningen på de omkringliggende øyene som la grunnlaget for plasseringen av skolebygget. For at det skulle være rettferdig for alle ble bygget plassert på øya Nordra Kjerringa. Da måtte nemlig alle ro for å komme seg til og fra skolen. Skolen ble drevet helt frem til 1989.

Annonse