Vis naturvett

Husk å ta med deg bosset ditt når du er på tur.
Husk å ta med deg bosset ditt når du er på tur. Foto: André Marton Pedersen

Nå er vi stadig flere som bruker nærnaturen enda. Da er det ekstra viktig at vi tar vare på naturen. Når du forlater en rasteplass, skal du etterlate to ting: en takk og ingenting.

Koronautbruddet har ført til at mange flere nå bruker naturen. Folk er flinke til å holde avstand til andre turgåere, men husk at du også må ta vare på naturen. Mange har tatt nærnaturen i bruk den siste tiden. Med nye folk ute på tur er det viktig at alle kjenner til hvordan vi best mulig tar vare på naturen.

Her gir vi deg noen nyttige råd på veien ut:

  • Husk sporløs ferdsel. Hovedregelen er at du skal forlate et område i en stand som det er hyggelig for andre å komme til. Ta med deg søppelet hjem. Det er også en god vane å ta med eventuelt søppel som andre har lagt fra seg.
  • Følg reglene for brenning av bål. Fra 15. april til 15. september er det som hovedregel forbudt å tenne bål i skog og utmark. I perioder er det tørt og stor brannfare, noe som gjør at vi må være ekstra forsiktige med bruk av ild.
  • Vis hensyn til sårbar natur og dyreliv. Hold avstand, unngå forstyrrelser og sjekk om det er ferdselsforbud i området hvor du planlegger å gå på tur.
  • Respekter regler om båndtvang. Hold hunden din i bånd for å hindre at den skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr.


Naturen har plass til alle. Vi ønsker å få flest mulig ut på tur, samtidig som vi tar godt vare på naturen og oss selv. For å få til dette er det viktig at alle viser godt turvett! Les Turvettreglene her.

Våre nye friluftskurs gir deg kunnskap til å drive et enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang. 

Det vi er glade i, tar vi vare på. Sammen med POW Norge har DNT ung utarbeidet syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv. Les Miljøvettreglene her.

Riktig god og naturvennlig tur!

Ta gjerne med deg bosset du finner underveis også når du er på tur. Da er du et godt forbilde. Bildet er tatt ved Hadlaskard.
Ta gjerne med deg bosset du finner underveis også når du er på tur. Da er du et godt forbilde. Bildet er tatt ved Hadlaskard. Foto: André Marton Pedersen

Annonse