7-fjellsturen: BT og Ulriken

Utsikt over byen fra Ulriken
Utsikt over byen fra Ulriken Foto: André Marton Pedersen

Bergens Tidende og Ulriken er et samsveiset team på 7-fjellsturen.

Alle i Bergen har et favorittfjell

Bergensere, og vi som bor i Bergen, har et nært forhold til Byfjellene.  Byfjellene rammer inn og samler byen. De er flotte å se opp på, gå opp til og løpe over. Eller se ned fra. De er populære hele året, med den årlige 7-fjellsturen som et høydepunkt. 

Uansett. Om en liker å gå i Byfjellene eller ikke. De fleste har et av de syv fjell, som sitt favorittfjell.  Noen mener Lyderhorn er et klart førstevalg. Andre mener Løvstakken er en suveren vinner. Av utallige grunner. Utsikten, nærheten, historien, veien opp eller veien ned.

Selvfølgelig har også Frøy Gudbrandsen, sjefredaktør i BT, et nært forhold til Byfjellene.  Når Frøy snakker med folk fra andre landsdeler om hvordan det er å bo i Bergen, sier hun gjerne at hun har et fjell i bakgården. - Det stemmer ikke helt bokstavelig, men sånn føles det. Slik er det for mange i denne byen: det er alltid et fjell i nærheten. Og det er Ulriken som er mitt fjell, poengterer Frøy. 

De raske, faste trappene opp til toppen har blitt veldig populære. Dette er kanskje det beste som har vært gjort for folkehelsen i Bergen, mener hun. De har gjort det lettere for flere å bruke fjellet.  Det er enklere å komme seg trygt opp og ned hele året. 

Frøy setter likevel aller mest pris på de mange mulighetene og alternativene Ulriken gir. Etter humøret kan man velge hvor bratt og folksomt man vil ha det. Noen dager er den lange, rolige veien om Korketrekkeren den rette. Indianerstien er for andre dager. Det finnes flere stier der man kan gå nesten alene, også på dagene der det er kø oppover trappene. 

- Å puste ut på Ulrikens topp er alltid godt. Også de dagene regnet pisker og vinden ber deg komme deg ned igjen, legger Frøy til. Akkurat den følelsen er grunnen til at både Frøy og Bergens Tidende har Ulriken som sitt favorittfjell blant de syv. 

BT er også i år stolt av å være sponsor for denne tradisjonsrike 7-fjellsturen og ønsker deg en god tur enten målet er tiden eller opplevelsen. Om du ikke har et favorittfjell er dette den beste anledningen til å finne et.

Ulriken

Ulriken er det høyeste av de syv fjell med sine 643 meter over havet. Navnet kommer fra det norrøne Alrek som betyr «det ruvende». Traséen opp følger Korketrekkeren og ned via Oppstemten (sherpatrappene). Henrik Ibsen avla Ulriken et besøk i 1853 og fikk inspirasjon til å skrive «Vi vandrer med freidig mot». I år er det byggearbeid rundt Ulriksbanen. Det betyr at hverken kiosken, toalettene eller vannkranen på toppen av Ulriken er tilgjengelige. Det plasseres toaletter på Montana.

Opp Korketrekkeren mot Ulriken.
Opp Korketrekkeren mot Ulriken. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse

Skrevet av Sabine Koch 1. juni 2021