Tusenvis av turer

Turlaget arrangerer mange turer fremover - kanskje du har lyst å bli med på en av dem?
Turlaget arrangerer mange turer fremover - kanskje du har lyst å bli med på en av dem? Foto: André Marton Pedersen

Behovet for å komme seg ut på tur har gått rett i taket i året vi har lagt bak oss. Mange av oss har oppsøkt naturen under pandemien for å lufte vettet, sove i hengekøye og møtes utendørs fordi det er anbefalt.

Det å komme seg ut og gå en tur var anbefalt for folkehelsa før pandemien også. Det er godt for kropp og sinn å bevege seg i naturen. Det reduserer stress, bedrer humøret og gir generelt bedre fysisk og psykisk helse.

Dessverre har økt bruk av populære turområder og turstier medført stor slitasje på naturen. Svarte, svidde bålmerker på bakken tett i tett, avrevet bark og avsagde greinstumper etterlater arr i naturen som ikke forsvinner idet vi går hjem. Vi vil jo ikke ha masse påbudsskilt ute i naturen. Det blir ikke så koselig og vakkert der ute da. Hvis du liker å gå ut for å tenne opp bål, lage mat og oppsøke naturopplevelser, så får du noen gode tips til sporløs ferdsel her.

Velkommen til turlagshyttene

Turlaget har et godt tilbud til alle som vil komme seg ut på tur i egen regi eller sammen med andre. Naturen er alltid åpen. Det er våre hytter også. De står der midt i naturen og er til for alle, men i år må du huske å booke deg seng eller rom før du tar turen. På ubetjente hytter må du ta med din egen mat, men på våre selvbetjente hytter finner du et enkelt utvalg av matvarer som du kan diske opp med til middag, frokost og lunsj. En del tar gjerne med brød og noen friske ingredienser for å piffe opp utvalget av hermetikk og tørrvarer. Uansett så slipper du å drasse på masse tung mat til de hyttene som ligger langt inn i fjellet.

Se våre hytter her

Fonnabu ligger rett ved Folgefonna og har fått et nytt tilbygg kalt Storstova.
Fonnabu ligger rett ved Folgefonna og har fått et nytt tilbygg kalt Storstova. Foto: André Marton Pedersen

Du kan velge mellom mange fine hytter, turområder og turforslag. Vi har jobbet mye det siste året med å legge inn turforslag på turplanleggingsportalen ut.no. Her finner du all informasjon du trenger for å planlegge turen din og for å få inspirasjon til hvor du kan gå. Ikke bare til turer i høyfjellet og langt av gårde, men også til turer i nærheten av der du bor.

Husk å pakke nødvendig sikkerhetsutstyr i sekken og det du trenger til trygg navigering. Du kan lære mye om bruk av kart, kompass og navigasjonsutstyr på nett. For en helt grunnleggende innføring kan du google «lær deg kart og kompass». Da finner du flere nettsider med det du trenger for å komme i gang, eller meld deg på kurs med oss.

Sjekk ut våre ulike kurs her

Bilde fra sommerturlederkurset som ble holdt i Bergsdalen første helgen i juli.
Bilde fra sommerturlederkurset som ble holdt i Bergsdalen første helgen i juli. Foto: Jon Fraczak

Blir du med oss på fellestur?

Vil du ikke gå alene? Vi inviterer til organiserte turer i nærmiljøet med turledere som er godt kjent. Vi har et tilbud til friluftsmennesker i alle aldre og med ulike friluftsinteresser. Vil du lære noe nytt, som klatring, padling eller trygg ferdsel på bre, så finner du kurs for det hos oss, men det vi har mest av, er flotte turer på stier i nærmiljøet som du kanskje ikke kjenner til fra før. Vi håper at vi skal kunne avvikle våre organiserte turer som planlagt til sommeren, og vi har mange flotte naturopplevelser å by på. Turene ledes av erfarne DNT-turledere, og du treffer masse kjekke folk som i likhet med deg liker å komme seg ut på tur og ha det trygt og sosialt.

Se våre fellesturer for voksne med overnatting her

Tekst: Birgithe Roald

Annonse