7 tips til sporløs ferdsel

Bålkos på Kuskjæret i Bjørnafjorden kommune.
Bålkos på Kuskjæret i Bjørnafjorden kommune. Foto: André Marton Pedersen

Her er noen tips til deg til hvordan etterlate minst mulig når du er på tur.

1. Etterlat ingen spor

Ha en bevisst ferdselskultur – vern om naturen og etterlat minst mulig spor i naturen. Hva kan spor være? En ny bålplass, sti-slitasje, avhugde greiner på et tre, boss som dopapir, appelsinskall og emballasje.

2. Planlegg turen og vær forberedt

Ta med så lite emballasje som mulig. Ta med bosspose. Ta på skotøy som tåler å bli vått og skittent. Følg med på været i forkant av turen. Finn etablerte bålplasser ved å planlegge turen i kartet.

3. Ta med bosset hjem, og kast ikke mat i naturen

Det finnes ingen unnskyldning for å la være å ta med bosset hjem. Dessverre er det noen som ikke bryr seg. Ta med deg en ekstra bosspose og plukk med deg boss du finner på turen. Ikke kast appelsin- og bananskall i naturen. Det tar to år før appelsinskallet er vekke.

4. Naturvennlig bålkos

Tenn opp bål på etablerte bålplasser. Dette gjelder spesielt i populære turområder. Der er det ofte laget gruer og satt opp griller, eventuelt ta med en lett liten bærbar grill eller en billig ovnspanne med rist som kan brukes om igjen og om igjen. Unngå å brenne bort planter, mose og dyr ved å svi bort topplaget i jorden. Ta med ved eller kull; ikke sag eller hogg av grener på trærne til bålet. Det er bedre å samle tørrkvister som ligger på bakken. Ta med grillspyd som kan brukes om igjen.

5. Gå midt på stien

Stiene er de mest synlige sporene vi etterlater oss i naturen. Vi må ta hensyn for å unngå unødvendig stor slitasje på planter og trær langs stiene. En god regel er derfor å gå midt på stien. Velg sko som tåler å bli våte og gjørmete hvis du ikke bare skal holde deg til grusveiene på turen.

6. Gå på do i god avstand - og grav det ned

Må du bæsje, så finn deg en plass langt fra stien og i god avstand fra drikkevann. Grav et hull (med en stein/pinne/spade). Gjør det du må i hullet og dekk til med jorden du gravde opp. Ha med deg billig dopapir på tur. Det brytes raskere ned. Når flere drar på tur sammen, og ved overnatting ute, bør alle bruke det samme dohullet.

7. Unngå å skade planter og trær

Sporløs ferdsel betyr å unngå – så langt det er praktisk mulig – å skade eller ødelegge planter, mose og trær. Dette er spesielt viktig i populære turområder, enten det er når vi tenner bål eller ferdes langs stiene. Ikke ødelegg vegetasjonen rundt bålplassen ved å kutte ned granbar til liggeunderlag, hugge ned hele trær for å bygge en gapahuk, eller for å skaffe ved til bålet. Tusenvis av sopp, alger, mose, insekter og dyr lever av døde trær, så vi hugger ikke opp døde trestokker bare for å holde varmen en kveld. Ta med ved, briketter eller kull. Ta med presenning eller tarp hvis du vil sove i gapahuk. Ved oppheng av hengekøyer passer vi på å bruke tre-vennlige stropper som ikke skader barken på trærne. Vi unngår å skjære eller hugge i barken på friske trær.


Annonse