Opplev Stølsheimen - vilt, vått og vakkert

Høst i Stølsheimen. Bjergane - Selhamar - Åsedalen
Høst i Stølsheimen. Bjergane - Selhamar - Åsedalen Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordland Turlag

Stølsheimen er fjellene mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, fra Masfjordfjellene i vest til Vikafjellet i øst. Et nydelig turområde.

Mye nedbør og et kupert landskap har ført til mange vann og vassdrag, vide myrområder med rolige elveløp, friske stryk, og med fosser som kaster seg utfor stupene på vei til fjorden. Frodige løvlier reiser seg steilt opp fra Sognefjorden i nord, og glir over i et kupert fjellandskap med tallrike dalfører, botner og blinkende fjellvann. I nesten alle daler og botner i Stølsheimen finnes støler og stølstufter med frodige fjellbeiter, der sauer og kyr spiser seg fete gjennom sommeren.

Turlaget har 9 hytter i Stølsheimen, inkludert Kalvedalshytta i Lindås, og Voss Utferdslag har tre hytter i sør. Her finnes det turer som passer for barnefamilier og dem som foretrekker lengre turer.

Våre hytter i Stølsheimen: Selhamar, Åsedalen, Solrenningen, Norddalshytta, Vardadalsbu, Skavlabu, Vatnane, Brydalsseter og Kalvedalen.

Noen turtips i Stølsheimen

Signatur Stølsheimen

Dette er en av de ypperste langturene i Norge. Her får du oppleve natur og kulturlandskap i verdensklasse. Rutene er skiltet og går langs T-merket sti. Du går fra Mo til Voss, med overnatting på alle hyttene i området. Hvis du ikke vil gå alene, kan du melde deg på vår organiserte tur med godt kjente turledere.

Les om da DNT ung gikk SignaTUR  Stølsheimen her

Spenstig rundtur vest i Stølsheimen

Tredagerstur med korte dagsetapper og muligheter for spennende avstikkere til vann og utsiktspunkt i Stølsheimen. Steinsland i Modalen – Norddalshytten – Vardadalsbu – Steinsland i Modalen. Totalt 27 km.

Anbefalte turer i Stølsheimen som du kan lese mer om på ut.no

Trekanten i Stølsheimen

Dette er en klassiker av en tur som går i hjertet av Stølsheimen. Turen er på tre dager, totalt 35 km og tar deg gjennom noe av det vakreste Stølsheimen har å by på. Overnatting på hyttene Selhamar og Åsedalen. Dagsetappene er på ca. 5 timer.

Se video fra turen Trekanten i Stølsheimen

Fra fjord til fjord i Stølsheimen

Opplev det flotte og varierte området som veksler mellom vakkert og spennende høyfjellsterreng og stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier. Turen fra Mo til Ortnevik er en 4 dagers tur på 44 km med overnatting på Skavlabu, Vardadalsbu og Norddalshytten.

Barnevennlig tur til Skavlabu

Kjør bil og ta av like før Masfjordtunnelen på anleggsvei til Svartavatnet. 9 Fra parkeringen er det bare 11⁄2 times gange inn til Skavlabu. Ta med badetøy, for her er det mange fine kulper å bade i. Skavlabu ligger høyt og fritt med utsikt helt til Lønahorgi.

Fra Arnafjord til Vatnane

Overnatt på idylliske Vatnane, et sjarmerende stølsmiljø som ligger midt i et spektakulært fjordlandskap. En kort tur fra hytten kan matpakken nytes med utsikt til det spektakulære fjordlandskapet. Vil du gå videre herfra, ligger Åsedalen 3–4 timers gange i sørøstlig retning.

Turen Tenne–Vatnane–Nese byr på et fabelaktig skue.
Turen Tenne–Vatnane–Nese byr på et fabelaktig skue. Foto: André Marton Pedersen

Annonse