Slik oppfører du deg når du møter på sauer i fjellet

Sau utenfor Breidablik i Kvammafjella.
Sau utenfor Breidablik i Kvammafjella. Foto: André Marton Pedersen

Skal du på tur i beiteområder? Her er tipsene du trenger for å gjøre turen trygg og trivelig for både to- og firbeinte fjelltravere.

Mange av hyttene og rutene våre ligger i områder der sauene beiter på sommeren. Hvordan skal du egentlig oppføre deg når du møter de fredelige, drøvtyggende dyra ute i naturen? Vi spurte en ekspert på sauer og heiebeite. Per Fossheim er beite- og utmarksrådgiver i Norsk Sau og Geit. Han forteller at det viktigste er å la dyra være mest mulig i fred og ha hunden i bånd. Løse hunder er den største trusselen fra folk som ferdes i fjellet mot sauene. Hvert år er det eksempler på at løse hunder jager og dreper sauer på beite.

Hold hunden i bånd

– Hunden skal være i bånd. Det er båndtvang i Norge fra 1. april til 20. august, dette er både av hensyn til vilt og bufe. Etter 20. august innfører kommunene ofte ekstraordinær båndtvang på grunn av beitedyr, forklarer Fossheim. 

– Hunden skal være koblet. Det betyr at det skal være en fast kobling mellom eier og hunden. Det betyr at du ikke kan ha hunden i bånd og slippe båndet, sier Fossheim. 

Han har jobbet med å samle inn statistikk om hundeangrep de siste årene, og ser at nesten alle hunderaser tar sau. Det gjelder også de minste rasene. Hunder kan også løpe sauer ihjel, ved at sauene blir sprengt. Dette gjelder spesielt når det er varmt.

– Hva skal jeg gjøre hvis jeg kommer gående med hund i bånd på stien i en smal dal, og må gå forbi sauer på stien? 

– Da ville jeg gått på vanlig, rolig måte. Han som går med hunden bør gå bakerst i følget, da blir sauen opptatt menneskene ikke hundene. Da vil de normalt trekke seg rolig unna når du er fire-fem meter fra, sier beite- og utmarksrådgiveren. 

Lær deg dyrevettreglene

Selv om det stort sett er sauer du møter på fjellet her i distriktet, finnes det også steder der storfe går fritt. Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv har sammen med Bondelaget, TYR, Tine, Norges Bonde- og Småbrukarlag og Geno laget regler for hvordan man bør opptre rundt husdyr.

Ifølge Fossheim er dette gode regler som også gjelder for sau og geit: 

  1. Hold avstand til dyra og gå utenom flokken.
  2. Ikke gå mellom dyra. Både sauer og kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner.
  3. Ikke gå bort til kalven eller lammet. Mora kan gå til angrep for å beskytte ungen.
  4. Hunder bør ikke tas med til beitende dyr. Husk båndtvang 1. april til 20. august.
  5. Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen utstyret etter at kyrne har gått.
  6. Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen også! Åpne grinder gjør at dyrene kommer inn på områder de ikke skal være, og som kan være farlig for dem og andre.

– Sauer er som regel fredeligere enn kyr, men hvis du går med hund i bånd skal du vise aktsomhet. Ei søye med lam kan forsvare ungene sine, og kan angripe en hund med stanging. Ei søye på 100 kg er ikke veldig kjekt å bli angrepet av, sier Fossheim. 

Ikke gi sauene mat

Rådgiveren har en ekstra regel som også må med. Det er unngå å gi sauene mat, eller å klappe lam. Sistnevnte kan vekke forsvarsinstinktet hos mora.

– Hvis du gir sauene mat kan du risikere at de vil ha mer og blir med på turen din, og hvis du er ved ei hytte vil du ikke ha de helt oppi hytteveggen. Sauen finner mat selv, og det er best at den får velge den maten den vil ha, fastslår Fossheim. 

Sauene er eksperter på å finne den beste maten til enhver tid. Tidlig på sommeren starter den gjerne nederst i terrenget der det er grønt, og følger snøsmeltingen oppover. På den måten finner den alltid grønt og friskt fôr. Utpå sommeren når snøen er borte, trekker den nedover til der den startet. 

– Fra august begynner det å komme sopp, da trekker den helt øverst i høyfjellet igjen, der det tilsynelatende bare er mose og stein. Du kan ofte lure på hva sauen spiser mellom steinene, men det er altså sopp, forklarer Fossheim. 

På denne tiden kan du bruke sauen som en værvarsler. 

– Du kan se lavtrykk og høytrykk på hvordan sauen oppfører seg. Den overnatter sjelden i høyfjellet hvis det er regnvær på gang, men kan bli liggende hvis det er bra vær. Sauene har ikke alltid rett, men veldig ofte, forteller Fossheim.​​​​​​​

Sau ved Håsete, Fitjadalen i Kvam.
Sau ved Håsete, Fitjadalen i Kvam. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 10. august 2021