Storslått på Siggjo

Utsikten på toppen av Siggjo må bare oppleves.
Utsikten på toppen av Siggjo må bare oppleves. Foto: André Marton Pedersen

Utsikten på toppen av Siggjo er så storslått og mektig at du trenger tid for å ta den inn. 

Om du ikke har gått turen til Bømlos høyeste fjell, Siggjo (474 moh.), så kan den virkelig anbefales. Vi tok en avstikker en gang på vei sørover fra Bergen, og det frister til gjentakelse. Skiltet parkering fra veien, gjorde det lett å finne startpunktet. Første del av turen går vekselvis på grusvei og i skog. Etter hvert kommer du opp i mer steinete landskap, og enkelte steder blir det nesten klyving.  

Må oppleves 

Det er cirka 400 høydemeter som skal forseres, så turen er bratt og kan nok også være glatt om det er vått, så godt fottøy er en fordel. Et stykke før toppen får du noen smakebiter av utsikten som venter.  

Er du så heldig å komme deg opp en klarværsdag, kan du se både til Bergen og Haugesund. Folgefonna ligger som en hvit kappe over fjellene i øst og i vest råder storhavet. I tillegg kan du skue over Bømlos mer enn tusen øyer og hele Sunnhordland-kystens vakre skjærgård. Det er så spektakulært å stå på toppen her, at det må bare oppleves! 

Historisk sus 

Så kan det være verdt å merke seg at det også ligger et historisk sus over Siggjo. Litt nord for toppen er et gammelt ryolittbrudd. Her satt det folk for 5000 år siden og lagde pilspisser. Det skal være funnet pilspisser herfra så langt nord som i Trøndelag. Ser du godt etter i lyngen, finner du kanskje rester etter pilsspissproduksjonen. 

Ettersom Siggjo kan ses langt til havs, har toppen tidligere vært et viktig innseilingsmerke. Den har også blitt brukt som værmerke og værvarsler: 

«Tek Siggjo på seg hatten, er det varsel om vatten. 
Tek Siggjo på seg kåpa, på godvêr kan du ikkje håpa. 
Tek Siggjo på seg beltet sitt, vert det sol, men det skyar litt. 
Står Siggjo naken og klår, er det godvêr ho spår.» 

Tekst: Ågot Caroline Nilssen

  • Start: Parkeringsplass ved riks-/fylkesvei 542, ved Stokka i Siggjarvåg 
  • Lengde: ca 5 km t/r 
  • Høyeste punkt: 474 moh. 
  • Gradering: Middels 
  • Tid: ca 2 timer 
Siggjo i bakgrunnen.
Siggjo i bakgrunnen. Foto: André Marton Pedersen

Annonse