Anbefalte skiturer 2022

Noe av det som er fint å gå på felletur er naturopplevelsene man får underveis. Her går DNT Fjellsport Bergen forbi en stor isformasjon ved Nedre Demmevatn på vei til Finse fra Demmevasshytta.
Noe av det som er fint å gå på felletur er naturopplevelsene man får underveis. Her går DNT Fjellsport Bergen forbi en stor isformasjon ved Nedre Demmevatn på vei til Finse fra Demmevasshytta. Foto: Stig Anton Hordvik

Historisk mange skiturer på programmet i vinter - finn din drømmetur!

– Vi har aldri hatt så mange skiturer på programmet som i år! sier en strålende fornøyd Birgithe Roald, leder for aktivitetsavdelingen i Turlaget. Skitur ved Alexander Grieghytten i Bergsdalen, fullmånetur til Vending (allerede fulltegnet), skitur til Gullhorgabu er noen av turene som arrangeres i januar. 

– Noen av turene blir raskt fulltegnet, men på de fleste skiturene våre i vinter er ennå ledige, så det er bare å bestille plass. Om været eller strenge smittevernrestriksjoner gjør at vi ikke kan ha turen, får alle påmeldte pengene tilbake, sier Birgithe.

Årets første skitur - Alexander Grieghytten ved Hamlagrø (22.–23. januar)

På tur i Bergsdalen: Å være med på fellestur fører en gjerne inn i ukjente og vakre landskap.
På tur i Bergsdalen: Å være med på fellestur fører en gjerne inn i ukjente og vakre landskap. Foto: Audun Hellevang

Disse turene må du få med deg

Av høydepunkt i turprogrammet trekker Roald frem turen fra Upsete til Kaldavass ogVassfjøro (4.–6. mars og 18.–20. mars)

– Dette er en av de turene jeg selv virkelig har lyst å få med meg denne sesongen, sier Birgithe. Skitur til ikoniske Timeglaset og Gråsida over Voss (11.–13. mars) er en annen tur hun vil anbefale.

Nytt av programmet er iglotur ved Hallingskeid.

– Overnatting i iglo har vi hatt på programmet før, men det er flere år siden, så det er veldig kjekt å få dette inn i vinterprogrammet igjen. Det blir helt sikkert en opplevelse for de som vil være med! sier Birgithe og legger til: – Man må ikke overnatte i igloen om man ikke vil. Hallingskeid-hytten er rett ved, god og varm.

2. april arrangeres det en vårskitur til spektakulære Ulvanosa i Kvinnheradsfjellene.

Ulvanosa er et spektakulært fjellmassiv med flere deltopper og stupbratte sider ned mot Uskedalen som likevel byr på en fin fjellskitur. Dette kan bli en vårskitur av dimensjoner, sier Birgithe.

I fjor gikk Kvinnherad Turlag dit. Se video fra turen.

Video vårskitur til Ulvanosa

Turer for ferskinger

Man trenger ikke være veldig erfaring og ha topp utstyr for å være med Turlaget på tur. Det er flere turer som passer for de med mindre erfaring.

– Vi har ferskinghelg på Hallingskeid 4.–6 mars. Dette er turen for deg som aldri har våget å være med på vintertur i høyfjellet. Det blir ikke lagt opp til krevende eller lange turer og helgen vil passe for de med helt grunnleggende skiferdigheter og som har lysten til å lære mer om å ferdes trygt i fjellet vinterstid, sier Birgithe.

Et lignende opplegg arrangeres 18.–20 mars: Ferskingtur med fokus på vintervett og snøhuleovernatting. Sentrale tema vil være orientering, veivalg, snøskred, forskjellige former for nødbivuakk for overnatting ute, snøhule, førstehjelp, utstyr og bekledning.

– Du trenger ingen spesielle forhåndskunnskaper for å delta eller være kjempeflink på ski. Grunnleggende skiferdigheter og nødvendig utstyr holder, sier Birgithe.

Et rikholdig kurstilbud

I tillegg til fellesturer, så arrangerer også Turlaget en rekke kurs i løpet av vinteren. Telemarkkurs for nybegynnere, kurs i turskøyting, vinterturlederkurs, randonée-kurs og klatrekurs er noe av det som er å finne i turkalenderen.

– Samlet sett, så kommer vi trolig til å arrangere over 2000 turer, kurs, aktiviteter og arrangementer i løpet av 2022, så vi har et helt fantastisk godt tilbud! sier Birgithe. 

Se Turlagets ulike kurs her​​​​​​​

De fleste sav lokallagenes turer ligger også i turkalenderen, men ikke alle, så ta gjerne en titt på lokallagenes hjemmeside for å bli kjent med deres turprogram.

DNT Fjellsport Bergen har selvsagt også en rekke rå turer på programmet i vinter, men her gjelder det å være tidlig ute, for mange av turene er allerede fulltegnet.

Bli med Petter Bjørstad på søndagstopptur. Se turene her.

Ved siden av skituren til Vassfjøra, så gleder Birgithe seg særlig til å kunne gå til Grindaflethytta fra Ljosanbotn (19.–20. mars).

– Jeg håper å kunne få med meg den turen, avslutter Birgithe.

Annonse