Ingen 7-fjellstur uten frivillige

Rundt 150 frivillige er i sving under 3/4/7-fjellsturen. Her fra 2021.
Rundt 150 frivillige er i sving under 3/4/7-fjellsturen. Her fra 2021. Foto: Sabine Koch

Frivillige er avgjørende for å kunne gjennomføre 7-fjellsturen. Det er fortsatt plass til flere som vil bidra.

Rundt 150 frivillige sørger for at Bergen og Hordaland Turlag år etter år kan invitere spreke bergensere og andre turglade til 3/4/7-fjellstur.

– Dette er et frivillighetsarrangement. Vi i administrasjonen hjelper til med å koordinere, men det er frivillige som sørger for at vi har en 7-fjellstur, sier Sabine Koch, som er prosjektleder for arrangementet.

Med i underkant av tre uker igjen til den store folkefesten, er det behov for en del flere folk som vil ta i et tak.

– Det er særlig folk som kan stå på fjelltoppene og ta imot, heie frem, svare på spørsmål og dele ut gnagsårplaster og solkrem  ved behov vi mangler, samt folk som kan hjelpe til i startområdet tidlig om morgenen, sier Sabine.

De som skal sende turgåerne avgårde i Gravdal, må være på plass fra 0500 på morgenkvisten. I år er 7-fjellsturen digitalisert. Det blir ingen klippekort, men en mobilapp man sjekker inn i på hver topp.

– Vi regner med en del deltakere vil trenge veiledning i hvordan de bruker appen, påpeker hun.

På fjelltoppene tar frivillige imot deltakerne, svarer på spørsmål, heier dem videre og deler ut gnagsårplaster ved behov.
På fjelltoppene tar frivillige imot deltakerne, svarer på spørsmål, heier dem videre og deler ut gnagsårplaster ved behov. Foto: Stian Servoss
7-fjellsturen ble første gang arrangert i 1948 og er det største enkeltarrangementet i DNT. Den første turen ble arrangert med 206 deltakere, hvorav 170 kom i mål. Rekord i antall deltakere ble satt i 2014: Da ble det solgt 8000 startkort, og arrangementet var utsolgt.  Det lå an til ny rekord i 2020, men da måtte turen avlyses på grunn av koronapandemien. I år er det totalt 9000 startkort for salg fordelt på 1000 til 3-fjellsturen, 3500 til 4-fjellsturen og 4500 til 7-fjellsturen.

– Turlagets 17. mai

Underveis trengs det også frivillige som viser vei og ser til at ingen går seg bort. I målområdet tar frivilige imot slitne deltakere som har gjort seg fortjent til både ros og t-skjorte etter den lange turen. 

– Det er alltid en god del rigging og rydding før og etter arrangementer som vi også trenger hjelp til, sier Sabine.

Thorbjørn Kaland er en av de frivillige som flere ganger har stilt opp under 7-fjellsturen. Han fryder seg over å se massevis av folk ute i Byfjellene sammen.

– 7-fjellsturen er Turlagets 17. Mai. Det som er så gøy med å være med er at vi mobiliserer alle frivillige og bidrar til å sende tusenvis av bergensere ut på tur. Det er en skikkelig folkefest, sier han.

Veteran som deltaker og frivillig

Johannes Øvreås (85) har gått 7-fjellsturen 57 ganger. Nå går han ikke hele 7-fjellsturen lenger, men er med som trappepisker ved starten i Gravdal.

– Der sørger jeg for at deltakerne ikke stopper opp i trappen og lager kø. Det er veldig kjekt å stå ved trappen for jeg treffer mye kjentfolk der, forteller han. 

Tidligere år har den spreke 85-åringen gått i baktroppen mange ganger. 

– Jeg gleder meg til årets tur! Og jeg håper å gå 4-fjellsturen etter innsatsen som trappepisker, sier Øvreås.

Her er Johannes Øvreås på en tur i november 2021.
Her er Johannes Øvreås på en tur i november 2021. Foto: André Marton Pedersen
7-fjellsturen er Turlagets 17. mai. Det er en skikkelig folkefest. Thorbjørn Kaland, frivillig
Blide frivillige i målområdet i Marken under 7-fjellsturen i 2019.
Blide frivillige i målområdet i Marken under 7-fjellsturen i 2019. Foto: André Marton Pedersen

 Fest for frivillige

Så hva får man igjen for å stille opp som frivillig under 7-fjellsturen?

– En veldig kjekk, givende, travel og sosial dag, sier Sabine, og legger til:

– Det er også en mulighet til å få 7-fjells T-skjorten uten å gå turen. Alle frivillige får en hver.

Som takk for innsatsen arrangerer også Turlaget en fest for de frivillige. De som stiller opp er i alle aldere og fra ulike nasjoner.

– Å være frivillig er en fin måte for folk som ikke er fra Norge opprinnelig å bli kjent med noe som er veldig norsk: Dugnadsånd og 7-fjellsturen som er et ikonarrangement i Bergen, sier Sabine, som selv er tysk.

Prosjektleder for 7-fjellsturen Sabine Koch.
Prosjektleder for 7-fjellsturen Sabine Koch. Foto: André Marton Pedersen

Ønsker seg flere deltakere

Bergen og Hordaland Turlag gleder seg til igjen å kunne arrangere en vanlig 7-fjellstur og folkefest fri for restriksjoner og fare for avlysning.

Det er plass til totalt 9000 deltakere på 3/4/7-fjellsturen, og ennå er det mange startkort igjen.

– Det går litt tregt med forhåndssalg for alle store idrettsarrangement nå. Det merker vi også. Målet mitt i år er å få solgt 6500 startkort, sier Sabine.

Annonse

Skrevet av Katherine Ferguson 3. mai 2022