250 var med på åpningsfesten

Barne- og familieminister Kjersti Toppe sto for den offisielle åpningen, godt hjulpet av generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvang og styreleder i Bergen og Hordaland Turlag Elisabeth Skage.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe sto for den offisielle åpningen, godt hjulpet av generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvang og styreleder i Bergen og Hordaland Turlag Elisabeth Skage. Foto: André Marton Pedersen

Solen strålte over Nordre Kjerringa da åpningen av Rongevær kysthytte ble feiret med folkefest.

Søndag 19. Juni åpnet Bergen og Hordaland Turlags første hytte ved sjøen, Rongevær kysthytte. Hytten ligger på øyen Nordre Kjerringa i Austrheim kommune.  

Åpningen ble feiret med gratis fiskesuppe til alle fremmøtte, underholdning av Anne Hvidsten og Claus Sellevoll, taler ved blant andre fylkesvaraordfører Natalia Golis (MDG), generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvag, styrleder i BHT Elisabeth Skage og barne- og familiemininster Kjersti Toppe (Sp).

Arrangementet ble ledet av Børge Brundtland, styreleder i Norhordland Turlag. 

Fra skole til DNT-hytte

Alle talerne la vekt på hvor positivt det er at det gamle skolebygget nå blir en DNT-hytte som er tilgjengelig for alle.

– Jeg gliser fra øre til øre. Det er så kjekt å se hva Turlaget har fått til her og at de har fått frem igjen de gamle materialene. Jeg håper de besøkende vil sette pris på dette. For oss i kommunen er dette et eventyr, sa Austrheim-ordfører Per Lerøy da han besøkte anlegget dagen før åpningsfesten.

Prosjektleder i Bergen og Hordaland Turlag Johnny Bjørge forteller at det har vært en omfattende jobb å renovere det gamle skolebygget.

– Vi har gjort alt vi kunne for å bevare alt det gamle. Det har vært mye armer og bein, men har blitt et knallbra sluttresultat, sier han fornøyd.

Her kan du bestille overnatting på hytten

Ekstra spesiell dag

For Mikal Krossøy (81) var det ekstra spesielt å se forvandlingen av den gamle skolen som barna gikk på.

– Jeg gikk på skole her i syv år. Veggene og vinduene er som de var den gangen, forteller han mens han kikker seg rundt og forklarer hvordan det så ut i det som nå er stuen i hans skoledager.

Krossøy er glad for å se at mye av det gamle er bevart i den nye kysthytten.

– Det er veldig kjekt at den gamle skolen blir tatt vare på og kommer i ny bruk. Jeg ønsker Turlaget lykke til med den nye hytten, sier han.

På på 1940- og 50-tallet gikk Mikal Krossøy (81) på skole i det som nå er blitt Rongevær kysthytte .
På på 1940- og 50-tallet gikk Mikal Krossøy (81) på skole i det som nå er blitt Rongevær kysthytte . Foto: Katherine Ferguson

Vått stunt

Barne- og familieminister Kjersti Toppe fikk æren av å markere selve åpningen ved å sage en gammel åre i to. Etter den offisielle seremonien, dukket daglig leder i BHT Helene Ødven, Bjørn-Olav Hagesether i Nordhordland Turlag, generalsekretæren i DNT og styrelederen i BHT opp i stripete, gammeldagse badedrakter med DNT-logo på. 

Firkløveret hoppet uti sjøen fra bryggen med plask og hvin. 

– Det er fantastisk at dette stedet nå er åpent for alle som kanskje har reist forbi og tenkt at denne perlen kunne jeg tenkt meg å se nærmere på, sa generalsekretæren. 

Se flere bilder fra åpningen:

Annonse

Skrevet av Katherine Ferguson 22. juni 2022