Nå er Stovegolvet åpen for alle

Rundt 100 personer deltok på åpningsfesten på Stovegolvet søndag 3. juli.
Rundt 100 personer deltok på åpningsfesten på Stovegolvet søndag 3. juli. Foto: André Marton Pedersen

Åpningen av Turlagets nye hytte Stovegolvet fikk mange til å trosse regn, vind og tåke.

Værvarselet var ikke på Bergen og Hordaland Turlags side søndag 3. juli. Vind, regn, tett tåke og trusselen om lyn og torden gjorde at åpningsfesten ble utsatt fra klokken 13 til klokken 15.

Men ingen tordenskrall kunne høres denne søndagsformiddagen og flere trosset tåken og regnbygene for å komme opp og ta en titt på den nye hytten Stovegolvet på toppen av fjellet (703 moh) med samme navn.

Der oppe disket driftige frivillige i Stord-Fitjar Turlag opp med gratis kaffe, kaker og saft til alle fremmøtte. Og da selve åpningsseremonien nærmet seg lettet tåken, regnbygene stoppet og solen tittet frem.

Strålte i bunad

Leder i Stord-Fitjar Turlag Gerda Øen er blant dem som har ivret for at Stovegolvet skulle bli en Turlags-hytte. Hun har lagt ned mye arbeid for å få det til. Hun stilte i sin flotte Sunnhordlandsbunad under åpningen.

– Drivkraften min har vært at hytten skal være tilgjengelig for alle. Jeg ønsker spesielt at det skal være et turmål for barnefamilier og at barn skal få opplevelsen av å overnatte her, sier Øen og minner om at barn under 12 år overnatter gratis i hytten om de er medlem i Turlaget.

Styreleder i Stord-Fitjar Turlag Gerda Øen var rørt under åpningen av Stovegolvet.
Styreleder i Stord-Fitjar Turlag Gerda Øen var rørt under åpningen av Stovegolvet. Foto: André Marton Pedersen

Takker for dugnadsinnsatsen

Prosjektleder i Bergen og Hordaland Turlag Johnny Bjørge har ledet arbeidet med å renovere hytten som ble bygget i 1956.

– Det er alltid utfordrende å oppgradere noe som står der fra før. Det har vært en stor jobb å planlegge arbeidet og logistikken har vært utfordrende, men vi er veldig fornøyde med hvordan hytten har blitt, sier han.

Bjørge roser de frivillige i Stord-Fitjar Turlag som har lagt ned en formidabel dugnadsinnsats.

– De har lagt inn 1100 timer  med dugnadsarbeid. Jeg vil takke dem for det, sier han.

Det er arkitekt Eilif Bjørge som har tegnet endringene på den gamle hytten på Stovegolvet. Han har gjort jobben frivillig.

Prosjektleder Johnny Bjørge (t.v.) med leder for dugnadsgruppen i Stord-Fitjar Turlag Frank Breistein.
Prosjektleder Johnny Bjørge (t.v.) med leder for dugnadsgruppen i Stord-Fitjar Turlag Frank Breistein. Foto: Katherine Ferguson

– Setter Stord på kartet

Ordfører Gaute Straume Epland (Ap) var med på åpningsfesten, holdt tale og fikk æren av å stå for snorskjæringen.

– Jeg synes det er fantastisk at Stord har fått denne hytten. Det er veldig kjekt for oss som bor her. Stovegolvet er jo et populært turmål og nå får vi muligheten til å overnatte her, sier han.

– Jeg tror også at hytten vil bidra til å sette Stord på kartet. Vi er veldig takknemlige for at Turlaget har renovert denne hytten. Tusen takk også til Stord- Fitjar Turlag og dugnadsgjengen som har stått på, sier han. 

Stord-ordfører Gaute Straume Epland sto for den offisielle åpningen.
Stord-ordfører Gaute Straume Epland sto for den offisielle åpningen. Foto: André Marton Pedersen

– En bauta over frivillig innsats

Styreleder i Bergen og Hordaland Turlag Elisabeth Skage poengterer at Stovegolvet er en nærtur som også kan gjøres til en langtur.

– Jeg håper dette blir en hytte som er lett å bruke og at det for de som ikke er vant til å bruke DNT- hytter kan bli en introduksjon, sa hun i sin tale.

– Hytten er en bauta over frivillig innsats. Uten dugnadsinnsatsen kunne vi ikke gjennomført prosjektet, understreket Skage.

Hun takket de som har bidratt økonomisk til at hytten kunne renoveres: Norsk Tipping, Stord kommune, Aker Solutions, Sparebankstiftelsen SR-Bank, Stord-Fitjar Turlag og hyttevenner.

– Jeg må også takke prosjektleder Johnny Bjørge, arkitekt Eilif Bjørge og hans kone Kari og alle de frivillige som har revet, ryddet, bakt og stått på, sa Skage og  kom med en oppfordring til de fremmøtte og alle andre:

– Jeg håper dere bruker hytten. Den er deres alle sammen.

F.v: Styreleder i Bergen og Hordaland Turlag Elisabeth Skage, daglig leder Helene Ødven, Stord-ordfører Gaute Straume Epland, Marit Sætre Cruikshanks og Gerda Øen i Stord-Fitjar Turlag og styreleder i DNT Per Hanasand er er alle veldig fornøyd med den nye hytten på Stord.
F.v: Styreleder i Bergen og Hordaland Turlag Elisabeth Skage, daglig leder Helene Ødven, Stord-ordfører Gaute Straume Epland, Marit Sætre Cruikshanks og Gerda Øen i Stord-Fitjar Turlag og styreleder i DNT Per Hanasand er er alle veldig fornøyd med den nye hytten på Stord. Foto: André Marton Pedersen

Imponert DNT-styreleder

Styreleder DNT Per Hanasand ble veldig imponert da han kom opp på Stovegolvet og fikk se hytten.

– Jeg gapte litt da jeg kom opp. Det er et vakkert og tøft prosjekt, sa han og roste Bergen og Hordaland Turlag og Stord-Fitjar Turlag for å være ledende i DNT til å skape nye tilbud.

Også han takket de frivillige for innsatsen og sponsorene for økonomiske bidrag.

Gleder seg til å overnatte

Caroline Wolff i Barnas Turlag Stord-Fitjar hadde tatt med seg barna Nicolai (5) og Noora (3) opp til åpningen. De har vært flere ganger på fjellet før, men gleder seg nå til å kunne overnatte der oppe.

– Jeg skal sove helt oppe med taket, sa Nicolai. Han hadde tatt en titt på soverommene i andre etasje som har treetasjes køyesenger.

– Det er veldig kjekt for Stord at vi har fått denne hytten. Vi har allerede planlagt overnattingstur med Barnas Turlag, sier Caroline.

Her kan du bestille overnatting

Fakta om Stovegolvet:

  • Hytten ligger på fjellet Stovegolvet 703 moh.
  • Det tar cirka en time for voksne å gå opp til hytten fra parkeringsplassen på Heio.
  • Hytten er ubetjent og har 21 sengeplasser. Man må bestille sengeplass på forhånd.
  • Hytten står ulåst og er også åpen for dagsbesøk.
Caroline Wolff og barna Nicolai og Noora gleder seg til å overnatte i hytten på Stovegolvet.
Caroline Wolff og barna Nicolai og Noora gleder seg til å overnatte i hytten på Stovegolvet. Foto: Katherine Ferguson

Se flere bilder fra åpningsfesten:

Annonse

Skrevet av Katherine Ferguson 4. juli 2022