10 lure tips til vårens skiturer

Har du husket på alt? Yes!
Har du husket på alt? Yes! Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Her kommer noen tips som vil gi deg bakoversveis av entusiasme og skape positive ringvirkninger høyt til fjells.

Når man ferdes i fjellet på ski, er det noen tips en ikke kan være foruten. Dette er råd som kan redde deg fra ubehagelige opplevelser og skåne deg for uheldige konsekvenser. Det er tips som vil gi deg bakoversveis av entusiasme og skape positive ringvirkninger høyt til fjells. Med disse rådene kan du trygt gå denne vinteren i møte med hevet hode og lav hvilepuls. Aldri mer en sur mine. Aldri mer en forstyrrende negativ tanke å spore. Aldri mer motgang og slit. Len deg godt tilbake i sakkosekken, med en god kopp nytraktet kaffe, og ta her imot 10 lure tips til vinterens skiturer som utelukkende vil skape glede for deg og dine.      

1) Husk å ta med deg en toalettrull i sekken når du skal langt av sted. Snø fungerer dårlig når du står der rådvill og forvirret i åtte minusgrader og merker at nøden kaller.

2) Tape skifellene fast på bakenden med gaffatape før du dra hjemmefra. Da får tapen godt feste, og du slipper flagrende bakfeller som gir deg psykiske problemer i første motbakke.

3) Det er ingen skam å klippe sine lange tånegler før en tar på seg sine litt for trange skisko. Om man da ikke har en spesiell fascinasjon for smerte, blåfarge og blod på sokkene.

4) Det kan være meget lurt å ha en matbit lett tilgjengelig i jakkelommen. Sulten kan komme brått, og lavt blodsukker kan gå kraftig ut over vennskapet til dine turkamerater.

Tur til Kaldavasshytta.
Tur til Kaldavasshytta. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

5) Ta alltid med et ekstra par med votter i sekken. Tro det eller ei, votter kan bli våte eller forsvinne. Med kalde og stivfrosne fingrer blir du raskt fryktelig hjelpeløs og pessimistisk.

6) Lytt til erfarne gnagsårfolk. Vær føre var og tape gnagsårplaster på utsatte steder før du labber av sted. Tape gjerne over med sportstape, slik at det hele sitter som en kule.    

7) Tenkt positivt. Ikke la bekymringer få ta overhånd og ødelegge turen. Det går ikke skred på flat mark, og du har helt sikkert husket å slå av kaffetrakteren før du dro hjemmefra.

8) Ta med deg tape i sekken. Gaffatape er din beste venn i nød, enten du har noen ødelagte bindinger, knekte staver eller får lyst til å lage monoski og drømme deg tilbake til 80-tallet.

9) Husk sko- og sokkeskift. Etter en lang tur i vinterfjellet er dine føtter både illeluktende og våte av svette. Få ting slår da følelsen av nye sokker og tørre sko. Ren glede.

10) Til slutt: Glem ikke de kloke ordene til nudelkongen, Mr. Lee: «Fjellet kommer ikke til deg. Det er du som må gå til fjellet.» Kom deg ut på tur, nyt stillheten og finn roen i vinterfjellet.  

Nyt siste rest av vinteren.
Nyt siste rest av vinteren. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Annonse

Skrevet av Einar Sleire 19. april 2017