Fra hytte til hytte 

Åsedalen i Stølsheimen.
Åsedalen i Stølsheimen. Foto: Joakim Vatnaland

Vi lever i en stadig mer hektisk hverdag. Behovet for å bryte opp og senke skuldrene har sannsynligvis aldri vært større. Gå fra hytte til hytte, nyt den flotte naturen og la roen få senke seg.

Flere dager

Dagsturer til fjells kan være fantastisk. Men det er noe helt eget med å være flere dager sammenhengende ute i fjellheimen. En får virkelig tid til å finne roen, bruke kroppen, koble av og glemme utfordringer fra hverdagslivet for en stund. Samtidig kan det være en spennende mulighet til å utforske nye fjellområder, hytter og turruter.

Bergen og Hordaland Turlag har flere områder velegnet for flotte hytte-til-hytte-turer. I Bergsdalen/Kvammafjella har vi 6 hytter. På Hardangervidda vest har vi 4 hytter. Ved Folgefonna har vi 3 hytter, og i Stølsheimen har vi hele 9 hytter. Alle disse områdene har gode og varierte ruter langs T-merkede stier. Nyttig informasjon og inspirasjon vil en finne på vår hjemmeside, på UT.no, eller ved å snakke med våre dyktige turveiledere i Tursenteret i Marken.

Foto: Live Andrea Sulheim

Variasjonsmuligheter

Hyttene du møter på din veg, er hovedsakelig selvbetjente. Det vil si at du finner et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende. På de ubetjente hyttene må du selv ta med deg maten. Når du ankommer en hytte, skriver du deg inn i hytteprotokollen. Dette må du gjøre for å få rett til sengeplass. Før du forlater hytten, rydder og vasker du etter deg og betaler for opphold og mat via egen betalingsblankett.

Av alle områdene våre er Stølsheimen, med sine 9 hytter, det området som byr på de største variasjonsmulighetene for hytte-til-hytte-turer. I dette fjellområdet mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, fra Masfjordfjellene i vest og Vikafjellet i øst, får du alt fra frodige løvlier til høyfjellsterreng opp i 1300 moh. Her kan du gå lange rundturer på langs eller tvers, eller 3-dagersturer som den populære Trekanten i Stølsheimen, som går fra Bjergane til Selhamar og Åsedalen. En 32 km lang tur i vakker natur på historisk grunn.

God tur :)

Skrevet av Einar Sleire 13. juli 2017