Mjølfjell - Vesete - Ulvik

Ved BT-hytten på Vesete
Ved BT-hytten på Vesete Foto: Torill Refsdal Aase

En klassiker her vest er turen fra Mjølfjell ned Fallet til Ulvik. I fjor kom nok en attraksjon til denne turen; BT-hytten på Vesete. Her kan man overnatte og forkorte turen, eller ta pause på veien videre  mot Ulvik.  

For å gå hele turen må man reise med kollektivtransport. Turen starter med tog til Mjølfjell. Nede på veien dreier man til høyre og like forbi militærleiren ser man skiltene mot Vesete og Ulvik. Først over en morsom hengebro, og videre til Vesete går man på god  trivelig skogssti, med elven like ved. Det er lett å gå fram til hytten, i underkant av to timer. 

Etter pause bærer det innover langs vatnet og siden opp gresskledde beiteområder før gråfjellet overtar. Skulle det være grått, anbefales å følge godt med på merkingen. Her har Voss Utferdslag gjort en god jobb 

Det er fine fosser og elver å se på, men bruk ikke altfor lang tid skal du nå bussen i Ulvik. Ned Fallet er en oppmurt sti i fjellsiden, i et området som ellers ville vært nokså utilgjengelig. Men det gamle fant veiene opp og over fjellene.  

Etter en god halvtime ser du Tyssedalsstøen, idyllisk beliggende ved vatnet. Fosser kommer fra fjellsidene og det er storslagen natur. Ved stølene går det sau på beite; der kunne gjerne vært flere. Du runder to vatn før det er ny kleiv ned mot Tyssedalen, som siden flater ut og det bærer jevnt ned mot Sotenos. 

Nå kan du velge å gå på vei til bussforbindelse i Ulvik, eller ha avtalt med Ulvik taxi om at dere ønsker henting. Dette anbefales, også med tanke på at man kan nå buss til Voss og tog videre innen rimelig tid.

Turen til Sotenok er stipulert til 6 timers gange, og det bør legges inn noen pauser. 7 timer skulle være godt nok, gitt at togtider og busstider passer deg og ditt turfølge. Som nevnt er det svært enkelt legger man inn overnatting på Vesete, og har da god tid til å nyte den spektakulære naturen over Fallet og ned til Ulvik.

Kart med GPS-rute på Ut.no.


Langs elven som renner ned mot Vesetvatnet.
Langs elven som renner ned mot Vesetvatnet. Foto: Torill Refsdal Aase
Ned mot Tyssedalsstølen
Ned mot Tyssedalsstølen Foto: Torill Refsdal Aase
Fossefall langs stien.
Fossefall langs stien. Foto: Torill Refsdal Aase
Mot Tyssedalstølen.
Mot Tyssedalstølen. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse