Mektige Aurlandsdalen

På vei mellom Finse og Geiterygghytta
På vei mellom Finse og Geiterygghytta Foto: Synnøve Skjervheim Bernes

Skal neste tur planlegges? Et godt tips er å legge turen til ville og vakre Aurlandsalen - en turklassiker. Turen kan starte på Finse, og vil gi deg tre flotte dager til fjells i variert natur.

Når toget stanser på Finse tar du fatt på 15 km lange vandringen til Geiterygghytta. Turen går gjennom flott høyfjellsterreng med panoramautsikt over mektige Hardangerjøkulen i sør. Er du heldig med været kan du skimte Jotunheimen i nord. Dersom du sover i telt er det flott å slå leir et stykke videre fra Geiterygghytta. Her er det nydelige teltmuligheter og du får en kortere etappe neste dag.

På dag to går turen videre til Aurlandsdalen Turisthytte via Steinbergdalshytten. Dette er turens lengste etappe på 22 km. Det er ikke en tur med mye stigning, men det er en lang tur. Om ønskelig er det mulig å få fraktet bagasjen mellom Geiterygghytta og Aurlandsdalen Turisthytte, noe som vil gjøre turen lettere. Dette avtales med vertskapet på Geiterygghytta. Fra Steinbergdalshytten slynger stien seg flott langs fjellsiden over Rv50 med en nydelig utsikt. 

Siste dagen venter med prikken over i-en. Det er da tid for vandringen nedover den ville, vakre og mektige Aurlandsdalen. Du kan velge mellom to ruter. Den ene muligheten er Bjønnastien som er estimert til 7 timers gange, eller å legge ruten langs elven nedover dalen som er estimert som en 6 timers tur. Husk å ta pauser for å nyte den storslåtte naturen du befinner deg i. Legges ruten via Bjønnastien, det bratteste alternativet, blir du belønnet av storslått utsikt. Det anbefales å ta en pause ved Sinjarheim, en nedlagt fjellgård som ligger sjarmerende til med utsikt nedover dalen. 

Annonse