indrefiléten i FresvikJorddalen

Jashaugbu - liten hytte i stort landskap.
Jashaugbu - liten hytte i stort landskap. Foto: Torill Refsdal Aase

Like før du kjører ned i Nærøydalen, går det en lokal vei opp til Jordalen i retning Fresvik. Langt oppe i dalen ligger DNT-hytten Jashaugbu som drives av Vik Turlag. Hytten ligger i et mektig  landskap med vide, frodige daler og høye fjell. Mest kjent er turen til Bakkanosi, men området byr på mange muligheter både sommer og vinter. Utsynet fra hytteveggen på Jashaugbu er alene verdt turen hit. 

 Hytten ligger på Fresvikhalvøya, på Leitet i Fresvikjordalen, tett inntil Nærøyfjorden landskapsvernområdet og Verdenssarvparken. Der er plass til 6 personar, 4 i senger og 2 på hems med 2 madrasser. Hytta kan brukes hele året. Frå hytta er det to merkede ruter, en til Storedalen (Fresvik) og en  til Seljadalen (Vik). 

Det er en liten hytte, og ligger nær vei. Er det en godværshelg eller i godvær i skolens ferier, er det lurt å ta med seg et telt om det skulle bli mange på hytten. Med bil kan man pakke ned det som trengs, men kokeutstyr etc. er det i hytten, likeledes trengs kun lakenpose og medbrakt mat om man vil overnatte. 

Hytten er fin og godt vedlikeholdt. Landskapet omkring er vennlig og imøtekommende, stort og flott. Vann, bekker og elver krydrer den gode opplevelsen av, ja - urørt natur. Noen hytter og mange støler gir perspektiv på tidligere tiders drift; det var folk fra Fresvik som stølte her oppe. Og kanskje best av alt; her beiter sau, kalver og kviger. Å våkne i teltet omgitt av nysgjerrige kviger på morgenkvisten, er en sjelden opplevelse. Så får man heller vaske kusleik av teltduken senere! 

Les om turer i området på Ut.no, under Vik Turlag. Kart for området: Turkart Vik 1:50 000 og 1:50 000 kartet Aurland. Vik-kartet er innholdsrikt og viser mange perler i Stølsheimen og Fresvikhalvøya, mens det andre dekker et større område. 

Adkoms sommer: Kjør E16 fra Voss eller Gudvangen og ta av mot Jordalen ved fylkesgrensen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane, der er informasjonspunkt for reisende like ved. Bratt  veg opp til Jordalen gjennom en tre km. uvanlig godt opplyst, ny og staselig tunnell. Ha med en 50-lapp til bompenger lenger oppe, her er ikke vipps.  Det er ca 16 km opp til parkeringen, hvorfra man må gå  200 m til hytten. 

Man kan også gå til fots frå Vik/Vikafjellet og Fresvik. Fra Fresvik går det en gammel stølsveg til Jashaugbu. Se boken "Opptur for Sogn og Fjordane".

Adkomst vinter: Kun på ski. Veien fra E16 er brøytt til Jordalen/Nåsi. Her er det altså brøytet forbi Slettedalen, hvorfra de fleste turene til Bakkanosi går fra. Fra Nosi til Jashagbu på ski: Lett terreng om lag 11 km til hytten.  

Vakkert og lett tilgjengelig landskap øverst i Jordalen.
Vakkert og lett tilgjengelig landskap øverst i Jordalen. Foto: Torill Refsdal Aase
Kjekt å bli vekket av en slik gjeng en fredag morgen. Vakre, lykkelige og flotte kviger i Fresvikjordalen.
Kjekt å bli vekket av en slik gjeng en fredag morgen. Vakre, lykkelige og flotte kviger i Fresvikjordalen.

Annonse