Klikk her for å skrive tekst.

På historisk sti til Nedbergo i Aurland

Tvers over fjorden fra Undredal ligger garden Nedbergo, på en fjellhylle ca 530 meter over fjorden. For å komme hit må man leie transport eller bruke egen båt. Stien opp er bratt, men opplevelsen ved å komme til tuns, er vel verdt slitet. 

Spennende å komme til den gamle høydegården Nedbergo i Aurland.
Spennende å komme til den gamle høydegården Nedbergo i Aurland. Foto: Torill Refsdal Aase

Nedbergo eksisterte før svartedøden på 1300-talet, men ble da lagt øde. Den finnes senere i skriftlige kilder fra 1603. I tiden etter var det flere ulike brukere, før garden i 1836 ble delt i to bruk. 

Brukene på Nedbergo var drevet på heltid frem til etter krigen De gode solforholdene og tilgang på utmark lag godt grunnlag for næring, de dyrket korn, poteter og holdy husdyr. Brukene hadde tre sommerstøler høyere opp i fjellet. Dessuten var der ypperlig jaktområder. 

Dagens fjellturist vil ha utfordring nok med å komme seg opp dit. Transporten over fjorden er en ting. En annen ting at det er rimelig bratt opp, men ikke direkte luftig. Her anbefales imidlertid fjellstøvler med godt grep i sålen.  

Stien starter bak naustet og krysser snart elven (siste sted for å fylle vann) på en enkel brokonstruksjon, før det bærer raskt oppover. Det er litt skog skog, men etter hvert er der også gode lysninger med stadig bedre utsikt over fjorden, Undredal og Stigen. 

Når man kommer opp mot tunet møtes man av høye murer som ga ekstra flater, og så ser man bygningene hvorav kun en er preget av forfall.   Det gis offentlig støtte til å holde stedet i stand. Det minner litt om Sinjarheim i Aurlandsdalen, men med fjordutsikt. I dag brukes Nedberge til fritidsformål, særlig under hjortejakten. 

Det tar halvannen time å gå opp med alminnelig kondis og noen pustepauser, og litt mindre ned. 

Adkomst: Det er mulig å komme hit med kajakk. Det er imidlertid ikke gode landingsmuligheter så du bør ha litt erfaring med å buksere kajakker og du må uti med beina. Plastkajakk er best er du redd for striper, ev. kan du leie i Undredal. Vi var heldig og kom dit på fjærende sjø, og slapp å bekymre oss for bølger fra båter. Ha en god taustump med. 

Er dere mange, bestill båt i Undredal og få de til å bringe og hente, det er vel verdt de hundrelappene båtleien koster!

(Fakta om bruket er hentet fra www.underdal.no/nedbergo.no, turen er siste gang gått av forfatter i fint vær juli 2018).

Murer for å utnytte plassen på Nedbergo.
Murer for å utnytte plassen på Nedbergo. Foto: Torill Refsdal Aase
På Aurlandsfjorden mot Nedbergo. Hyllen der Nedbergo ligger er lysningen oppe til høyre i fjellsiden, og på denne siden av fjorden ligger Stigen.
På Aurlandsfjorden mot Nedbergo. Hyllen der Nedbergo ligger er lysningen oppe til høyre i fjellsiden, og på denne siden av fjorden ligger Stigen. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse