Fylenipa - HØYT OVER VEAFJORDEN

Utsikt nordover Veafjorden fra Fylenipa
Utsikt nordover Veafjorden fra Fylenipa Foto: Sigrid Kvåle Myksvoll

Fylenipa ligger høyt over Veafjorden, nordvest for Dale. Utsikten utover den urørte delen av Veafjorden nordover og sydover er verdt turen i kupert terreng over knaus og rabb.

Fylenipa ligger på ei halvøy nord for Dale omringet av Veafjorden og Bolstadfjorden. Lokalt blir område kalt Nordafjellet. Til Dale går det både tog og buss, og vi fant en gammel sti som som startet i ei lita lomme på E16 et lite stykke nordover fra brua der du svinger av inn til Dale.

Etter et lite stykke på denne stien fuglte vi godt merket sti helt til Øvre Krokavatnet. Ved Krokavatnet var det merket videre ned til Dalegarden via Brattreimelvi. Vi forsøkte å følge en sti langs østsiden av Øvre Krokavatnet, og kom frem til ei fin bro i nordenden av dette vatnet der elva renner ned i nedre Krokavatnet. Der svingte vi vestover og orienterte oss utenfor sti og uten merking vestover mot Fylenipa. Terrenget her er nokså kupert med flere høye røffe knauser og rabber. En bør ikke ferdes her i dårlig sikt.

På veien mot Fylenipa går vi forbi flere markante formasjoner. Lompesekken er en av dem. Trappetjørnan ligger trappevis oppover i terrenget på høyre hånd mot Fylenipa, og Høgenipa er en markant fjelltopp i området.

Vi måtte lete litt etter det beste utsiktspunktet sørover Veafjorden i området rundt Fylenipa. Inspirasjonen til turen var et bilde, undertegnede hadde sett på FB, med beskrivelsen "nesten som Preikestolen". Vi tror vi fant dette utsiktspunktet, men vi turte ikke gå frem på kanten på grunn av meget sterk vind den dagen vi besøkte området.

Vi returnerte tilbake til Krokavatnet og fulgte godt merket sti fra Øvre Krokavatnet ned til Dalegarden. Denne stien går langs et elvegjel, Brattreimselvi, og på enkelte plasser skal man trå varsomt og passe seg så man ikke sklir. Det lengste strekket av stien går bratt nedover gjennom vakker furuskog med myk bårnåldekket sti.

Fra Dalegården går det busser mot Bergen og Voss.

Du kan finne mer informasjon om området i Sveinung Klyve sin bok, Med fiskestonga i sekken, og i artikkelen i bladet, "Rett Vest" som inspirerte til å ta turen til "Preikestolen" i Veafjorden. For å orientere oss i området brukte vi Nordeca kartet 2253 - Turkart 1:50 000 Kvamskogen og Bergsdalen.

Takk til Vaksdal Turlag for god merking opp fra Dale til Krokavatnet og ned til Dalegården.


Foto: Sigrid Kvåle Myksvoll

Annonse

Skrevet av Birgithe Roald 18. oktober 2018