Oppstemten - Ulriken - Lone

Bynær og fin fjelltur som gir høy puls, høyfjellsfølelse og panoramautsikt.


Turen starter ved Montana og følger hovedstien opp mot Ulriken noen hundre meter. Etter første sving kommer Oppstemten til syne. Flotte steinlagte trapper bygd av Sherpaer. Praktverk av noen trapper, med integrerte pausebenker og utsiktplasser flere steder. Ved "flaggplasseringen" er det slutt på trapper, og beina må trå på ujevnt berg de siste 100 meterne opp mot toppen til masten. Litt bratt, så det kan være godt å ha et gelender å holde seg i.

På Ulrikens topp er det et ulike stier å ta. Skilt og oppslagstavler forteller om mange forskjellige turmål. Turen til Lone (Haugo)  følger stien mot Turnerhytten som ligger 1,9 kilometer fra Ulriken. Her er stien god og merkestengene mange. En liten avstikker bort til Turnerhytten kan være lurt. Her er det benker utenfor om man ønsker å ta nistepause.  Turnerhytten er åpen for servering på lørdag og søndag formiddag, og kan leies ut til grupper som ønsker seg en overnatting på Byfjellene. Ta kontakt med Bergen og Hordaland Turlag.

Videre fra Turnerhytten har man to muligheter videre til Lone. Man man gå tilbake til hovedstien ca 200 meter, og forsette på den brede sti til Hauggjelsvarden (høyste topp på Byfjellene 673 moh) for så å følge sti sørøst  mot Lone (Haugo). Vi velger en litt kortere variant og tar stien ved Turnerhytten som går litt lenger sør. Like etter hytten Valhall, treffes stiene og nedstigningen til Lone starter.  Stien er god med vidstrakt utsikt mot Haukelandsvatnet, Arnadalen og fjella i øst.

Videre går stien gjennom rikt kulturlandskap. Den krysser både steingarder, hesteveg og postveg. Flere benker og utsiktsposter er det også underveis. Siste del av turen er på vei. Vi passerer hus og gårder og ender til slutt opp ved hovedveien ved Lone.  Her er det godt kollektivtilbud til Nesttun og Arna, som igjen kan ta deg med buss, tog eller bybane tilbake til sentrum om du ønsker det.

Nydelig tur som gir både høy puls opp Oppstemten, høyfjellsfølelsen av den vidstrakte utsikten på delen mellom Ulriken og Hauggjelsvarden, og roer det hele ned med kulturhistorisk sus siste del ned mot Lone. Og sist men ikke minst er det bynært, kortreist og lett å gjennomføre med kollektivtrafikk ! Vi brukte ca. 5 timer på vår tur fra vi startet på Montana til vi stod på busstoppet ved Lone, men da brukte vi god tid til å se, stoppe, lukte og føle på dette flotte området i Byfjellene.....

GOD TUR !Annonse

Skrevet av Linda Fongaard 25. oktober 2018