Hausdalshorga – flott topp sør for Redningshytten

Varden på Hausdalshorga 775 moh.
Varden på Hausdalshorga 775 moh. Foto: Torill Refsdal Aase

Ingen god grunn til aldri å ha vært der. I ettertid viser det seg at mange fjellbekjente heller ikke har vært der. Grip tak i en godværsdag når det ikke er frost i bakken og kjør til Osavatnet i Bjørndalen.

Man kan gå via Redningshytten, men mer effektivt å sikte rett sør på eggen opp like ovenfor parkeringen i retning Slettegga/Austefjellet. Hold mot øst og du finner varderekken som går gjennom hele Gullfjellsmassivet. Fra toppen av Austefjell 808 moh., dreier du litt øst og så rett sør mot den runde Hausdalshorga og ser snart at dette er en lokal variant av Besseggen, om enn ikke så lang og skarp. Du stiger jevnt oppover og går deretter utover til varden som markerer toppen, den ligger litt lavere enn høyeste punkt men herfra er det usedvanlig fin utsikt over Hausdalen mot Søfteland, og utenfor ligger Korsfjorden, Sotra og Austevoll med Marsteinen ytterst. 

Det er flere returmuligheter, som gå ned mot vest via Dyrdalsvatnet og opp Dyrdalen, der treffer du stien du kom på, via Austefjellet og Redningshytten, eller samme veien som du kom. Via Austefjellet får du fin utsikt nord-nordvestover, også.

Hausdalshorgi anbefales så absolutt, og vil være en artig og positiv overraskelse for dem som ikke har vært der før. Frister også til gjentakelse.  

5 timer tur/retur med småpauser. 

Mot Hausdalshorga
Mot Hausdalshorga Foto: Torill Refsdal Aase
Utsyn mot Sydpolen (Søre Gullfjellstoppen).
Utsyn mot Sydpolen (Søre Gullfjellstoppen). Foto: Torill Refsdal Aase
Dyrdalsvatnet, eller Hjertevatnet. Turen til Hausdalshorga kan også legges om Dyrdalen og søre enden av dette vatnet.
Dyrdalsvatnet, eller Hjertevatnet. Turen til Hausdalshorga kan også legges om Dyrdalen og søre enden av dette vatnet. Foto: Torill Refsdal Aase.
Med lav novembersol i ryggen ned fra Austefjell.
Med lav novembersol i ryggen ned fra Austefjell. Foto: Torill Refsdal Aase.

Annonse

Skrevet av Torill Refsdal Aase 16. november 2018