Fra fjord til fonn – sommertur til Fonnabu

Fellestur til Fonnabu.
Fellestur til Fonnabu. Foto: Hild Fjermestad Aase

Besøk Fonnabu rett ved majestetiske Folgefonna.

Fra sjø til snø

Vi er på fellestur med  Kvinnherad Turlag til Fonnabu. Med 16 andre blide turdeltakere og to kjekke og inspirerende turledere, Ann Kathrin Røssland og Sangeeta Pal, dro vi dro til fjells i knallvær. Turen til Fonnabu er for mange en kjent klassiker. Som med andre turer i Hardanger blir det en del stigning. Fra sjøen til snøen. Fra 50 til 1450 moh. Turer i Hardanger er alltid spennende og byr på variert terreng. 

Vi starter på grusvei som fører til historiske Keiserstien. Den ble ferdig i 1890 og ble brukt til å frakte turister som ønsket det samme som oss: å oppleve Folgefonna. Stien fører oss først gjennom skog og opp mot Gardshammar, en idyllisk seter 745 moh. som er et naturlig pausested. Her er vi så vidt over skoggrensen og har flott utsikt ned mot Bondhusvatnet og Bondhusdalen. Det sies at det er 18 svinger opp hit; ikke alle er enige i dette. Vi går videre opp til Botnavatnet, hvor vi treffer nysgjerrige geiter og fyller vannflaskene. Stemningen er meget god.

Hvem vil vel ikke komme nær hjertet av Folgefonna og oppleve den vakre breen i måneskinn? Nyte et spektakulært landskap i solnedgang, eller nesten bedre, i soloppgang? Sitte og se så lenge på fjell og bre at landskapet endrer seg og deler litt av sine hemmeligheter med deg? Det må oppleves, for det er ikke mulig å beskrive dette synet med ord.  Hild Fjermestad Aase

Fonnabu i månelandskap

Vi finner molter og blåbær, tråkker over myr og lyng, kommer høyere og ser tydelig at landskapet endrer seg til steinete høyfjellsterreng. Ved Breidablikk turisthytte får vi endelig se breen! Vi ser dronningen av Hardanger, hvit og lett med armer som strekker seg nedover bratte fjellsider. I tusenvis av år har hun samlet hemmeligheter som fremdeles ligger under isen. Vi kan undres og lure. Jeg håper hun får holde på hemmelighetene sine i lang, lang tid.

Fonnabu ligger i noe som kan minne om et månelandskap. Steinete terreng som blir i nesten perfekt harmoni med den hvite breen bak. Vi er heldige som har tilgang til turisthytter i et slikt område. Vi er alle enig om at lys lapskaus på boks smaker himmelsk etter en lang dag i sol og frisk luft. Etter festmåltidet er det ut igjen for å se solnedgangen. Det er her kvelden virkelig skal nytes.

Hordalands flotteste solnedgang

Klar himmel over Folgefonna betyr Hordalands flotteste solnedgang. Klar himmel byr også på en nydelig soloppgang, og jeg får oppleve begge deler. Varme og dype farger omringer området, vi må bare sitte og ta det innover oss. Legge bort mobil og kjenne på denne unike naturen. Noen tar selfies. Jeg tar en avstikker mot brekanten, og like foran meg kommer en ørn flygende. Den fortsetter utover fonna og kamuflerer seg snart bak en steinhaug. Snakk om bonus!

Byr Fonnabu på en av Hordalands vakreste solnedganger?
Byr Fonnabu på en av Hordalands vakreste solnedganger? Foto: Hild Fjermestad Aase

Soloppgangen over breen

Vår dyktige turleder Ann-Karin Røssland vekker meg halv seks neste morgen, og jeg lister meg ned fra en full hems og skynder meg ut. Det er kaldt, og en del vind, men jeg har godt med klær og kryper over steiner for å nyte synet av solen som sakte kommer frem over brekanten. Jeg kan ikke gå glipp av breen som kysser solen godmorgen.  

Etter felles frokost og utvask av hytten er vi på vei ned igjen. Jeg skulle gjerne vært er en dag til, men planlegger allerede neste besøk til Fonnabu. Det er en lett og munter tone i turfølget, og vi er alle enige om at turen har vært en svært fin opplevelse for alle.

Luftige nabber

På vei ned mot Botnavatnet tar noen av deltakerene en avstikker for å lufte seg litt ekstra. Her er det noen tøffe nabber der man kan sitte og dingle med beina høyt over Bondhusdalen. Jeg kjenner suget i magen og tvinger meg utpå. Her går det bratt rett ned på begge sider, og jeg blir ikke lenge. Nå bærer det jevnt nedover, lett å gå, lurt å hvile muskulaturen innimellom. Men når praten sitter løst, går også unnabakkene lett, og etter et par-tre timer er vi tilbake ved varden på parkeringsplassen der turen starter.

En uforglemmelig tur. Keiserstien er «åpen» til snøen legger seg igjen, det er bare å ta turen!

Faktaboks

Breidablikk: Utbetjent, 4 senger, 1200 moh.

Fonnabu: Selvbetjent, 27 senger, 1450 moh.

Tid: Turen til Fonnabu tar ca. 5 timer.

Om Folgefonna: Folgefonna er Norges tredje største isbre, ligger på Folgefonnhalvøya i Hardanger og dekker områder i fire kommuner.

Tips til turen: Ta med kamera, dvs. fotoapparat, i tillegg til mobilen. Det er et flott område verdt å ha «ekte» bilder fra. Her er det garantert ikke behov for filter.

Se flere bilder fra turen

Tekst: Hild Fjermestad Aase

Annonse