Hanakamb – en skjult skatt i Hardanger

Utsikt fra Hanakamb.
Utsikt fra Hanakamb. Foto: Hild Fjermestad Aase

Lyngkledde fjellsider, vilt og vakkert elverenn, blågrønt brevann fra den majestetiske Folgefonna. Vi ble med Odda|Ullensvang Turlag på fellestur til Hanakamb.

Hanakamb er et fjell som ligger på vestsiden av Sørfjorden. Med sine 1080 moh. er det en god oppovertur, men du blir godt premiert med fantastisk utsikt over fjord og fjell. Fjellet er kanskje ikke så viden kjent, men har man først vært der, er det lett å anbefale andre å besøke denne noe skjulte fjellskatten. Turen er variert og spennende og byr på ekte vill og urørt vestlandsnatur. 

Turen starter ved kraftverket på Kvitno, og vi følger anleggsveien de første 400 høydemeterne. Så tar vi etter hvert av mot høyre og fortsetter på fin sti som er tydelig merket med lyseblått. Det går bratt oppover, og vi går langs Raundalselva opp mot vakre Raundalsvatnet. Vannet er grønnturkis, det er steinpartikler fra breen som farger vannet så fint. Det er svært vakkert her oppe med Folgefonna som nesten speiler seg i vannet og det frodige og grønne området rundt, med beitende sauer. Vi tar en liten pause her og nyter synet før vi fortsetter videre opp til venstre mot toppen. 

Hanakamb er en fjelltopp som ligger 1080 moh. på grensen mellom Odda og Ullensvang. Utsikt mot den nordlige delen av Folgefonna store deler av turen. Svært variert terreng. Mye sopp i om høsten. 

Mye historie 

Det er mye historie mellom fjorden og fjellet. På vei opp anleggsveien viser turleder Sindre Johannes Taxt Måge oss tydelige støpeformer som stammer fra vikingtiden. Han forteller videre at det finnes mye kleberstein i Hardanger, og det går visst store kleberganger i fjellet under Folgefonna. Med pigghakke og meisel ble gryter grovformet, slik at de stod på en tapp ut fra bergveggen. Så ble gryten hugget løs, uthulet og pusset. Det er mye spennende som skjuler seg i terrenget her, og det er veldig kjekt å ha en turleder som kan vise oss kulturminnene. 

Kunnskapsrik turleder 

Turleder Sindre Johannes Taxt Måge fra Odda/Ullensvang Turlag er vokst opp i området og er lommekjent. Han har selv hytte ved Raundalsvatnet og sitter på mye kunnskap om fjell og flora. Han forteller oss at for bare 15–20 år siden kan han huske at breen var mye lengre nedover fjellsiden, faktisk såpass at den kalvet rett ned i Raundalsvatnet. I dag har breen krøpet langt opp, og det er trist å tenke på at den en dag mest sannsynlig vil forsvinne helt. 

Videre fra Raundalsvatnet og opp mot toppen møtte vi en hel drøss med lemen, og turlederen kjenner sterk lukt av rev. Det er også mye ørn i området, denne gangen møter vi isteden en ivrig ravnefamilie når vi nærmer oss målet. Det er tydelig at også de liker seg på varden på toppen av Hanakamb. 

På vei opp mot Raundalsvatnet, mot Hanakamb.
På vei opp mot Raundalsvatnet, mot Hanakamb. Foto: Hild Fjermestad Aase

Storslått vestlandsnatur

For en utsikt! Fjorden strekker seg ut på ene siden, og breen bretter seg nedover fjellsiden på den andre. Her kan man virkelig sitte lenge og nyte synet av ekte og storslått vestlandsnatur. Ellers på toppen ser vi flere idylliske «badekar» som man kan kjøle deg ned i etter en lang oppoverbakke. Dette er unikt, og jeg minner meg selv på hvor heldig jeg er som får bli med og oppleve dette. Vi nyter matpakke og utsikt og kjenner på stor tilfredshet ved å være en del av denne naturen en stund. Om man vil lufte seg litt ekstra, kan man gå bort til nabotoppen Solvarden, cirka tjue minutters gange fra Hanakamb. Der er det ektra bratt og luftig, og ikke anbefalt for dem med høydeskrekk. 

Det går unna når det går nedover! Her velger turlederen en rute som ikke er merket, gjennom tett kratt, blandingsskog og over myrer som minner om illustrasjoner av Kittelsen. Vi finner store mengder kantareller på veien ned Nåse til Aosevegen. Ellers er deler av nedturen slik at man må småklyve litt, og er det vått, er denne veien glatt. 

Stikkord for turen til Hanakamb: Eventyrskog, isbre, isbrevann, flotte lyngsider, rikt dyre- og fugleliv, fabelaktig utsikt, strie elverenn og bratte partier. 

Tekst: Hild Fjermestad Aase

På vei ned fra toppen av Hanakamb.
På vei ned fra toppen av Hanakamb. Foto: Hild Fjermestad Aase

Annonse