Med tog til Verdensarven

- Upsete -Grindaflethytta - Flåm 

Ved Grindafletvatni 1082 m.o.h. Hyttene skimtes så vidt midt i bildet.
Ved Grindafletvatni 1082 m.o.h. Hyttene skimtes så vidt midt i bildet. Foto: Linda Fongaard

Unik tur fra fjell til fjord på vestlandet. Turen går i et område så særegent og verdifullt  at det er kommet på UNESCO sin liste over Verdensarvområder i Norge. Dette turtipset starter på Upsete og ender opp i Flåm.  

Med to dager til disposisjon, ønske om å bruke kollektiv transport og gå "langtur" i storslått natur, valgte vi ruten Upsete - Grindaflet - Flåm. 

2 timer etter avang Bergen går vi av lokaltoget på Upsete stasjon, klar for  7 timers tur til Grindaflethytten. God sti tar oss oppover Breidalen, over Eilifsnuten og mot stiskille til Ljosandbotn. Vi møter vidstrakt utsikt, nydelige høstfarger og lettgått terreng. Stien fører oss nordover mot Hegganuten og kryssing av Rjoåni på sommerbro før vi fortsetter gjennom Stordalen og Jøtebotnen før vi skimter Grindafletvatni og hytten i det fjerne. Hjemmet vår de neste 12 timene. Det blir godt å komme fram. Få varme i ovnen, god mat og drikke på bordet....

Etappen til Flåm fra Grindaflet er 17 kilometer og har en høydeforskjell på 1381 meter. Værmeldingene sier vått vær og økende vind utover dagen. Vi velger tidlig start og legger i vei. Det bærer vestover til Gunnhildbakkane og opp mot Jordalsskavlen. Værhardt og tidvis urete terreng, men flotte høstfarger gjør området både spennende og fargerikt på tross av gråvær. Fra Ljosdalen skuer vi såvidt Aurlandsfjorden og fjellet Prest langt der framme. Etter passering av Myrane dukker Flåm fram under oss. Snart er vi omringet av cruisebåter, turistrafikk og suvernirbutikker. Heldigvis er vi fortsatt i ensomheten. Alt vi har sett er en hare og et titalls ryper på vår ferd i fjellet. Vi begynner å bli mør i beina. Bratt nedstigning, bløtt terreng og våte sko er ingen perfekt kombinasjon, men vi nyter både utsikt og fjelluft de siste 600 høydemeterne ned mot Flåm. Her passerer vi fine fosser, turpostkasser og et par turister i poncho og lette joggesko på vei oppover. Forhåpentligvis bare for å ta fossen og fjorden i nærmere øyesyn... 

5,5 timer etter start fra Grindaflethytten står vi midt i Flåm. Vi står her med 1000vis av mennesker fra alle verdens hjørner. Alle ønsker å se vestlandet sin dramatiske natur. Håper de er fornøyd, de som står i regntungt skydekke med et mobilkamera og speider oppover fjellet. Det er i hvertfall vi som tok turen den 35 kilomter lange turen over fra fjellet fra Upsete.... Returen tar vi sammen med turiststrømmen oppover Flåmsdalen med Flåmsbana og videre fra Myrdal med lokaltoget til Bergen.

Fra Flåm er det flere transportmuligheter tilbake til Bergen. På ettermiddagen er det daglig ekspressavgang både med buss og båt i tillegg til Flåmsbana. 

Annonse

Skrevet av Linda Fongaard 12. september 2019