Finse–Hallingskeid på ski - minutt for minutt

Jon Fraczak på Finse; klar for skitur til Hallingskeid i strålende vær.
Jon Fraczak på Finse; klar for skitur til Hallingskeid i strålende vær. Foto: André Marton Pedersen

Du rekker fint en dagstur på fra Finse til Hallingskeid på en helt vanlig dag i vinter. Bare følg dette tidsskjemaet, så går det på ski(nner)!

06:00 – Mobiltelefonen vekker deg. Du trykker på slumre-knappen. For tidlig å stå opp helt ennå.

06:09 – Telefonen ringer igjen. Du karer deg ut av sengen, dusjer, drikker kaffe, smører matpakke, tar på ullsokker og gjør deg klar for å gå fra Finse til Hallingskeid!

06:23 – På vei til togstasjonen registrerer du at det er fint vær. Yes! Dette kan bli en bra dag.

07: 57 – Toget går fra Bergen til Finse. Du finner plassen din og slår av en prat med sidemannen om vær og vind og at folk sier «hei» til hverandre i fjellet.

09:30 – Toget nærmer seg Finse. Du smører skiene, tar på gamasjene, spiser en dobbeltdekker med brunost og går på toalettet. Viktig at du er klappet og klar når toget ankommer Finse.

10:13 – Du spretter ut av toget. Herlig å strekke beina og kjenne den kalde luften slå imot deg.

10:23 – Verden må få vite hvilken fantastisk tur du er i ferd med å begi deg ut på. Selfie Finse!

10:28 – Du tar dine første skritt over Finsevatn. Sannsynligvis blåser det litt (det gjør det stort sett på Finsevatn), så hetten og skibriller er på. Du har nå 18 kilometer med herlig skitur foran deg til Hallingskeid.

12:19 – Du har fulgt kvisten over Finsevatn og er på vei oppover Ustekveikja. Magen rumler – på tide med rast. Du drikker varm kakao, spiser en blings eller to. På vei opp dalen kommer et par kitere som flyr av gårde med vinden.

12:40 – Det begynner å bli kaldt å sitte i ro, du går videre og har nedsnødde Rallarvegen på din høyre side og Hardangerjøkulen bak på din venstre side. Du passerer Fagernut og labber over Fagervatnet og Tågavatni.

13:25 – Du treffer på en hyggelig kar fra Australia. Hvorfor han er på disse trakter? Jo, han forbereder seg til å gå til Sydpolen (slike folk treffer man gjerne rundt Finse)!

14:32 – Du stopper opp og nyter det som kanskje er turens flotteste utsikt over Låghellerbotnen. Snødalen glitrer mot deg.

14:36 – Du renner nedover bakkene mot Låghellervatnet. Her kan du ta til høyre og gå mot Geiterygghytta, som også er en fin tur, men du fortsetter rett frem i retning Hallingskeid, som planlagt.

14:44 – Du ser to personer som nærmer seg bak deg. De er i ferd med å ta deg igjen. Ditt konkurranseinstinkt får deg til å sette opp farten.

15:05 – Du er andpusten etter iherdig skigåing. «Hva er vitsen med å stresse av gårde i fjellet? Dette er jo ingen konkurranse», tenker du og tar en pause.

15:12 – De to personene tar deg igjen og vinker triumferende idet de passerer.

15:31 – Du spiser en appelsin. Det er slikt man gjør i fjellet.

15:43 – Du renner ned de siste bakkene mot Hallingskeid.

16:02 – Ankomst Hallingskeid. Her er det fullt av folk, og du skryter av turen og hvor kjapt og greit det gikk, og du nevner ikke de to eldre mennene som gikk fortere enn deg.

16:33 – Tar toget hjem. Poster bilder på sosiale medier. Får likerklikk.

22:12 – Trøtt og sliten, men veldig fornøyd med en super dag! Du tømmer sekken for alt stasj og tenker: Det der rydder jeg i morgen! Vel vitende om at det blir liggende til ut i uken før noen ber deg rydde.

Se bilder fra turen

Annonse